Trwa ładowanie...

Jeden z najzdrowszych rodzajów pieczywa. Pumpernikiel - właściwości i skład

Pumpernikiel to chleb razowy, którego korzeni możemy doszukiwać się w niemieckiej Westfalii. Jest bardzo sycący i pożywny, dlatego nierzadko staje się elementem diet odchudzających.

Share
Pumpernikiel bogaty jest w substancje mineralne
Pumpernikiel bogaty jest w substancje mineralne Źródło: 123RF
d25avye

Pumpernikiel - charakterystyka

Pumpernikiel to ciemny chleb żytni o gęstej, wilgotnej konsystencji i ciemnobrunatnym kolorze, lekko słodki w smaku i zapachu.

Barwę i smak zawdzięcza procesowi parowania, podczas którego zawarta w cieście skrobia ulega karmelizacji. Parowanie (zamiast pieczenia) wpływa również na wspomnianą wilgotność pumpernikla.

d25avye

Sprzedawany jest w bochenkach pokrojonych w cienkie kromki, zapakowanych w szczelne torebki plastikowe. Dzięki temu pumpernikiel nadaje się do spożycia przez długi czas – nawet pół roku w nieodpieczętowanym opakowaniu, a po otwarciu do kilku tygodni.

Chleb pieczony w garnku

Pumpernikiel – skład

W składzie pumpernikla znajdziemy przede wszystkim razową mąkę żytnią oraz kwintesencję chleba – zakwas żytni. Poza tym pumpernikiel zawiera zamiennie ciemną melasę, miód albo ekstrakt z jabłek. Dodatkowym składnikiem jest woda, sól i słód.

Pumpernikiel – wartości odżywcze

Pumpernikiel, w porównaniu z innymi rodzajami chleba, nie wyróżnia się niską kalorycznością. 100 g chleba zawiera bowiem 252 kcal, czyli mniej więcej tyle samo co pszenny chleb biały.

d25avye

Jest jednak bogaty w cenne wartości odżywcze. Zawiera błonnik, węglowodany, białka roślinne, lipidy, a także aminokwasy. Pumpernikiel jest źródłem witaminy A, E, K, tiaminy, niacyny, biotyny ryboflawiny oraz kwasu foliowego.

Pumpernikiel bogaty jest w substancje mineralne, przede wszystkim sód i potas, ale też wapń, fosfor i magnez. Zawiera niewielkie ilości żelaza, cynku i manganu.

Pumpernikiel – właściwości

Zaletą pumpernikla jest to, że wywołuje uczucie sytości i gasi głód na dłuższy czas, dlatego zaleca się włączenie go do diet odchudzających. Pomoże w walce z chęcią sięgnięcia po niezdrową przekąskę między posiłkami.

Razowy chleb żytni typu pumpernikiel, dzięki zawartości błonnika, wspomaga układ pokarmowy, wzmaga trawienie i niweluje zaparcia. Pomaga także obniżyć poziom złego cholesterolu, przez co zapobiega pojawianiu się zatorów żylnych i innych dolegliwości związanych z układem krążenia.

d25avye

Pumpernikiel wspomaga układ odpornościowy oraz krwionośny. Ma także wpływ na zapobieganie wystąpieniu nowotworów, szczególnie nowotworu jelita grubego, sutków i okrężnicy.

Warto pamiętać, że wszystko, co w nadmiarze szkodzi, dlatego osoby o wrażliwym żołądku powinny dawkować jedzenie pumpernikla. Jego nadmiar może powodować wzdęcia.

Pumpernikiel – odchudzanie

Pumpernikiel zalecany jest osobom prowadzącym aktywny tryb życia, osobom na diecie odchudzającej, a także cierpiącym na cukrzycę. Chleb ten ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że w niewielkim stopniu podnosi poziom cukru we krwi. Dzięki temu nie odkładają się w organizmie zbędne tłuszcze, a więc i waga pozostaje bez zmian.

Pumpernikiel jest idealnym zamiennikiem węglowodanowym dla warzyw czy makaronów razowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d25avye

Podziel się opinią

Share
d25avye
d25avye
Więcej tematów