Jakie wino wybrać do gęsiny? Radzi ekspert winiarski Tomasz Potrzebowski

Listopad w naszym kraju z gastronomicznego punktu widzenia to bez wątpienia miesiąc gęsiny. Mimo, że mięso to dostępne jest w zasadzie przez cały rok, to właśnie jesienią kończy się cykl hodowlany gęsi i ich mięso jest wtedy po prostu najsmaczniejsze.

Pieczona gęś Pieczona gęś
Źródło zdjęć: © Pixabay
Katarzyna Gileta

W przepisach kulinarnych króluje gęś owsiana. Co etycznie ważne, ptaki te nie są hodowane w klatkach, lecz na tak zwanym wolnym wybiegu. Karmione są świeżymi warzywami oraz ziołami. Na ostatnie dwa tygodnie przechodzą na dietę owsianą – stąd nazwa. Gęś owsiana to nasz rodzimy gatunek i przy okazji - jeden z najbardziej cenionych na świecie!

Gęsina w kuchni

Mięso gęsi to wyjątkowy przysmak i pole do popisu dla działań sommelierskich. Mnogość dań pozwala na zastosowanie wielu kombinacji - zarówno klasycznych, jak i tych nieco bardziej nowatorskich.

- Na początek moja ulubiona, nieśmiertelna, francuska klasyka, czyli foie gras. To obłędny pasztet z przetłuszczonych gęsich i kaczych wątróbek. Klasycznie łączy się go ze słodkim białym winem z regionu Bordeaux – Sauternes. Jednak dobry, słodki tokaj będzie nie gorszą alternatywą - mówi Tomasz Potrzebowski, ekspert winiarski firmy Henkel Freixenet Polska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gęsina. Polski klasyk idealny na jesień

W sklepach bardzo często można znaleźć pasztet z gęsi z kawałkami owoców – chociażby ze śliwką. To z kolei idealne środowisko dla czerwonego wina o niskiej zawartości tanin i o owocowym charakterze. Odmiana primitivo odnajdzie się w tym zestawieniu idealnie.

- Po przystawce na stół wkracza danie główne pod postacią pieczonej gęsi. W tym przypadku moim ulubionym wyborem jest hiszpańskie tempranillo. Elegenckie i dojrzałe wino Gran Reserva z regionu Rioja jest według mnie najbardziej odpowiednim wyborem. Równie klasycznym połączeniem jest włoskie nebbiolo z Piemontu. Ponieważ gęś to dość odświętny obiad to i wino może być wyjątkowe. Barolo, Barbaresco lub Lange – wybór należy do was – każde będzie świetne - radzi ekspert.

Jeśli gęś jest podawana w towarzystwie pieczonych jabłek, wędzonych śliwek lub sosu z wiśniami, to warto takie danie skomponować z czerwonym winem z odmiany pinot noir. Dla osób preferujących wino białe istnieje ciekawa alternatywa w postaci dobrego, niemieckiego rieslinga od Schloss Johannisberg. Wino musi łączyć w sobie jednak wyrazisty, mocno owocowy charakter z pokładami nieodzownej w tym przypadku kwasowości.

Warto również pamiętać o naszym polskim Winie Świętomarcińskim, które tradycyjnie doskonale łączy się z wszelkimi wariacjami na temat gęsi.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz