Zrób to sam
Papierówki z apetyczną zieloną skórką to jabłka, które świetnie nadają się do smażenia. Znakomicie sprawdzają się więc w tradycyjnej szarlotce i racuchach. Jednak to niejedyne sposoby na ich wykorzystanie w kuchni.
Kiszone papierówki
Składniki: 1 kg papierówek, 1 l wody, 1 łyżka soli, 3 łyżki cukru, cynamon, goździki
Przygotowanie: jabłka dokładnie myjemy i wkładamy do słoika razem z kilkoma goździkami i cynamonem. Wsypujemy cukier i zalewamy gorącą osoloną wodą. Szczelnie zakręcamy słoik i przechowujemy go przez kilka tygodni pod przykryciem w ciemnym i chłodnym miejscu. Jabłka możemy pasteryzować.
Ocet jabłkowy
*Składniki: *2 kg papierówek, 1,5 l wody, 6 łyżek cukru
*Przygotowanie: *jabłka myjemy i kroimy na kawałki. Wkładamy je do wyparzonego wcześniej słoika. Zalewamy letnią osłodzoną wodą tak, aby woda zakryła jabłka, po czym go zakręcamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce. Proces tworzenia się octu trwa kilka tygodni. Gotowy do spożycia powinien być po okresie ok. 5 tygodni.
Smażone papierówki w cieście naleśnikowym
Składniki: *1 kg papierówek, 250 ml mleka, 250 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, sól, cynamon, masło
*Przygotowanie: mleko, mąkę, jajko, szczyptę soli i proszek do pieczenia mieszamy, aby ciasto miało jednolitą konsystencję. Jabłka myjemy i obieramy, po czym kroimy w kostkę. Kawałki owoców moczymy w cieście. Następnie smażymy je na rozgrzanym maśle.
Mus z papierówek
*Składniki: *2 kg papierówek, 200 ml wody, 150 g cukru
*Przygotowanie: *jabłka myjemy i obieramy. Usuwamy gniazda i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając, aby owoce nie przypaliły się, po czym dodajemy cukier. Mus jest gotowy, gdy jabłka rozpadną się, a woda wyparuje. Wlewamy go do słoików i mocno zakręcamy.
Ryż z papierówkami
Składniki: 500 g papierówek, 200 g białego ryżu, 400 ml mleka, 1 łyżka cynamonu, cukier waniliowy, sok z cytryny, 100 ml wody
Przygotowanie: mleko z cukrem waniliowym i odrobiną soku z cytryny gotujemy, po czym wkładamy do niego ryż. Trzymamy go na małym ogniu przez ok. 25 minut. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy wodę i cynamon. Gotujemy je na małym ogniu, aż do momentu gdy jabłka rozpadną się. Ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na środek wylewamy mus jabłkowy i pokrywamy go pozostałą częścią ryżu. Zapiekamy go przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.