Trwa ładowanie...
d3t7axm
02-09-2021 13:17

Kalifornijska sałatka owocowa. Z takich owoców jak lubisz

Przepis

Sałatka owocowa kojarzy nam się przede wszystkim z upalnym latem i lekkim owocowym deserem. Jednak ulubione owoce możemy również dorzucić do wytrawnej sałatki, która świetnie smakuje solo lub jako dodatek do pieczonego mięsa. sekretem jest odważne połączenie składników oraz niezwykle aromatyczny sos.

d3t7axm
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Picasa
Składniki

*NA SAŁATKĘ: *

  • 300 g mieszanki sałat (masłowej, karbowanej, lodowej, rukoli, roszponki)
  • 2 marchewki
  • 150 g groszku cukrowego
  • 100 g białych szparagów
  • wybrane owoce (truskawki, porzeczki, tamarillo, borówki, melon, pomarańcze)

NA SOS:

  • 1 dymka
  • 1 łyżka malinowego octu winnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • PONADTO: listki bazylii, trybuli i estragonu
Przepis
  • Z sałat odrzucić zewnętrzne, miękkie liście, od rukoli odciąć twarde ogonki, z roszponki usunąć korzonki. Sałaty opłukać, wysuszyć lub odwirować w suszarce do sałaty. Porwać liście na kawałki na jeden kęs do
  • ust.
  • Groszek cukrowy pokroić. Ze szparagów obrać dolną część mniej więcej w jednej trzeciej i odciąć twardy koniec. Pozostałą część pokroić w kawałki długości 3 cm. Marchew oczyścić i pokroić w słupki. Warzywa opłukać.
  • Zagotować w garnku posoloną wodę, kolejno wrzucać warzywa i krótko blanszować. Następnie odcedzić na sicie, zahartować zimną wodą, osączyć. Przełożyć do salaterki.
  • Truskawki i maliny przebrać, opłukać i wysuszyć. Usunąć ogonki, jeśli trzeba. Tamarillo cienko obrać, usunąć szypułki i owoc pokroić w plastry. Miąższ melona pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać w taki sposób, aby usunąć również białą skórę, po czym miąższ odfiletować ostrym nożem.
  • Dymkę oczyścić, opłukać, wysuszyć i pokroić w krążki. Połączyć różne gatunki octu, doprawić solą, cukrem, pieprzem. Dodać oliwę i utrzeć sos.
  • Polać sosem warzywa i odstawić na 5 minut do nabrania smaku. Dodać owoce i posiekaną zieleninę. Wymieszać.

Przepis pochodzi z książki "505 sałatek, surówek i sałat z różnych krajów"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kalifornijska sałatka owocowa. Z takich owoców jak lubisz
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
Więcej tematów
d3t7axm

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj