Kapusta na rosole z kaszą gryczaną według przepisu z 1871 roku

Zupy pełnią istotną rolę w polskiej kuchni. Rozgrzewające, zdrowie i pyszne "pierwsze dania" to popisowe potrawy niejednej babci i mamy. O zupach bardzo ciepło wypowiadała się sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa - najsłynniejsza polska autorka książek kucharskich. Jej przepisy testuje Lena, autorka bloga przepisytradycyjne.pl. Przygotowała m.in. smaczną i ekspresową wersję kapuśniaczka. Przepis pochodzi z 1871 roku.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Zupy pełnią istotną rolę w polskiej kuchni. Rozgrzewające, zdrowie i pyszne "pierwsze dania" to popisowe potrawy niejednej babci i mamy. O zupach bardzo ciepło wypowiadała się sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa - najsłynniejsza polska autorka książek kucharskich. Jej przepisy testuje Lena, autorka bloga przepisytradycyjne.pl. Przygotowała m.in. smaczną i ekspresową wersję kapuśniaczka. Przepis pochodzi z 1871 roku.

- Ugotować rosół tęgi zwyczajnym sposobem, kapustę kwaszoną wycisnąć mocno z sosu, a nawet jeżeli bardzo kwaśna, wypłókać i posiekać drobno, włożyć w rondel z masłem, podlać rozgotowanym bulionem i dusić aż zupełnie miękka będzie. Podając, na wazę włożyć tak przygotowaną kapustę, której powinno być dużo i rozprowadzić rosołem. Do tej zupy podaje się gruba kasza gryczana uprarzona w maśle lub młodej słoninie. Wyborna zupa - pisała Lucyna Ćwierczakiewiczowa.

Kapusta na rosole z kaszą gryczaną

Składniki:
0.5 kg kiszonej kapusty
0.5 l rosołu
125 g kaszy gryczanej
Łyżeczka masła
Szczypta pieprzu, do smaku

Przygotowanie: kapustę odsączam z nadmiaru wody i drobno siekam. Przekładam kapustę do rondla, gdzie jest już łyżeczka masła. Dodaję chochlę rosołu i duszę kapustę pod przykryciem do momentu, aż będzie zupełnie miękka. Dodaję resztę rosołu - tak, aby kapuśniak był w dalszym ciągu gęsty, ale żeby łyżka jednak "nie stała" w zupie. Przyprawiam do smaku pieprzem i kapuśniak gotowy. Gotuję kaszę gryczaną, odsączam, a następnie prażę ją na odrobinie masła. Rozprowadzam kaszę płasko na półmisku lub zwykłym talerzu. Przed podaniem kapuśniaka kroję kaszę gryczaną w kostkę i kładę ją na wierzchu zupy.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯