Kanapka z idealnie chrupkim boczkiem. Jada je ulubienica Ameryki
Przygotowanie idealnie chrupkiego boczku nie jest takie proste. Trzeba uważać, by mięso nie przywarło, jednocześnie dbając o wysoką temperaturę smażenia lub pieczenia. Dlatego warto sięgnąć po sprawdzone przepisy. Z tego korzysta sama Martha Stewart.
Przepis na kanapkę z idealnie chrupkim boczkiem, którym dzieli się Stewart, pochodzi z portalu Everyday Food. Przygotowanie tego dania zajmie nam tylko 30 minut. Co ciekawe, w przepisie zamiast z patelni, na której większość z nas smaży boczek, korzystamy z piekarnika.
Potrzebne nam są: 8 kawałków boczku, 4 duże jajka, lekko ubite, 3/4 kubka śmietany, 1/4 kubka posiekanego szczypiorku, gruboziarnista sól, szczypta pieprzu, 3 łyżki masła, 4 kromki pełnoziarnistego chleba, 4 liście sałaty i osiem plasterków pomidora.
Najpierw należy rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Potem kładziemy plasterki boczku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso zostawiamy w piekarniku na około 7 minut, następnie odwracamy plasterki na drugą stronę i znów pieczemy przez 7 minut. Po tym czasie boczek powinien stać się rumiany i bardzo chrupki. Przekładamy go na ręcznik papierowy i odciskamy z nadmiaru tłuszczu.
W międzyczasie w dużym, płytkim naczyniu mieszamy jajka, śmietanę i szczypiorek. Dodajemy też odrobinę soli i pieprzu. W tak przygotowanej miksturze moczymy kromki chleba, 3 minuty z każdej strony. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i smażymy kromki z obu stron, aż się zarumienią.
Na chrupiące pieczywo kładziemy sałatę, boczek, pomidory i całość obsypujemy szczypiorkiem. Gotowe!