Kanapka z idealnie chrupkim boczkiem. Jada je ulubienica Ameryki

Przygotowanie idealnie chrupkiego boczku nie jest takie proste. Trzeba uważać, by mięso nie przywarło, jednocześnie dbając o wysoką temperaturę smażenia lub pieczenia. Dlatego warto sięgnąć po sprawdzone przepisy. Z tego korzysta sama Martha Stewart.

Idealnie chrupki boczek - jak go przygotować?
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Przepis na kanapkę z idealnie chrupkim boczkiem, którym dzieli się Stewart, pochodzi z portalu Everyday Food. Przygotowanie tego dania zajmie nam tylko 30 minut. Co ciekawe, w przepisie zamiast z patelni, na której większość z nas smaży boczek, korzystamy z piekarnika.

Potrzebne nam są: 8 kawałków boczku, 4 duże jajka, lekko ubite, 3/4 kubka śmietany, 1/4 kubka posiekanego szczypiorku, gruboziarnista sól, szczypta pieprzu, 3 łyżki masła, 4 kromki pełnoziarnistego chleba, 4 liście sałaty i osiem plasterków pomidora.

Najpierw należy rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Potem kładziemy plasterki boczku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso zostawiamy w piekarniku na około 7 minut, następnie odwracamy plasterki na drugą stronę i znów pieczemy przez 7 minut. Po tym czasie boczek powinien stać się rumiany i bardzo chrupki. Przekładamy go na ręcznik papierowy i odciskamy z nadmiaru tłuszczu.

W międzyczasie w dużym, płytkim naczyniu mieszamy jajka, śmietanę i szczypiorek. Dodajemy też odrobinę soli i pieprzu. W tak przygotowanej miksturze moczymy kromki chleba, 3 minuty z każdej strony. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i smażymy kromki z obu stron, aż się zarumienią.
Na chrupiące pieczywo kładziemy sałatę, boczek, pomidory i całość obsypujemy szczypiorkiem. Gotowe!

Zobacz też: Lubisz boczek? To musisz wiedzieć

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy ‘psik’ i pożegnasz uciążliwy problem
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy ‘psik’ i pożegnasz uciążliwy problem
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu