Papierówki w roli głównej. Proste przepisy

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Papierówki z apetyczną zieloną skórką to jabłka, które świetnie nadają się do smażenia. Znakomicie sprawdzają się więc w tradycyjnej szarlotce i racuchach. Jednak to niejedyne sposoby na ich wykorzystanie w kuchni.

/ 6Kiszone papierówki

Obraz
© 123RF

Składniki: 1 kg papierówek, 1 l wody, 1 łyżka soli, 3 łyżki cukru, cynamon, goździki
Przygotowanie: jabłka dokładnie myjemy i wkładamy do słoika razem z kilkoma goździkami i cynamonem. Wsypujemy cukier i zalewamy gorącą osoloną wodą. Szczelnie zakręcamy słoik i przechowujemy go przez kilka tygodni pod przykryciem w ciemnym i chłodnym miejscu. Jabłka możemy pasteryzować.

/ 6Ocet jabłkowy

Obraz
© Fotolia

*Składniki: *2 kg papierówek, 1,5 l wody, 6 łyżek cukru
*Przygotowanie: *jabłka myjemy i kroimy na kawałki. Wkładamy je do wyparzonego wcześniej słoika. Zalewamy letnią osłodzoną wodą tak, aby woda zakryła jabłka, po czym go zakręcamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce. Proces tworzenia się octu trwa kilka tygodni. Gotowy do spożycia powinien być po okresie ok. 5 tygodni.

/ 6Smażone papierówki w cieście naleśnikowym

Obraz
© 123RF

Składniki: *1 kg papierówek, 250 ml mleka, 250 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, sól, cynamon, masło
*
Przygotowanie:
mleko, mąkę, jajko, szczyptę soli i proszek do pieczenia mieszamy, aby ciasto miało jednolitą konsystencję. Jabłka myjemy i obieramy, po czym kroimy w kostkę. Kawałki owoców moczymy w cieście. Następnie smażymy je na rozgrzanym maśle.

/ 6Mus z papierówek

Obraz
© 123RF

*Składniki: *2 kg papierówek, 200 ml wody, 150 g cukru
*Przygotowanie: *jabłka myjemy i obieramy. Usuwamy gniazda i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając, aby owoce nie przypaliły się, po czym dodajemy cukier. Mus jest gotowy, gdy jabłka rozpadną się, a woda wyparuje. Wlewamy go do słoików i mocno zakręcamy.

/ 6Ryż z papierówkami

Obraz
© 123RF

Składniki: 500 g papierówek, 200 g białego ryżu, 400 ml mleka, 1 łyżka cynamonu, cukier waniliowy, sok z cytryny, 100 ml wody
Przygotowanie: mleko z cukrem waniliowym i odrobiną soku z cytryny gotujemy, po czym wkładamy do niego ryż. Trzymamy go na małym ogniu przez ok. 25 minut. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy wodę i cynamon. Gotujemy je na małym ogniu, aż do momentu gdy jabłka rozpadną się. Ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na środek wylewamy mus jabłkowy i pokrywamy go pozostałą częścią ryżu. Zapiekamy go przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości