Kapusta na rosole z kaszą gryczaną według przepisu z 1871 roku

Zupy pełnią istotną rolę w polskiej kuchni. Rozgrzewające, zdrowie i pyszne "pierwsze dania" to popisowe potrawy niejednej babci i mamy. O zupach bardzo ciepło wypowiadała się sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa - najsłynniejsza polska autorka książek kucharskich. Jej przepisy testuje Lena, autorka bloga przepisytradycyjne.pl. Przygotowała m.in. smaczną i ekspresową wersję kapuśniaczka. Przepis pochodzi z 1871 roku.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Zupy pełnią istotną rolę w polskiej kuchni. Rozgrzewające, zdrowie i pyszne "pierwsze dania" to popisowe potrawy niejednej babci i mamy. O zupach bardzo ciepło wypowiadała się sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa - najsłynniejsza polska autorka książek kucharskich. Jej przepisy testuje Lena, autorka bloga przepisytradycyjne.pl. Przygotowała m.in. smaczną i ekspresową wersję kapuśniaczka. Przepis pochodzi z 1871 roku.

- Ugotować rosół tęgi zwyczajnym sposobem, kapustę kwaszoną wycisnąć mocno z sosu, a nawet jeżeli bardzo kwaśna, wypłókać i posiekać drobno, włożyć w rondel z masłem, podlać rozgotowanym bulionem i dusić aż zupełnie miękka będzie. Podając, na wazę włożyć tak przygotowaną kapustę, której powinno być dużo i rozprowadzić rosołem. Do tej zupy podaje się gruba kasza gryczana uprarzona w maśle lub młodej słoninie. Wyborna zupa - pisała Lucyna Ćwierczakiewiczowa.

Kapusta na rosole z kaszą gryczaną

Składniki:
0.5 kg kiszonej kapusty
0.5 l rosołu
125 g kaszy gryczanej
Łyżeczka masła
Szczypta pieprzu, do smaku

Przygotowanie: kapustę odsączam z nadmiaru wody i drobno siekam. Przekładam kapustę do rondla, gdzie jest już łyżeczka masła. Dodaję chochlę rosołu i duszę kapustę pod przykryciem do momentu, aż będzie zupełnie miękka. Dodaję resztę rosołu - tak, aby kapuśniak był w dalszym ciągu gęsty, ale żeby łyżka jednak "nie stała" w zupie. Przyprawiam do smaku pieprzem i kapuśniak gotowy. Gotuję kaszę gryczaną, odsączam, a następnie prażę ją na odrobinie masła. Rozprowadzam kaszę płasko na półmisku lub zwykłym talerzu. Przed podaniem kapuśniaka kroję kaszę gryczaną w kostkę i kładę ją na wierzchu zupy.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja