Poczuj miętę. Mięta w kuchni i domowej apteczce
Choć małe, zielone listki mięty wyglądają niepozornie, kryją w sobie wielką moc. Pomagają nie tylko w problemach żołądkowych i nieświeżym oddechu, ale także w przypadku wielu innych dolegliwości. Warto dodawać listki mięty do potraw, pić herbatki miętowe, a także własnoręcznie przygotowane napary. Najlepiej uprawiać miętę na kuchennym parapecie, żeby zawsze mieć ją pod ręką.
Mięta – rodzaje
Mięta jest jednym z najpopularniejszych w Europie ziół. Nic więc dziwnego, że występuje w około trzydziestu odmianach:
- mięta zielona – o niezwykle intensywnym miętowo-kminkowym zapachu; mięta nadwodna – pachnąca trochę jak limonka z nutami anyżu;
- mięta pieprzowa – połączenie mięty nadwodnej i zielonej, jeden z najbardziej popularnych gatunków mięty,
- mięta cytrynowa i czekoladowa, których nazwy nawiązują do ich aromatu.
- mięta polna, którą bez trudu możemy spotkać w całej Europie i w niektórych regionach Azji.
Mięta polna już od lat uchodziła za podręczny lek na niestrawność i zgagę. Dzisiaj wykorzystuje się ją również jako roślinę ozdobną. Właściwości lecznicze oraz zapach liści różnią się w zależności od rodzaju mięty, ale wszystkie mają wspólną cechę, a mianowicie olejki eteryczne, których głównym składnikiem jest mentol. Ten odświeżający i chłodzący składnik znamy z past do zębów, kosmetyków i gum do żucia. Jednak mentol ma również inne właściwości.
Smacznego: przepis na rabarbar pod owsianą kruszonką
Mięta – właściwości
Właściwości mięty znane są już od zarania dziejów. Znany była już chińskim medykom, a Egipcjanie używali jej do balsamowania zwłok. Hipokrates zalecał ją jako lek na bóle głowy, choroby skóry, mdłości i wymioty. Mięta jest najbardziej uznanym ziołowym lekarstwem na wszelkie dolegliwości żołądkowe, jak niestrawność, zgaga, wzdęcia, a także choroba lokomocyjna.
Z pewnością działanie mięty przyniesie ulgę w takich sytuacjach, ponieważ stymuluje ona wytwarzanie soków żołądkowych, przywraca właściwą perystaltykę jelit i rozluźnia mięśnie gładkie jelit. Liście mięty i plasterek cytryny warto dodawać do porannej szklanki wody, ponieważ roślina ta ma także właściwości oczyszczające i wspomaga pracę wątroby.
Picie mięty w postaci własnoręcznie zrobionego naparu albo gotowej herbatki miętowej pomoże również wzmocnić naszą odporność. Mięta stosowana zewnętrznie przynosi ulgę w nieżycie górnych dróg oddechowych, zapaleniu zatok, zapaleniu jamy ustnej, bólach ucha czy przy objawach grypy.
Mięta – zastosowanie
Mięta pasuje niemal do wszystkiego. Liście mięty możemy dodawać do lemoniady albo zwykłej wody z cytryną, a także do drinków. Mięta jest wszakże podstawą popularnego mojito. Ponadto liście mięty odświeżą nasze sałatki i pomogą organizmowi w trawieniu. Smak deserów i lodów świetnie komponuje się z orzeźwiającymi nutami mięty.
Chcąc cieszyć się dobry zdrowiem i samopoczuciem warto przygotować sobie nalewkę z mięty albo syrop z mięty. Syrop można dodawać do rozmaitych napojów, a naleweczką raczyć się całą zimę i wspomagać tym samym odporność oraz walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi.