Kapusta na rosole z kaszą gryczaną według przepisu z 1871 roku

Zupy pełnią istotną rolę w polskiej kuchni. Rozgrzewające, zdrowie i pyszne "pierwsze dania" to popisowe potrawy niejednej babci i mamy. O zupach bardzo ciepło wypowiadała się sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa - najsłynniejsza polska autorka książek kucharskich. Jej przepisy testuje Lena, autorka bloga przepisytradycyjne.pl. Przygotowała m.in. smaczną i ekspresową wersję kapuśniaczka. Przepis pochodzi z 1871 roku.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Zupy pełnią istotną rolę w polskiej kuchni. Rozgrzewające, zdrowie i pyszne "pierwsze dania" to popisowe potrawy niejednej babci i mamy. O zupach bardzo ciepło wypowiadała się sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa - najsłynniejsza polska autorka książek kucharskich. Jej przepisy testuje Lena, autorka bloga przepisytradycyjne.pl. Przygotowała m.in. smaczną i ekspresową wersję kapuśniaczka. Przepis pochodzi z 1871 roku.

- Ugotować rosół tęgi zwyczajnym sposobem, kapustę kwaszoną wycisnąć mocno z sosu, a nawet jeżeli bardzo kwaśna, wypłókać i posiekać drobno, włożyć w rondel z masłem, podlać rozgotowanym bulionem i dusić aż zupełnie miękka będzie. Podając, na wazę włożyć tak przygotowaną kapustę, której powinno być dużo i rozprowadzić rosołem. Do tej zupy podaje się gruba kasza gryczana uprarzona w maśle lub młodej słoninie. Wyborna zupa - pisała Lucyna Ćwierczakiewiczowa.

Kapusta na rosole z kaszą gryczaną

Składniki:
0.5 kg kiszonej kapusty
0.5 l rosołu
125 g kaszy gryczanej
Łyżeczka masła
Szczypta pieprzu, do smaku

Przygotowanie: kapustę odsączam z nadmiaru wody i drobno siekam. Przekładam kapustę do rondla, gdzie jest już łyżeczka masła. Dodaję chochlę rosołu i duszę kapustę pod przykryciem do momentu, aż będzie zupełnie miękka. Dodaję resztę rosołu - tak, aby kapuśniak był w dalszym ciągu gęsty, ale żeby łyżka jednak "nie stała" w zupie. Przyprawiam do smaku pieprzem i kapuśniak gotowy. Gotuję kaszę gryczaną, odsączam, a następnie prażę ją na odrobinie masła. Rozprowadzam kaszę płasko na półmisku lub zwykłym talerzu. Przed podaniem kapuśniaka kroję kaszę gryczaną w kostkę i kładę ją na wierzchu zupy.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny