Trwa ładowanie...
03-11-2011 16:46

Jaki rodzaj pieczywa jest najzdrowszy?

Jaki rodzaj pieczywa jest najzdrowszy? Od niedawna jem ciemne (razowe) lecz niezbyt dobrze się po nim czuję. Na jakie pieczywo powinnam zamienić pszenne bułki?

Jaki rodzaj pieczywa jest najzdrowszy?Źródło: archiwum, fot: archiwum
d40845c
d40845c

Najwięcej wartości pod względem żywieniowym ma pieczywo wypiekane z mąki żytniej, razowej powstającej z przemiału pełnego ziarna najlepiej z dodatkiem pestek np. dyni lub nasion słonecznika. Pieczywo to jeden z podstawowych produktów naszej diety warto więc postarać się by poza smakiem i sytością dostarczył naszemu organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Dodatkowo pieczywo z mąki pełnoziarnistej jest bogate w błonnik pokarmowy, który służy nie tylko naszej figurze ale także i zdrowiu.

Jeśli czuje się Pani źle po zjedzeniu pieczywa razowego, proponuję spróbować pieczywa mieszanego wypiekanego z mąki razowej z dodatkiem mąki pszennej lub upiec chleb samodzielnie. Zdarza się, że uczucia dyskomfortu po spożyciu chleba razowego nie wywołuje sam chleb, ale substancje dodawane do wypieku chleba. Mam tu na myśli substancje spulchniające, utrzymujące wilgotność, przeciwpleśniowe, wzmacniacze smaku lub zapachu a także poprawiające kolor „ciemnego” pieczywa.

d40845c
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d40845c
Więcej tematów