Kapary – czym są i do czego je wykorzystać?

Kapary rosną w postaci drzew albo krzewów. Rozróżnia się ponad 250 gatunków, ale w Polsce występuje tylko kilka. Uprawiane są zazwyczaj w krajach śródziemnomorskich i to tamtejsza kuchnia szczególnie upodobała je sobie jako dodatek do dań. Kapary, które znamy to marynowane pąki kwiatów. Co ciekawe, kwitną one tylko jeden dzień. Rano pojawiają się pączki, a po południu już rozwijają się z nich piękne kwiaty, dlatego zbiór kaparów zaczyna się wczesnym rankiem. Im mniejsze pączki, tym bardziej są wartościowe.

KaparyKapary nadają wyrazistości i pikantności potrawom
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak smakują kapary?

Spośród wszystkich gatunków kaparów dwa są trujące. Z pozostałych jadalne są całe rośliny. Pąki stosowane są jako przyprawa, liście je się na surowo, a popiół powstały ze spalenia korzeni jest słony i można stosować go jako zamiennik soli.

Najczęściej używa się marynowanych pąków kaparów. Mają one gorzkawy smak, są cierpkie i jednocześnie delikatnie ostre z nutą chrzanu i mocnego pieprzu. Mimo więc niewielkich rozmiarów, kapary mają intensywny smak, który dodatkowo podkreśla marynata.

Można je porównać do zielonych oliwek, ale bardziej ostrych i wyrazistych.

Szpinakowa rolada z łososiem

Jakie właściwości mają kapary?

Marynowane kapary stosowane są jako przyprawa do najróżniejszych dań, ale dawniej używane były jako środek leczniczy. Dlaczego?

Kapary w ponad 80 proc. składają się z wody. Pozostała część to skoncentrowane składniki mineralne (m.in. żelazo, potas, sód), witaminy (A, C, E, K, witaminy z grupy B) oraz saponozydy steroidowe.

Przede wszystkim kapary są źródłem polifenoli, czyli antyoksydantów, które chronią przed nowotworami i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Dzięki zawartości rutyny mają działanie uszczelniające i wzmacniające naczynia krwionośne. Ponadto przedłużają działanie witaminy C i ułatwiają organizmowi przyswajanie cennych substancji.

Kapary dodatkowo wspierają działanie układu pokarmowego oraz wątroby. Mają właściwości moczopędne i wykrztuśne. Ograniczają wzdęcia i przeciwdziałają problemom reumatologicznym. Ponadto przyspieszają metabolizm tłuszczów i mają niewiele kalorii (1 łyżka to zaledwie 2 kcal), więc doceniają je osoby na diecie odchudzającej.

Napar z kaparów korzystnie wpływa na bóle stawów. Można też nim płukać gardło, by pomóc zwalczyć infekcję górnych dróg oddechowych. Kapary wzmacniają odporność i mają działanie przeciwzapalne. Dawniej były uważane za afrodyzjak i wspierały leczenie impotencji u mężczyzn.

Kapary
© 123RF

W związku z tym, że kapary zawierają dużo sodu, nie każdy powinien korzystać z nich w kuchni. Przede wszystkim powinny ich unikać osoby na diecie niskosodowej, osoby z nadciśnieniem i chorobami serca, chorzy na osteoporozę, osoby, którym zatrzymuje się woda w organizmie, które mają niedobory wapnia. Również kobiety w ciąży nie powinny ich jeść.

Kapary w kuchni

Kapary nadają wyrazistości i pikantności potrawom. Świetnie komponują się z drobiem, rybami, owocami morza czy makaronem. Dodaje się je również do sosów, w tym do sosu pomidorowego, do przystawek, a nawet do pizzy. Można je z powodzeniem wykorzystywać jako przyprawa do tatara, śledzi, sałatek czy marynat.

Kapary można dodawać do różnego rodzaju past kanapkowych, np. na bazie awokado, suszonych pomidorów czy ryb wędzonych. Bardzo dobrze sprawdzają się jako przekąska na desce serów i do wina.

Z kaparów można przygotować znakomity sos, który świetnie podkreśli smak mięsa, warzyw czy jajek. Wystarczy, że ugotujemy jajka na twardo, rozdrobnimy je, dodamy do nich majonez, musztardę, kapary, koperek oraz przyprawy do smaku i gotowe!

Należy pamiętać, by kaparów nie poddawać działaniu wysokiej temperatury, gdyż pod jej wpływem tracą swój wyjątkowy smak. Najlepiej więc jeść je na zimno, prosto z zalewy, lub dodawać pod koniec przygotowywania ciepłych dań.

Kapary odmienią smak każdego dania. Nadadzą mu wyrazistości i wyjątkowości. Za słoiczek 200-250 ml zapłacimy średnio ok. 5-6 zł. Ale w promocji można dostać kapary w niższych cenach. Warto próbować takich nowości. Na pewno nie będziecie żałować.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny