Jakie wino wybrać do gęsiny? Radzi ekspert winiarski Tomasz Potrzebowski
Listopad w naszym kraju z gastronomicznego punktu widzenia to bez wątpienia miesiąc gęsiny. Mimo, że mięso to dostępne jest w zasadzie przez cały rok, to właśnie jesienią kończy się cykl hodowlany gęsi i ich mięso jest wtedy po prostu najsmaczniejsze.
W przepisach kulinarnych króluje gęś owsiana. Co etycznie ważne, ptaki te nie są hodowane w klatkach, lecz na tak zwanym wolnym wybiegu. Karmione są świeżymi warzywami oraz ziołami. Na ostatnie dwa tygodnie przechodzą na dietę owsianą – stąd nazwa. Gęś owsiana to nasz rodzimy gatunek i przy okazji - jeden z najbardziej cenionych na świecie!
Gęsina w kuchni
Mięso gęsi to wyjątkowy przysmak i pole do popisu dla działań sommelierskich. Mnogość dań pozwala na zastosowanie wielu kombinacji - zarówno klasycznych, jak i tych nieco bardziej nowatorskich.
- Na początek moja ulubiona, nieśmiertelna, francuska klasyka, czyli foie gras. To obłędny pasztet z przetłuszczonych gęsich i kaczych wątróbek. Klasycznie łączy się go ze słodkim białym winem z regionu Bordeaux – Sauternes. Jednak dobry, słodki tokaj będzie nie gorszą alternatywą - mówi Tomasz Potrzebowski, ekspert winiarski firmy Henkel Freixenet Polska.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gęsina. Polski klasyk idealny na jesień
W sklepach bardzo często można znaleźć pasztet z gęsi z kawałkami owoców – chociażby ze śliwką. To z kolei idealne środowisko dla czerwonego wina o niskiej zawartości tanin i o owocowym charakterze. Odmiana primitivo odnajdzie się w tym zestawieniu idealnie.
- Po przystawce na stół wkracza danie główne pod postacią pieczonej gęsi. W tym przypadku moim ulubionym wyborem jest hiszpańskie tempranillo. Elegenckie i dojrzałe wino Gran Reserva z regionu Rioja jest według mnie najbardziej odpowiednim wyborem. Równie klasycznym połączeniem jest włoskie nebbiolo z Piemontu. Ponieważ gęś to dość odświętny obiad to i wino może być wyjątkowe. Barolo, Barbaresco lub Lange – wybór należy do was – każde będzie świetne - radzi ekspert.
Jeśli gęś jest podawana w towarzystwie pieczonych jabłek, wędzonych śliwek lub sosu z wiśniami, to warto takie danie skomponować z czerwonym winem z odmiany pinot noir. Dla osób preferujących wino białe istnieje ciekawa alternatywa w postaci dobrego, niemieckiego rieslinga od Schloss Johannisberg. Wino musi łączyć w sobie jednak wyrazisty, mocno owocowy charakter z pokładami nieodzownej w tym przypadku kwasowości.
Warto również pamiętać o naszym polskim Winie Świętomarcińskim, które tradycyjnie doskonale łączy się z wszelkimi wariacjami na temat gęsi.