Jednym składnikiem podkręcisz smak botwinki
Uwielbiacie botwinkę? Podana z młodymi ziemniaczkami i posypana koperkiem, kojarzy się ze słońcem i pełnią lata. Ale do ideału brakuje jej jednego składnika, który zdecydowanie za rzadko dodajemy, choć łatwo go zarówno kupić, jak i zrobić własny.
Składniki:
Pęczek botwinki
szklanka zakwasu buraczanego
1,2 bulionu
Sok z cytryny
Ząbek czosnku
Koperek
Sól i pieprz
Cukier
Dodatkowo:
Młode ziemniaczki
Zakwas buraczany można z łatwością zrobić w domu. Często nawet mamy go w słoikach, jeśli zostaje po wielkanocnym barszczu. Teraz przyda się w sam raz: ożywi smak naszej botwinki.
Pokrojone lub starte buraki dodaj do bulionu i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut. Umyj i posiekaj liście botwinki (z łodygami). Do gotującej się zupy dodaj same łodygi i gotuj dalej ok. 5 minut. Na sam koniec wrzuć do garnka liście i zmniejsz ogień po minucie. Po tym czasie dodaj posiekany koperek, odrobinę soku z cytryny oraz czosnek rozgnieciony na pastę. Wlej zakwas buraczany, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Po dodaniu zakwasu nie doprowadzaj już zupy do wrzenia. Możesz dodać pokrojone lub tłuczone młode ziemniaki.