Trwa ładowanie...

Nietypowo o polskich jabłkach. Czego nie wiemy i co można z nich zrobić?

Jabłka to owoce, które są w Polsce bardzo popularne. Co więcej, to właśnie my jesteśmy jednym z największych producentów tych owoców na całym świecie. Mimo, że wielu z nas zajada się nimi bardzo często, to nie wiemy o nich wszystkiego. O co chodzi i jak nietypowo wykorzystać jabłka w kuchni?

Nietypowo o polskich jabłkach. Czego nie wiemy i co można z nich zrobić?Źródło: Archiwum prywatne
d3r3fih
d3r3fih

Surowe jabłka tak, ale tylko z ekologicznej uprawy

Anglicy mawiają, że należy jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie, by uniknąć wizyty u lekarza. Z kolei nasi dietetycy zalecają jedzenie co najmniej dwóch owoców na dzień. Zarówno dla dobrego zdrowia, jak i dla urody. Najlepiej postawić na surowe jabłka, ale z sadu ekologicznego.

Pochodzę z małej miejscowości, gdzie rodzice mieli własny sad, więc w moim domu zawsze było ich pod dostatkiem. Do tej pory zresztą, odwiedzając moich rodziców, zabieram ze sobą kilogramy jabłek i przerabiam je w kuchni. Uwielbiam świeżo wyciskany jabłkowy sok, jest pełen witamin, a jego smak jest nie do zastąpienia. Jeśli macie możliwość ku temu, by udać się do sadu rodziny albo przyjaciół, to szczerze was do tego zachęcam. Jeśli nie, to zdecydujcie się na zakup jabłek od producenta, który posiada niezbędne certyfikaty.

Powodem, dla którego warto jeść surowe jabłka, jest fakt, że zawierają bardzo dużo witaminy C. Nie zapominajmy przy tym, by nie obierać skórki - to właśnie ona dostarcza nam wielu składników odżywczych, dzięki którym pięknie wyglądamy i dobrze się czujemy.

Racuchy jak u babci

Nie tylko odmiana, ale także pochodzenie – jakie owoce wybierać?

Jabłka jabłkom nie są równe. Mimo że każda odmiana zawiera witaminy i minerały, to poszczególne różnią się między sobą. Rozróżnienie ich nie jest prostym zadaniem, ponieważ znanych jest blisko 10 tysięcy rodzajów.

d3r3fih

Jeśli chcemy jeść jabłko na surowo, to wybierajmy te, które są twarde, soczyste oraz słodkie. Należą do nich między innymi: jonagold, ligol czy też lobo. Sprawdzą się w tym przypadku także odmiany stołowe, takie jak na przykład cortland i jonathan. Z kolei do pieczenia i gotowania będą nadawać się antonówka i szara reneta. Są kwaśne, ale po obróbce termicznej, po dodaniu cukru albo miodu, smakują odpowiednio, stanowiąc świetne nadzienie do wypieków. Co ciekawe, można też nimi zastąpić ocet w barszczu!

Ewa Wachowicz Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne

Jabłka. Na zdrowie i na... dietę

Zwykło się mówić, że niezdrowego batonika dobrze zastąpić owocem. Jak najbardziej się z tym zgadzam. W przypadku jabłek korzyść jest jeszcze większa - mają one bowiem szerokie zastosowanie w kuracjach odchudzających. Podkręcają nasz metabolizm i zaspokajają tak zwany "mały głód". Mają też działanie oczyszczające. Pomagają nam pozbyć się toksyn z organizmu. Regulują pracę jelit i chronią przed ich chorobami. Po kilku dniach regularnego jedzenia tych owoców (oczywiście w ich spożywaniu zalecam zdrowy rozsądek) poczujemy się znacznie lepiej. Dotyczy to przede wszystkim nałogowych palaczy oraz tych, którzy mieszkają w dużych, zanieczyszczonych miastach.

Jabłka powinny jeść też osoby po 50. roku życia, by uniknąć chorób serca. Dzięki zawartości błonnika produkt ten zmniejsza wchłanianie cholesterolu. Wielu badaczy uważa, że to naturalne lekarstwo. I to takie, które nie ma skutków ubocznych!

jabłka archiwum prywatne
Źródło: archiwum prywatne

Owoce często wykorzystuje się w medycynie naturalnej. Starte jabłka stosowane są jako środek przeciwdziałający biegunce u dzieci. Z kolei herbatą ze skórek jabłka możemy płukać gardło, kiedy mamy do czynienia ze stanem zapalnym. Warto też pić ocet jabłkowy, by wzmocnić odporność. O tym ostatnim mówiąc, podzielę się z wami przepisem na taki domowy wyrób.

d3r3fih

Niezbędne składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 l przegotowanej wody
  • 5 łyżek stołowych cukru

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie umyj, osusz. Pokrój na ćwiartki (wraz z gniazdami, natomiast zdrewniałe ogonki usuń).
  2. Pokrojone jabłka umieść w dużym słoiku i zalej przegotowaną, letnią i osłodzoną wodą. Słoik przykryj gazą i przymocuj gumką lub sznurkiem.
  3. Następnie odstaw w ciemne, ciepłe miejsce. Bardzo ważne jest, aby jabłka podczas całego procesu znajdowały się pod powierzchnią wody, inaczej może pojawić się pleśń, a taki ocet nadaje się do wyrzucenia. Dlatego najlepiej jest przycisnąć jabłka szklanką lub nie za dużym talerzem (niezbędny jest dopływ tlenu dla prawidłowego funkcjonowania bakterii octowych).
  4. Aby zapewnić równomierny dostęp tlenu do całej powierzchni, możesz raz dziennie zamieszać zawartość słoja za pomocą łyżki.


Ewa Wachowicz Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne

Po przygotowaniu należy jednak wykazać się cierpliwością – fermentacja trwa od 2 do 5 tygodni. Fermentacja kończy się, gdy woda przestaje się pienić i nie tworzą się bąbelki. Wtedy owoce z octem przelej przez gazę do szklanych, wyparzonych butelek, aby uzyskać czysty płyn. Prawidłowo wykonany ocet powinien mieć przyjemny zapach jabłek i słodko-kwaśny smak.

d3r3fih

Jabłka w mojej kuchni – do szarlotki, jako farsz do kaczki i nie tylko!

Jabłka kroję w ćwiartki i nadziewam nimi kaczkę. To sposób, który na pewno zna wiele gospodyń domowych. Moja rodzina wprost uwielbia takie danie. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie "zaserwowała" wam oryginalnego przepisu na dodatek do dań mięsnych. Można zastąpić nim kaszę albo ziemniaki. Jabłka wystarczy obrać, pokroić na ćwiartki, wyciągnąć gniazda, następnie podsmażyć na patelni, dodając soli i pieprzu oraz majeranku.

Jabłka możecie też podać z kaszanką. Oto sposób przygotowania: Kaszankę rozgnieść widelcem, przyprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dobrze wymieszać. Z jabłek odciąć górną część, owoce wydrążyć, nie docinając do końca. Nadziać kaszanką. Przykryć odciętym "kapeluszem". Upiec w piekarniku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3r3fih
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj