Papierówki w roli głównej. Proste przepisy

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Papierówki z apetyczną zieloną skórką to jabłka, które świetnie nadają się do smażenia. Znakomicie sprawdzają się więc w tradycyjnej szarlotce i racuchach. Jednak to niejedyne sposoby na ich wykorzystanie w kuchni.

/ 6Kiszone papierówki

Obraz
© 123RF

Składniki: 1 kg papierówek, 1 l wody, 1 łyżka soli, 3 łyżki cukru, cynamon, goździki
Przygotowanie: jabłka dokładnie myjemy i wkładamy do słoika razem z kilkoma goździkami i cynamonem. Wsypujemy cukier i zalewamy gorącą osoloną wodą. Szczelnie zakręcamy słoik i przechowujemy go przez kilka tygodni pod przykryciem w ciemnym i chłodnym miejscu. Jabłka możemy pasteryzować.

/ 6Ocet jabłkowy

Obraz
© Fotolia

*Składniki: *2 kg papierówek, 1,5 l wody, 6 łyżek cukru
*Przygotowanie: *jabłka myjemy i kroimy na kawałki. Wkładamy je do wyparzonego wcześniej słoika. Zalewamy letnią osłodzoną wodą tak, aby woda zakryła jabłka, po czym go zakręcamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce. Proces tworzenia się octu trwa kilka tygodni. Gotowy do spożycia powinien być po okresie ok. 5 tygodni.

/ 6Smażone papierówki w cieście naleśnikowym

Obraz
© 123RF

Składniki: *1 kg papierówek, 250 ml mleka, 250 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, sól, cynamon, masło
*
Przygotowanie:
mleko, mąkę, jajko, szczyptę soli i proszek do pieczenia mieszamy, aby ciasto miało jednolitą konsystencję. Jabłka myjemy i obieramy, po czym kroimy w kostkę. Kawałki owoców moczymy w cieście. Następnie smażymy je na rozgrzanym maśle.

/ 6Mus z papierówek

Obraz
© 123RF

*Składniki: *2 kg papierówek, 200 ml wody, 150 g cukru
*Przygotowanie: *jabłka myjemy i obieramy. Usuwamy gniazda i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając, aby owoce nie przypaliły się, po czym dodajemy cukier. Mus jest gotowy, gdy jabłka rozpadną się, a woda wyparuje. Wlewamy go do słoików i mocno zakręcamy.

/ 6Ryż z papierówkami

Obraz
© 123RF

Składniki: 500 g papierówek, 200 g białego ryżu, 400 ml mleka, 1 łyżka cynamonu, cukier waniliowy, sok z cytryny, 100 ml wody
Przygotowanie: mleko z cukrem waniliowym i odrobiną soku z cytryny gotujemy, po czym wkładamy do niego ryż. Trzymamy go na małym ogniu przez ok. 25 minut. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy wodę i cynamon. Gotujemy je na małym ogniu, aż do momentu gdy jabłka rozpadną się. Ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na środek wylewamy mus jabłkowy i pokrywamy go pozostałą częścią ryżu. Zapiekamy go przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja