Kanapka z idealnie chrupkim boczkiem. Jada je ulubienica Ameryki

Przygotowanie idealnie chrupkiego boczku nie jest takie proste. Trzeba uważać, by mięso nie przywarło, jednocześnie dbając o wysoką temperaturę smażenia lub pieczenia. Dlatego warto sięgnąć po sprawdzone przepisy. Z tego korzysta sama Martha Stewart.

Idealnie chrupki boczek - jak go przygotować?
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Przepis na kanapkę z idealnie chrupkim boczkiem, którym dzieli się Stewart, pochodzi z portalu Everyday Food. Przygotowanie tego dania zajmie nam tylko 30 minut. Co ciekawe, w przepisie zamiast z patelni, na której większość z nas smaży boczek, korzystamy z piekarnika.

Potrzebne nam są: 8 kawałków boczku, 4 duże jajka, lekko ubite, 3/4 kubka śmietany, 1/4 kubka posiekanego szczypiorku, gruboziarnista sól, szczypta pieprzu, 3 łyżki masła, 4 kromki pełnoziarnistego chleba, 4 liście sałaty i osiem plasterków pomidora.

Najpierw należy rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Potem kładziemy plasterki boczku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso zostawiamy w piekarniku na około 7 minut, następnie odwracamy plasterki na drugą stronę i znów pieczemy przez 7 minut. Po tym czasie boczek powinien stać się rumiany i bardzo chrupki. Przekładamy go na ręcznik papierowy i odciskamy z nadmiaru tłuszczu.

W międzyczasie w dużym, płytkim naczyniu mieszamy jajka, śmietanę i szczypiorek. Dodajemy też odrobinę soli i pieprzu. W tak przygotowanej miksturze moczymy kromki chleba, 3 minuty z każdej strony. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i smażymy kromki z obu stron, aż się zarumienią.
Na chrupiące pieczywo kładziemy sałatę, boczek, pomidory i całość obsypujemy szczypiorkiem. Gotowe!

Zobacz też: Lubisz boczek? To musisz wiedzieć

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg