Jedzenie owadów – próbować czy jednak nie?

Aktualnie na świecie istnieje ponad 2000 jadalnych gatunków owadów. Najczęściej jadane są: chrząszcze – 31 proc., gąsienice – 18 proc., mrówki, osy i pszczoły – 15 proc., koniki polne, szarańcze, świerszcze – 13 proc., pluskwiaki – 11 proc., inne odmiany – 12 proc. Z wielu względów endomofagia, czyli jedzenie owadów, ma szansę stać się sposobem odżywiania przyszłości. Czy są ku temu podstawy? Czy jest to w ogóle bezpieczne?

Owady mogą stanowić zdrowy zamiennik mięsa Owady mogą stanowić zdrowy zamiennik mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
10

Dlaczego Europejczycy nie jadają owadów?

W niektórych krajach jedzenie owadów nie jest niczym zaskakującym. W Tajlandii, Meksyku czy w Chinach gotowe do spożycia insekty można kupić zarówno na targach, jak i w restauracjach. W Europie trudno jest znaleźć takie produkty spożywcze. Nie są one powszechne ani w sklepach, ani w lokalach gastronomicznych.

W naszej mentalności owady to bardziej szkodniki niż potencjalne jedzenie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że można je konsumować, ale na samą myśl o tym większości z nas robi się po prostu niedobrze. Odraza jest skutecznym hamulcem dla chęci podejmowania eksperymentów kulinarnych.

Innym powodem, dla którego Europejczycy nie sięgają na co dzień po owady, jest powszechne przekonanie o tym, że są one zwyczajnie niehigieniczne. Wydaje nam się, że insekty są brudne, niebezpieczne, a żywią się odchodami, co jednak nie jest prawdą. Owady w większości odżywiają się liśćmi, zbożami, owocami, warzywami i wcale nie przenoszą chorób.

Curry z kalafiora. Sposób na pyszny obiad w kilka chwil

Jedzenie owadów może też poruszać nasze sumienia. Dlaczego? Otóż spożywanie przetworzonego mięsa, czyli np. wędlin, nie przywodzi nam na myśl od razu całej świni lub krowy. Jest to jakaś część zwierzęcia, która ma zupełnie inny kształt niż ono same. Tymczasem owady zazwyczaj jada się w całości. Widzimy świerszcze na patyku, całe larwy na patelni. Mamy więc świadomość, że te insekty żyły i zwyczajnie nam to przeszkadza.

Kolejnym problemem pojawiającym się odnośnie jedzenia owadów może być niechęć do nowości. Jest to tzw. neofobia żywieniowa. Aby zmniejszyć lęk przed nowymi pokarmami, warto zadbać o ich atrakcyjny wizerunek i ekspozycję. Jeśli owady połączymy z innymi lubianymi produktami, na pewno chętniej po nie sięgniemy. Dlatego też dużą popularnością cieszą się np. ciastka z chrząszczami, burgery z larwami czy czekolada z konikami polnymi.

Owady, wbrew pozorom, są naprawdę smaczne
Owady, wbrew pozorom, są naprawdę smaczne © Adobe Stock

Zalety jedzenia owadów

Przekonanie się do jedzenia owadów może wymagać dużego samozaparcia. Aby to osiągnąć, warto dowiedzieć się, czy w ogóle są jakieś powody do tego, by je spożywać. Okazuje się, że jak najbardziej są.

Ekologiczne podejście


Wyliczenia ekspertów sugerują, że w 2050 roku na świecie będzie żyło aż 9 mld ludzi. Dla zaspokojenia ich zapotrzebowania na żywność będzie potrzeba ogromnych ilości przestrzeni, wody i paszy, których po prostu zabraknie. Owady mogą okazać się najlepszym rozwiązaniem tego problemu. Mają one zdecydowanie mniejsze wymagania niż bydło czy trzoda chlewna. Dzięki przestawieniu się na jedzenie insektów możemy zapobiec nadmiernej wycince lasów i zbyt dużemu zużyciu zasobów wodnych. Zmniejszymy również emisję amoniaku i gazów cieplarnianych.


Źródło cennych składników odżywczych


Owady, mimo że są niewielkich rozmiarów, zawierają dużo białka, zdrowych tłuszczy, błonnika i składników mineralnych. Rodzaj i ilość substancji odżywczych różni się w zależności od gatunku. Koniki polne to doskonałe źródło protein. Termity, modliszki czy świerszcze dostarczają z kolei mnóstwo żelaza. Już 4 świerszcze dostarczają tyle wapnia, co znajdziemy w szklance mleka. Zawartość aminokwasów, soli mineralnych i tłuszczowych insektów porównywalna jest z mięsem zwierzęcym.

Mniejsze ryzyko zarażenia się chorobami


Razem z mięsem do swojego organizmu możemy dostarczyć wirusy i bakterie wywołujące różne choroby. Eksperci twierdzą, że owady są zdecydowanie bezpieczniejsze. Ważne jest, by sięgać po insekty znanego pochodzenia – najlepiej takie ze specjalnych hodowli.

Smaczna przekąska


Okazuje się, że owady, wbrew pozorom, są naprawdę smaczne. Co ciekawe, smak mącznika młynarka porównywany bywa do orzechów, a jego aromat przypomina drewno i zboże. Świerszcze są łagodne w smaku i pachną nieco kurczakiem, bulionem i zbożem. Mrówka rudnica ma intensywny kwaskowo-cytrynowy posmak. Z kolei koniki polne można porównać w smaku do krewetek. Owady w formie suszonej i wtedy stanowią smaczną alternatywę dla chipsów czy solonych orzeszków. Dostępne są również insekty sproszkowane, które można dodawać do ciast, ciastek, naleśników, pizzy czy nawet do makaronu.

Owady mogą stanowić zdrowy zamiennik mięsa. Dostarczają do ludzkiego organizmu duże ilości białka i liczne składniki mineralne. Są ekologiczne w produkcji i ekonomiczne – zajmują mniej miejsca, a pozwalają na wyprodukowanie tej samej ilości składników odżywczych, jaką oferuje nam mięso. Jednocześnie nie wyglądają zbyt apetycznie i nie mają dobrej sławy. Jako stosunkowo nowa dla nas żywność muszą przebić się przez wiele uprzedzeń i aspektów prawnych. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że początkowo sushi i krewetki również nie cieszyły się powodzeniem, a teraz mają ogromne grono fanów na całym świecie. Czy z owadami kiedyś stanie się podobnie? Kto wie…

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie