Kampania zachęcająca do jedzenia owoców i warzyw

Rusza kampania "5 porcji warzyw i owoców lub soku", która ma zachęcić konsumentów do wprowadzania tych produktów do codziennej diety. Jej inicjatorem jest Krajowa Unia Producentów Soków - poinformowała PAP sekretarz generalny KUPS Barbara Groele.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Rusza kampania "5 porcji warzyw i owoców lub soku", która ma zachęcić konsumentów do wprowadzania tych produktów do codziennej diety. Jej inicjatorem jest Krajowa Unia Producentów Soków - poinformowała PAP sekretarz generalny KUPS Barbara Groele.

Program "5 porcji warzyw i owoców lub soku" finansowany jest w 80 proc. z pieniędzy UE. Pozostałe 20 proc. kosztów kampanii będzie sfinansowane przez grupę Maspex. Kampania potrwa 2 lata - do końca 2010 roku. Na ten cel przeznaczone jest 2 mln euro.

Celem kampanii jest uświadomienie matkom (w wieku 25-49) lat oraz dzieciom (w wieku 3-13 lat) korzyści ze spożywania owoców, warzyw i soków.

"Zależy nam na uświadomieniu, że szklanka soku może zastąpić porcje warzyw" - podkreśliła Groele dodając, że w Polsce wypija się zaledwie 21 litrów soku rocznie na osobę podczas, gdy w Niemczech prawie 40 litrów.

Kampania "5 porcji warzyw i owoców lub soku" obejmie głównie działania informacyjno-edukacyjne, które będą prowadzone w całym kraju m.in. poprzez spoty telewizyjne, zamieszczane w prasie reklamy, artykuły sponsorowane, informacje w internecie.

"Chodzi o ukształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, zwłaszcza u młodszych dzieci" - wyjaśniła Groele.

W opinii dietetyków, Polacy jedzą zbyt mało warzyw i owoców. W naszym kraju konsumuje się ok. 150 kg tych produktów, podczas, gdy w Europie Zachodniej 400 kg rocznie na osobę. Głównym ekspertem kampanii jest Instytut Żywności i Żywienia oraz Fundacja Promocji Zdrowia.

Z badań wykonanych w grudniu 2008 r. na potrzeby kampanii, wynika, że polskie kobiety i dzieci jedzą średnio 2 razy dziennie owoce i warzywa. Według ekspertów, jedzenie pięć razy dziennie tych produktów jest optymalne dla zdrowia.

Z badań wynika, że w polskich domach jada się przede wszystkim cztery gatunki owoców: jabłka, mandarynki, banany i pomarańcze, zaś z warzyw - marchewkę, ogórki, kapustę, pomidory i buraki. Produkty te zjadane są głównie w postaci surowej.

Do Krajowej Unii Producentów Soków należą m.in. Hortex, Tymbark, Agros, Marwit.

(PAP)

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości