Pijesz kawę z cykorii? Oto co robi z twoim organizmem

Coraz więcej osób sięga po kawę z cykorii, ponieważ uchodzi za zdrowszy zamiennik klasycznej wersji. Choć nie zawiera kofeiny to ma wiele korzyści dla organizmu, szczególnie dla wątroby i jelit. Zastanawiasz się, jak dokładnie wpływa na twoje zdrowie? Sprawdź, co robi z twoim organizmem i jak pić ją, by czerpać z niej pełne korzyści!

Sprawdź, jakie właściwości ma kawa z cykoriiJakie właściwości ma kawa z cykorii?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | NaukaJedzenia.pl

Kawa z cykorii zdobywa coraz większą popularność, szczególnie wśród osób, które szukają zdrowszych alternatyw dla tradycyjnej kawy. Jej łagodniejszy smak i brak kofeiny powoduje, że staje się idealnym napojem dla tych, którzy chcą uniknąć nadmiernego pobudzenia, ale mają ochotę cieszyć się przyjemnością picia kawy.

Co więcej, kawa z cykorii ma wiele korzyści zdrowotnych, które pozytywnie wpływają na organizm. W tym artykule przyjrzymy się, jak ten napój wspomaga trawienie i detoksykację organizmu oraz jak wpływa na dwa kluczowe narządy, czyli wątrobę i jelita. Jeśli zastanawiasz się, czy warto wprowadzić kawę z cykorii do swojej diety to ten przewodnik rozwieje twoje wątpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki

Czym jest kawa z cykorii?

Kawa z cykorii to napój przygotowywany z korzenia cykorii, czyli rośliny znanej z właściwości leczniczych i zastosowań kulinarnych. Suszone i drobno mielone korzenie cykorii zamieniają się w napój o smaku zbliżonym do kawy. Choć nie zawiera kofeiny, to kawa z cykorii ma podobny, lekko gorzkawy smak, który przypomina klasyczną kawę. W cykorii znajduje się cenny składnik, czyli inulina, która wspomaga trawienie i korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową. Jest także źródłem polifenoli i innych substancji, które mają pozytywny wpływ na zdrowie wątroby oraz układ trawienny.

Korzyści dla wątroby

Kawa z cykorii wspiera zdrowie wątroby dzięki swoim właściwościom detoksykacyjnym. Inulina zawarta w korzeniu cykorii wspiera zdrowie układu pokarmowego, a poprzez wpływ na mikroflorę jelitową może pośrednio wpływać korzystnie na funkcję wątroby. Ponadto cykoria ma działanie przeciwzapalne, więc pomaga zredukować stany zapalne w wątrobie i zapobiega jej uszkodzeniom. Regularne spożywanie kawy z cykorii wspiera również regenerację wątroby, poprawia jej funkcjonowanie i chroni ją przed szkodliwymi czynnikami, takimi jak nadmierna konsumpcja alkoholu lub niezdrowa dieta.

Korzyści dla jelit

Kawa z cykorii działa korzystnie na jelita dzięki wysokiej zawartości inuliny, czyli naturalnego prebiotyku, który wspomaga wzrost zdrowych bakterii w jelitach. Inulina poprawia trawienie, reguluje perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Dodatkowo cykoria wspomaga równowagę mikroflory jelitowej, więc może zmniejszać ryzyko infekcji jelitowych i stanów zapalnych. Regularne picie kawy z cykorii wspiera też ogólną funkcję trawienną, poprawia wchłanianie składników odżywczych i wspomaga zdrowie jelit.

Korzyści psychiczne i energetyczne

Choć kawa z cykorii nie zawiera kofeiny, to wiele osób zauważa poprawę samopoczucia po jej spożyciu. To zasługa inuliny, która wspomaga funkcje mózgu, poprawia koncentrację i redukuje uczucie zmęczenia. Kawa z cykorii dostarcza łagodną energię, bez ryzyka nagłych spadków cukru, więc jest idealnym wyborem dla osób szukających stabilniejszego poziomu energii przez cały dzień.

Potencjalne skutki uboczne

Kawa z cykorii jest zazwyczaj bezpieczna, ale w niektórych przypadkach mogą wystąpić skutki uboczne. Nadmierne spożycie kawy z cykorii u osób z wrażliwym układem pokarmowym bywa przyczyną wzdęć, gazów i bólu brzucha, ponieważ zawiera sporo inuliny.

Cykoria może również podrażniać błonę śluzową żołądka, zwłaszcza u osób cierpiących na wrzody lub refluks żołądkowo-przełykowy. Dodatkowo, osoby uczulone na rośliny z rodziny astrowatych (do której należy cykoria) mogą doświadczać reakcji alergicznych, takich jak wysypka lub swędzenie skóry. W takich i podobnych przypadkach warto skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem kawy z cykorii do diety.

Jak pić kawę z cykorii, by czerpać z niej pełne korzyści?

Aby maksymalnie wykorzystać właściwości płynące z kawy z cykorii, warto przestrzegać kilku prostych zasad. Przede wszystkim, zacznij od umiarkowanej ilości, ponieważ jedna filiżanka dziennie to dobry początek. Możesz stopniowo zwiększać ilość, jeśli twój organizm dobrze reaguje.

Warto pić kawę z cykorii rano lub po południu, zastępując nią tradycyjną kawę, szczególnie jeśli zależy ci na uniknięciu kofeiny. Staraj się wybierać dobrej jakości kawę, a nie gotowe napoje, które mogą zawierać niezdrowe dodatki. Dodanie mleka roślinnego, np. migdałowego lub owsianego, może wzbogacić napój dodatkowymi składnikami odżywczymi. Regularne spożywanie kawy z cykorii poprawia trawienie, wspiera wątrobę i jelita, a także dostarcza cenne prebiotyki.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości