Jakie wino wybrać do gęsiny? Radzi ekspert winiarski Tomasz Potrzebowski

Listopad w naszym kraju z gastronomicznego punktu widzenia to bez wątpienia miesiąc gęsiny. Mimo, że mięso to dostępne jest w zasadzie przez cały rok, to właśnie jesienią kończy się cykl hodowlany gęsi i ich mięso jest wtedy po prostu najsmaczniejsze.

Pieczona gęś Pieczona gęś
Źródło zdjęć: © Pixabay
Katarzyna Gileta

W przepisach kulinarnych króluje gęś owsiana. Co etycznie ważne, ptaki te nie są hodowane w klatkach, lecz na tak zwanym wolnym wybiegu. Karmione są świeżymi warzywami oraz ziołami. Na ostatnie dwa tygodnie przechodzą na dietę owsianą – stąd nazwa. Gęś owsiana to nasz rodzimy gatunek i przy okazji - jeden z najbardziej cenionych na świecie!

Gęsina w kuchni

Mięso gęsi to wyjątkowy przysmak i pole do popisu dla działań sommelierskich. Mnogość dań pozwala na zastosowanie wielu kombinacji - zarówno klasycznych, jak i tych nieco bardziej nowatorskich.

- Na początek moja ulubiona, nieśmiertelna, francuska klasyka, czyli foie gras. To obłędny pasztet z przetłuszczonych gęsich i kaczych wątróbek. Klasycznie łączy się go ze słodkim białym winem z regionu Bordeaux – Sauternes. Jednak dobry, słodki tokaj będzie nie gorszą alternatywą - mówi Tomasz Potrzebowski, ekspert winiarski firmy Henkel Freixenet Polska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gęsina. Polski klasyk idealny na jesień

W sklepach bardzo często można znaleźć pasztet z gęsi z kawałkami owoców – chociażby ze śliwką. To z kolei idealne środowisko dla czerwonego wina o niskiej zawartości tanin i o owocowym charakterze. Odmiana primitivo odnajdzie się w tym zestawieniu idealnie.

- Po przystawce na stół wkracza danie główne pod postacią pieczonej gęsi. W tym przypadku moim ulubionym wyborem jest hiszpańskie tempranillo. Elegenckie i dojrzałe wino Gran Reserva z regionu Rioja jest według mnie najbardziej odpowiednim wyborem. Równie klasycznym połączeniem jest włoskie nebbiolo z Piemontu. Ponieważ gęś to dość odświętny obiad to i wino może być wyjątkowe. Barolo, Barbaresco lub Lange – wybór należy do was – każde będzie świetne - radzi ekspert.

Jeśli gęś jest podawana w towarzystwie pieczonych jabłek, wędzonych śliwek lub sosu z wiśniami, to warto takie danie skomponować z czerwonym winem z odmiany pinot noir. Dla osób preferujących wino białe istnieje ciekawa alternatywa w postaci dobrego, niemieckiego rieslinga od Schloss Johannisberg. Wino musi łączyć w sobie jednak wyrazisty, mocno owocowy charakter z pokładami nieodzownej w tym przypadku kwasowości.

Warto również pamiętać o naszym polskim Winie Świętomarcińskim, które tradycyjnie doskonale łączy się z wszelkimi wariacjami na temat gęsi.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji