Janek Paszkowski o przetworach. "Dobrze zakonserwowane mogą stać kilka sezonów"
Janek Paszkowski brał udział w pierwszej edycji "Masterchefa", jest autorem książek i prowadzi własną restaurację. W rozmowie z Aleksandrą Hangel opowiedział o terminie przydatności m.in. przetworów, które na naszych półkach zalegają nawet kilka lat.
I teraz pytanie które za które moż… Rozwiń
Transkrypcja:
I teraz pytanie które za które możesz mnie wyśmiać trochę
Jakoś
Kilka dni temu znalazłam w swojej
Kuchnie
Przetwory które
Robiła jakieś 8 lat temu moja babcia
I one tam nadal stoją i ani nie zmieniły koloru ani nic się z nimi nie wydarzyło no ale
Nie chce jeszcze jest rozsądne jest
Trzeba spróbować ja
Tutaj też taką
Stary mam że
Po wielu wielu
Gdzieś znaleźć
W piwnicy w mieszkaniu ma
Powidz
I to było naprawdę grubo
10 lat później
Zaprawa nie mówisz
Kręcić w słoiku bo mi się tak złapie
Kilkunastu próbach udało się to
No i ona była jak najbardziej zdatna do spożycia więc cukier bardzo dobra konserwuje przecież znaju znajdowano
Miód gdzieś tam
W grobowcach faraonów i on
Zalando
No więc no wiadomo
Jest jakaś granica
Przydatności Natomiast jeżeli są w odpowiedni sposób zrobione w odpowiednim
Takie
Spokojnie 2
Mogło stać
23
Ja powinnam
Myślę że że jeżeli był dobrze zrobi
To
Kto ukradł grzyby w occie No właśnie czy jest jakaś taka różnica
Kiedy coś jest na przykład
Konfiturą
Przetwory ptak
Wydaje mi się że nie wydaje mi się że wszystko zależy od tego czy one były dobrze zabezpieczone wcześniej czy ten proces
Faktoryzacji było odpowiednio zrobione
No i on ci kiedy to wszystko spełnia swoje zadanie we właściwy sposób to
To takie przetwory mogą
Spokojnie 3
Cztery sezony
Postać No wiadomo że ona nie będą już po pewnym czasie
Tak dobre
Jak to być powinno natomiast swoje zadanie
Bądźmy szczerzy No nie robimy
Konfiturę żeby jej za 4 lata tylko robimy teraz przygotowali o najbliższą ziemię
Zostałyby pewnie przez 3
Trzebnica cały wszystkie no właśnie
A powiedz czy są jakieś takie produkty z których konkretne produkty z których przetwory mogą zostać dłużej
Jakie z których
Więc wydaje mi się że akurat takie grupy nie ma a jeżeli są
Gdzie te owoce
Poddajemy obróbce termicznej także je dusimy
Nie podgrzewamy wtedy
Dłużej ponieważ to traci swoją
Jakby objętość jest duszone gotowa Natomiast jeśli są to
Typy
Kiszone ogórki czy są to grzyby w occie czyta
Które nie dusimy wcześnie
Wiadomo że ona po pewnym czasie po prostu zaczął
Rozpadać i nie będą z tym czym chcielibyśmy łzy