Jakie wino wybrać do gęsiny? Radzi ekspert winiarski Tomasz Potrzebowski

Listopad w naszym kraju z gastronomicznego punktu widzenia to bez wątpienia miesiąc gęsiny. Mimo, że mięso to dostępne jest w zasadzie przez cały rok, to właśnie jesienią kończy się cykl hodowlany gęsi i ich mięso jest wtedy po prostu najsmaczniejsze.

Pieczona gęś Pieczona gęś
Źródło zdjęć: © Pixabay
Katarzyna Gileta
2

W przepisach kulinarnych króluje gęś owsiana. Co etycznie ważne, ptaki te nie są hodowane w klatkach, lecz na tak zwanym wolnym wybiegu. Karmione są świeżymi warzywami oraz ziołami. Na ostatnie dwa tygodnie przechodzą na dietę owsianą – stąd nazwa. Gęś owsiana to nasz rodzimy gatunek i przy okazji - jeden z najbardziej cenionych na świecie!

Gęsina w kuchni

Mięso gęsi to wyjątkowy przysmak i pole do popisu dla działań sommelierskich. Mnogość dań pozwala na zastosowanie wielu kombinacji - zarówno klasycznych, jak i tych nieco bardziej nowatorskich.

- Na początek moja ulubiona, nieśmiertelna, francuska klasyka, czyli foie gras. To obłędny pasztet z przetłuszczonych gęsich i kaczych wątróbek. Klasycznie łączy się go ze słodkim białym winem z regionu Bordeaux – Sauternes. Jednak dobry, słodki tokaj będzie nie gorszą alternatywą - mówi Tomasz Potrzebowski, ekspert winiarski firmy Henkel Freixenet Polska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gęsina. Polski klasyk idealny na jesień

W sklepach bardzo często można znaleźć pasztet z gęsi z kawałkami owoców – chociażby ze śliwką. To z kolei idealne środowisko dla czerwonego wina o niskiej zawartości tanin i o owocowym charakterze. Odmiana primitivo odnajdzie się w tym zestawieniu idealnie.

- Po przystawce na stół wkracza danie główne pod postacią pieczonej gęsi. W tym przypadku moim ulubionym wyborem jest hiszpańskie tempranillo. Elegenckie i dojrzałe wino Gran Reserva z regionu Rioja jest według mnie najbardziej odpowiednim wyborem. Równie klasycznym połączeniem jest włoskie nebbiolo z Piemontu. Ponieważ gęś to dość odświętny obiad to i wino może być wyjątkowe. Barolo, Barbaresco lub Lange – wybór należy do was – każde będzie świetne - radzi ekspert.

Jeśli gęś jest podawana w towarzystwie pieczonych jabłek, wędzonych śliwek lub sosu z wiśniami, to warto takie danie skomponować z czerwonym winem z odmiany pinot noir. Dla osób preferujących wino białe istnieje ciekawa alternatywa w postaci dobrego, niemieckiego rieslinga od Schloss Johannisberg. Wino musi łączyć w sobie jednak wyrazisty, mocno owocowy charakter z pokładami nieodzownej w tym przypadku kwasowości.

Warto również pamiętać o naszym polskim Winie Świętomarcińskim, które tradycyjnie doskonale łączy się z wszelkimi wariacjami na temat gęsi.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne