Jogurtowe ciasto bez pieczenia. Smakuje bajecznie
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub chcesz poczęstować gości? Oto pomysł na kremowe i przepyszne ciacho bez pieczenia. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- 500 g jogurtu naturalnego
- 520 g mleka zagęszczonego słodzonego
- 2 galaretki cytrynowe
- 450 g wafelków kakaowych
- ½ kostki masła
- 4 jabłka
Przepis
- Galaretki rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody, studzę.
- Połowę wafelków kruszę do miski, dodaję rozpuszczone masło, dokładnie mieszam i wykładam dno tortownicy.
- Do naczynia miksującego wlewam jogurty, mleko, dodaję serki i miksuję pięć minut mikserem. Następnie wlewam ostudzone galaretki.
- Jabłka myję, osuszam, obieram, usuwam nasiona i kroję w kostkę. Jabłka łączę z masą, mieszając delikatnie łyżką.
- Masę z jabłkami wykładam na spód wafelkowy.
- Wierzch ciasta posypuję pozostałymi pokruszonymi wafelkami. Odstawiam do lodówki na dwie godziny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl