Jakie przetwory z jabłek przygotować na zimę? Zobacz nasze propozycje
Jabłka to jedna z najbardziej wartościowych owoców. Warto je jeść szczególnie jesienią i zimą, kiedy jesteśmy narażeni na sezonowe infekcje. Możemy z nich również przygotować pyszne przetwory na zimę. Zobaczcie nasze przepisy.
Źródło zdjęć: © 123RF
Domowy sok jabłkowy
Składniki:
- jabłka antonówki
 - cukier (opcjonalnie)
 
Przygotowanie:
- Jabłka umyć, usunąć ogonki i gniazda nasienne (nie obierać).
 - Owoce przepuścić przez sokowirówkę.
 - Sok przelać do garnka, zagotować, zdjąć szumowiny i w razie potrzeby dosłodzić.
 - Wrzący sok przelać do wyparzonych butelek lub słoików, zakręcić i odstawić.
 
Pyszna szarlotka z cynamonem
Smażone jabłka do szarlotki lub naleśników
Składniki:
- 1 kg jabłek
 - 1/4 szklanki wody
 - 1 szklanka cukru
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1 łyżka masła
 - sok z 1 cytryny
 
Przygotowanie:
- Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych.
 - Owoce pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. w garnku o grubym dnie rozgrzać masło.
 - Wrzucić jabłka, dodać cukier i cynamon, wlać wodę i dusić, aż owoce zmiękną i się rozpadną.
 - Przełożyć gorące jabłka do wyparzonych i suchych słoików. zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
 
Kompot z jabłek na zimę
Składniki:
- 2 kg kwaśnych jabłek
 - 500 g cukru
 - 2 litry wody
 - sok z 2 cytryny
 - kilka goździków, kora cynamonu
 
Przygotowanie:
- Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne.
 - Owoce przełożyć do garnka, zalać wodą z okiem z cytryny. Dodać przyprawy i zagotować.
 - Przełożyć owoce do wyparzonych słojów. Zalać gorącym syropem.
 - Pasteryzować ok. 20 minut.
 
Domowy ocet jabłkowy
Składniki:
- 1,5 kg jabłek (mogą być też obierki, gniazda nasienne, pulpa powstała po przygotowaniu soku)
 - 1 l przegotowanej wody
 - 4-5 łyżek cukru
 
Przygotowanie:
- Jeśli używamy całych jabłek, należy je dokładnie umyć i osuszyć. Owoce pokroić na ćwiartki wraz z gniazdami nasiennymi.
 - Jabłka lub ich resztki umieścić w dużym wyparzonym i suchym słoiku, a następnie zalać letnią, osłodzona wodą. Słoik przykryć czystą gazą, którą przymocować gumką recepturką albo sznurkiem.
 - Odstawić w suche, ciepłe miejsce. Ważne, aby jabłka znajdowały się pod powierzchnią wody, w przeciwnym razie może pojawić się pleśń, a taki ocet nadaje się do wyrzucenia.
 - Raz dziennie można zamieszać zawartość słoja za pomocą drewnianej łyżki. Fermentacja trwa od 2 do 5 tygodni.
 - Kiedy woda przestanie się pienić, owoce z octem przelać przez gazę do szklanych, wyparzonych butelek, aby uzyskać czysty płyn.
 - Prawidłowo wykonany ocet powinien mieć przyjemny zapach jabłek i słodko-kwaśny smak.