Trwa ładowanie...

Jednym składnikiem podkręcisz smak botwinki

Uwielbiacie botwinkę? Podana z młodymi ziemniaczkami i posypana koperkiem, kojarzy się ze słońcem i pełnią lata. Ale do ideału brakuje jej jednego składnika, który zdecydowanie za rzadko dodajemy, choć łatwo go zarówno kupić, jak i zrobić własny.

Jednym składnikiem podkręcisz smak botwinkiŹródło: Wikimedia Commons CC0
d3j2088
d3j2088

Składniki:
Pęczek botwinki
szklanka zakwasu buraczanego
1,2 bulionu
Sok z cytryny
Ząbek czosnku
Koperek
Sól i pieprz
Cukier

Dodatkowo:
Młode ziemniaczki

Zakwas buraczany można z łatwością zrobić w domu. Często nawet mamy go w słoikach, jeśli zostaje po wielkanocnym barszczu. Teraz przyda się w sam raz: ożywi smak naszej botwinki.

Pokrojone lub starte buraki dodaj do bulionu i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut. Umyj i posiekaj liście botwinki (z łodygami). Do gotującej się zupy dodaj same łodygi i gotuj dalej ok. 5 minut. Na sam koniec wrzuć do garnka liście i zmniejsz ogień po minucie. Po tym czasie dodaj posiekany koperek, odrobinę soku z cytryny oraz czosnek rozgnieciony na pastę. Wlej zakwas buraczany, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Po dodaniu zakwasu nie doprowadzaj już zupy do wrzenia. Możesz dodać pokrojone lub tłuczone młode ziemniaki.

d3j2088
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3j2088
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj