Trwa ładowanie...
13-03-2009 09:44

Kampania zachęcająca do jedzenia owoców i warzyw

Rusza kampania "5 porcji warzyw i owoców lub soku", która ma zachęcić konsumentów do wprowadzania tych produktów do codziennej diety. Jej inicjatorem jest Krajowa Unia Producentów Soków - poinformowała PAP sekretarz generalny KUPS Barbara Groele.

Kampania zachęcająca do jedzenia owoców i warzywŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2610di
d2610di

Rusza kampania "5 porcji warzyw i owoców lub soku", która ma zachęcić konsumentów do wprowadzania tych produktów do codziennej diety. Jej inicjatorem jest Krajowa Unia Producentów Soków - poinformowała PAP sekretarz generalny KUPS Barbara Groele.

Program "5 porcji warzyw i owoców lub soku" finansowany jest w 80 proc. z pieniędzy UE. Pozostałe 20 proc. kosztów kampanii będzie sfinansowane przez grupę Maspex. Kampania potrwa 2 lata - do końca 2010 roku. Na ten cel przeznaczone jest 2 mln euro.

Celem kampanii jest uświadomienie matkom (w wieku 25-49) lat oraz dzieciom (w wieku 3-13 lat) korzyści ze spożywania owoców, warzyw i soków.

"Zależy nam na uświadomieniu, że szklanka soku może zastąpić porcje warzyw" - podkreśliła Groele dodając, że w Polsce wypija się zaledwie 21 litrów soku rocznie na osobę podczas, gdy w Niemczech prawie 40 litrów.

Kampania "5 porcji warzyw i owoców lub soku" obejmie głównie działania informacyjno-edukacyjne, które będą prowadzone w całym kraju m.in. poprzez spoty telewizyjne, zamieszczane w prasie reklamy, artykuły sponsorowane, informacje w internecie.

d2610di

"Chodzi o ukształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, zwłaszcza u młodszych dzieci" - wyjaśniła Groele.

W opinii dietetyków, Polacy jedzą zbyt mało warzyw i owoców. W naszym kraju konsumuje się ok. 150 kg tych produktów, podczas, gdy w Europie Zachodniej 400 kg rocznie na osobę. Głównym ekspertem kampanii jest Instytut Żywności i Żywienia oraz Fundacja Promocji Zdrowia.

Z badań wykonanych w grudniu 2008 r. na potrzeby kampanii, wynika, że polskie kobiety i dzieci jedzą średnio 2 razy dziennie owoce i warzywa. Według ekspertów, jedzenie pięć razy dziennie tych produktów jest optymalne dla zdrowia.

Z badań wynika, że w polskich domach jada się przede wszystkim cztery gatunki owoców: jabłka, mandarynki, banany i pomarańcze, zaś z warzyw - marchewkę, ogórki, kapustę, pomidory i buraki. Produkty te zjadane są głównie w postaci surowej.

Do Krajowej Unii Producentów Soków należą m.in. Hortex, Tymbark, Agros, Marwit.

(PAP)

d2610di
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2610di
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj