Jakie przetwory z jabłek przygotować na zimę? Zobacz nasze propozycje
Jabłka to jedna z najbardziej wartościowych owoców. Warto je jeść szczególnie jesienią i zimą, kiedy jesteśmy narażeni na sezonowe infekcje. Możemy z nich również przygotować pyszne przetwory na zimę. Zobaczcie nasze przepisy.
Domowy sok jabłkowy
Składniki:
- jabłka antonówki
- cukier (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Jabłka umyć, usunąć ogonki i gniazda nasienne (nie obierać).
- Owoce przepuścić przez sokowirówkę.
- Sok przelać do garnka, zagotować, zdjąć szumowiny i w razie potrzeby dosłodzić.
- Wrzący sok przelać do wyparzonych butelek lub słoików, zakręcić i odstawić.
Pyszna szarlotka z cynamonem
Smażone jabłka do szarlotki lub naleśników
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych.
- Owoce pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. w garnku o grubym dnie rozgrzać masło.
- Wrzucić jabłka, dodać cukier i cynamon, wlać wodę i dusić, aż owoce zmiękną i się rozpadną.
- Przełożyć gorące jabłka do wyparzonych i suchych słoików. zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Kompot z jabłek na zimę
Składniki:
- 2 kg kwaśnych jabłek
- 500 g cukru
- 2 litry wody
- sok z 2 cytryny
- kilka goździków, kora cynamonu
Przygotowanie:
- Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne.
- Owoce przełożyć do garnka, zalać wodą z okiem z cytryny. Dodać przyprawy i zagotować.
- Przełożyć owoce do wyparzonych słojów. Zalać gorącym syropem.
- Pasteryzować ok. 20 minut.
Domowy ocet jabłkowy
Składniki:
- 1,5 kg jabłek (mogą być też obierki, gniazda nasienne, pulpa powstała po przygotowaniu soku)
- 1 l przegotowanej wody
- 4-5 łyżek cukru
Przygotowanie:
- Jeśli używamy całych jabłek, należy je dokładnie umyć i osuszyć. Owoce pokroić na ćwiartki wraz z gniazdami nasiennymi.
- Jabłka lub ich resztki umieścić w dużym wyparzonym i suchym słoiku, a następnie zalać letnią, osłodzona wodą. Słoik przykryć czystą gazą, którą przymocować gumką recepturką albo sznurkiem.
- Odstawić w suche, ciepłe miejsce. Ważne, aby jabłka znajdowały się pod powierzchnią wody, w przeciwnym razie może pojawić się pleśń, a taki ocet nadaje się do wyrzucenia.
- Raz dziennie można zamieszać zawartość słoja za pomocą drewnianej łyżki. Fermentacja trwa od 2 do 5 tygodni.
- Kiedy woda przestanie się pienić, owoce z octem przelać przez gazę do szklanych, wyparzonych butelek, aby uzyskać czysty płyn.
- Prawidłowo wykonany ocet powinien mieć przyjemny zapach jabłek i słodko-kwaśny smak.