Papierówki w roli głównej. Proste przepisy

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Papierówki z apetyczną zieloną skórką to jabłka, które świetnie nadają się do smażenia. Znakomicie sprawdzają się więc w tradycyjnej szarlotce i racuchach. Jednak to niejedyne sposoby na ich wykorzystanie w kuchni.

/ 6Kiszone papierówki

Obraz
© 123RF

Składniki: 1 kg papierówek, 1 l wody, 1 łyżka soli, 3 łyżki cukru, cynamon, goździki
Przygotowanie: jabłka dokładnie myjemy i wkładamy do słoika razem z kilkoma goździkami i cynamonem. Wsypujemy cukier i zalewamy gorącą osoloną wodą. Szczelnie zakręcamy słoik i przechowujemy go przez kilka tygodni pod przykryciem w ciemnym i chłodnym miejscu. Jabłka możemy pasteryzować.

/ 6Ocet jabłkowy

Obraz
© Fotolia

*Składniki: *2 kg papierówek, 1,5 l wody, 6 łyżek cukru
*Przygotowanie: *jabłka myjemy i kroimy na kawałki. Wkładamy je do wyparzonego wcześniej słoika. Zalewamy letnią osłodzoną wodą tak, aby woda zakryła jabłka, po czym go zakręcamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce. Proces tworzenia się octu trwa kilka tygodni. Gotowy do spożycia powinien być po okresie ok. 5 tygodni.

/ 6Smażone papierówki w cieście naleśnikowym

Obraz
© 123RF

Składniki: *1 kg papierówek, 250 ml mleka, 250 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, sól, cynamon, masło
*
Przygotowanie:
mleko, mąkę, jajko, szczyptę soli i proszek do pieczenia mieszamy, aby ciasto miało jednolitą konsystencję. Jabłka myjemy i obieramy, po czym kroimy w kostkę. Kawałki owoców moczymy w cieście. Następnie smażymy je na rozgrzanym maśle.

/ 6Mus z papierówek

Obraz
© 123RF

*Składniki: *2 kg papierówek, 200 ml wody, 150 g cukru
*Przygotowanie: *jabłka myjemy i obieramy. Usuwamy gniazda i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając, aby owoce nie przypaliły się, po czym dodajemy cukier. Mus jest gotowy, gdy jabłka rozpadną się, a woda wyparuje. Wlewamy go do słoików i mocno zakręcamy.

/ 6Ryż z papierówkami

Obraz
© 123RF

Składniki: 500 g papierówek, 200 g białego ryżu, 400 ml mleka, 1 łyżka cynamonu, cukier waniliowy, sok z cytryny, 100 ml wody
Przygotowanie: mleko z cukrem waniliowym i odrobiną soku z cytryny gotujemy, po czym wkładamy do niego ryż. Trzymamy go na małym ogniu przez ok. 25 minut. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy wodę i cynamon. Gotujemy je na małym ogniu, aż do momentu gdy jabłka rozpadną się. Ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na środek wylewamy mus jabłkowy i pokrywamy go pozostałą częścią ryżu. Zapiekamy go przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik