Jednym składnikiem podkręcisz smak botwinki

Uwielbiacie botwinkę? Podana z młodymi ziemniaczkami i posypana koperkiem, kojarzy się ze słońcem i pełnią lata. Ale do ideału brakuje jej jednego składnika, który zdecydowanie za rzadko dodajemy, choć łatwo go zarówno kupić, jak i zrobić własny.

Botwinka to zupa idealna na lato
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC0

Składniki:
Pęczek botwinki
szklanka zakwasu buraczanego
1,2 bulionu
Sok z cytryny
Ząbek czosnku
Koperek
Sól i pieprz
Cukier

Dodatkowo:
Młode ziemniaczki

Zakwas buraczany można z łatwością zrobić w domu. Często nawet mamy go w słoikach, jeśli zostaje po wielkanocnym barszczu. Teraz przyda się w sam raz: ożywi smak naszej botwinki.

Pokrojone lub starte buraki dodaj do bulionu i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut. Umyj i posiekaj liście botwinki (z łodygami). Do gotującej się zupy dodaj same łodygi i gotuj dalej ok. 5 minut. Na sam koniec wrzuć do garnka liście i zmniejsz ogień po minucie. Po tym czasie dodaj posiekany koperek, odrobinę soku z cytryny oraz czosnek rozgnieciony na pastę. Wlej zakwas buraczany, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Po dodaniu zakwasu nie doprowadzaj już zupy do wrzenia. Możesz dodać pokrojone lub tłuczone młode ziemniaki.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie