Poczuj miętę. Mięta w kuchni i domowej apteczce

Choć małe, zielone listki mięty wyglądają niepozornie, kryją w sobie wielką moc. Pomagają nie tylko w problemach żołądkowych i nieświeżym oddechu, ale także w przypadku wielu innych dolegliwości. Warto dodawać listki mięty do potraw, pić herbatki miętowe, a także własnoręcznie przygotowane napary. Najlepiej uprawiać miętę na kuchennym parapecie, żeby zawsze mieć ją pod ręką.

MiętaWłaściwości mięty znane są już od zarania dziejów
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Mięta – rodzaje

Mięta jest jednym z najpopularniejszych w Europie ziół. Nic więc dziwnego, że występuje w około trzydziestu odmianach:

  • mięta zielona – o niezwykle intensywnym miętowo-kminkowym zapachu; mięta nadwodna – pachnąca trochę jak limonka z nutami anyżu;
  • mięta pieprzowa – połączenie mięty nadwodnej i zielonej, jeden z najbardziej popularnych gatunków mięty,
  • mięta cytrynowaczekoladowa, których nazwy nawiązują do ich aromatu.
  • mięta polna, którą bez trudu możemy spotkać w całej Europie i w niektórych regionach Azji.

Mięta polna już od lat uchodziła za podręczny lek na niestrawność i zgagę. Dzisiaj wykorzystuje się ją również jako roślinę ozdobną. Właściwości lecznicze oraz zapach liści różnią się w zależności od rodzaju mięty, ale wszystkie mają wspólną cechę, a mianowicie olejki eteryczne, których głównym składnikiem jest mentol. Ten odświeżający i chłodzący składnik znamy z past do zębów, kosmetyków i gum do żucia. Jednak mentol ma również inne właściwości.

Smacznego: przepis na rabarbar pod owsianą kruszonką

Mięta – właściwości

Właściwości mięty znane są już od zarania dziejów. Znany była już chińskim medykom, a Egipcjanie używali jej do balsamowania zwłok. Hipokrates zalecał ją jako lek na bóle głowy, choroby skóry, mdłości i wymioty. Mięta jest najbardziej uznanym ziołowym lekarstwem na wszelkie dolegliwości żołądkowe, jak niestrawność, zgaga, wzdęcia, a także choroba lokomocyjna.

Z pewnością działanie mięty przyniesie ulgę w takich sytuacjach, ponieważ stymuluje ona wytwarzanie soków żołądkowych, przywraca właściwą perystaltykę jelit i rozluźnia mięśnie gładkie jelit. Liście mięty i plasterek cytryny warto dodawać do porannej szklanki wody, ponieważ roślina ta ma także właściwości oczyszczające i wspomaga pracę wątroby.

Picie mięty w postaci własnoręcznie zrobionego naparu albo gotowej herbatki miętowej pomoże również wzmocnić naszą odporność. Mięta stosowana zewnętrznie przynosi ulgę w nieżycie górnych dróg oddechowych, zapaleniu zatok, zapaleniu jamy ustnej, bólach ucha czy przy objawach grypy.

Mięta – zastosowanie

Mięta pasuje niemal do wszystkiego. Liście mięty możemy dodawać do lemoniady albo zwykłej wody z cytryną, a także do drinków. Mięta jest wszakże podstawą popularnego mojito. Ponadto liście mięty odświeżą nasze sałatki i pomogą organizmowi w trawieniu. Smak deserów i lodów świetnie komponuje się z orzeźwiającymi nutami mięty.

Chcąc cieszyć się dobry zdrowiem i samopoczuciem warto przygotować sobie nalewkę z mięty albo syrop z mięty. Syrop można dodawać do rozmaitych napojów, a naleweczką raczyć się całą zimę i wspomagać tym samym odporność oraz walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem