Jednym składnikiem podkręcisz smak botwinki

Uwielbiacie botwinkę? Podana z młodymi ziemniaczkami i posypana koperkiem, kojarzy się ze słońcem i pełnią lata. Ale do ideału brakuje jej jednego składnika, który zdecydowanie za rzadko dodajemy, choć łatwo go zarówno kupić, jak i zrobić własny.

Botwinka to zupa idealna na lato
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC0

Składniki:
Pęczek botwinki
szklanka zakwasu buraczanego
1,2 bulionu
Sok z cytryny
Ząbek czosnku
Koperek
Sól i pieprz
Cukier

Dodatkowo:
Młode ziemniaczki

Zakwas buraczany można z łatwością zrobić w domu. Często nawet mamy go w słoikach, jeśli zostaje po wielkanocnym barszczu. Teraz przyda się w sam raz: ożywi smak naszej botwinki.

Pokrojone lub starte buraki dodaj do bulionu i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut. Umyj i posiekaj liście botwinki (z łodygami). Do gotującej się zupy dodaj same łodygi i gotuj dalej ok. 5 minut. Na sam koniec wrzuć do garnka liście i zmniejsz ogień po minucie. Po tym czasie dodaj posiekany koperek, odrobinę soku z cytryny oraz czosnek rozgnieciony na pastę. Wlej zakwas buraczany, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Po dodaniu zakwasu nie doprowadzaj już zupy do wrzenia. Możesz dodać pokrojone lub tłuczone młode ziemniaki.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇