Znasz te ryby? Odstraszają wyglądem, ale są smaczne i zdrowe

Każdy z nas powinien wiedzieć, że nikogo nie ocenia się po wyglądzie. Podobnie ma się sprawa z rybami. Na pierwszy rzut oka mogą być przerażające, a kryją w sobie niesamowicie delikatne i smaczne mięso. Na świecie występuje kilku takich brzydali, którymi z pewnością nie pogardzilibyśmy w swojej kuchni. Poniżej przedstawiamy trzech wspaniałych.

Smażona ryba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Jacek Chabraszewski - stock.adobe.com

Pałasz czarny

Espada, czyli właśnie pałasz czarny charakteryzuje się brakiem łusek, czarnym kolorem skóry, ogromnymi oczami i wielkimi zębami. Swoim kształtem trochę przypomina węgorza i może osiągnąć nawet do 1,5 m długości. Jej wygląd nie powinien nas jednak odpychać, gdyż mięso naprawdę zasługuje na uznanie.

Pałasz czarny wyławiany jest tylko w dwóch miejscach na świecie: na Maderze oraz u wybrzeży Japonii. Żyje on w głębinach oceanicznych ok. 1 km poniżej poziomu wody.

Ciekawe jest to, że ryby wyławia się przy pomocy lin zakończonych przymocowanymi do nich hakami. Najlepiej biorą na kawałki ośmiornicy. Z kolei przy ich wyciąganiu z tak dużej głębokości zmiana ciśnienia sprawia, że oczy rozszerzają się i pękają, dlatego są takie duże i wyłupiaste po wyłowieniu. Pałasz czarny umiera więc zanim wyjmie się go z wody, a legenda głosi, że nikt tej ryby nie widział żywej.

Mięso rekina. Czy warto je jeść?

Espada ma białe mięso, które łatwo odsłonić, gdyż wystarczy przetrzeć szorstką gąbką pozbawioną łusek czarną skórę. Jeśli wyjmiemy z niej kręgosłup, jest ona praktycznie pozbawiona ości.

Rybę można przyrządzić na kilka różnych sposobów, ale bardzo często podaje się ją w panierce ze smażonym bananem albo musem z marakui. Świetnie smakuje również z frytkami i świeżymi warzywami albo po prostu w bułce lub na grzance w postaci kanapki.

pałasz czarny
© Adobe Stock | ©Andreas - stock.adobe.com

Zębacz, czyli wilk morski

Zębacz jest rybą, której fizjonomia zdecydowanie nie zachęca do bliższego poznania. Ma duże wystające zęby i mocną szczękę, gdyż żywi się jeżowcami, ślimakami czy też krabami, które musi przecież jakoś rozłupywać. Nie należy do agresywnych ryb, pomimo swego strasznego wyglądu. W poprzek ciała zębacza przebiega kilkanaście ciemniejszych pasów.

Ryba ta występuje w północnej części Oceanu Atlantyckiego i okolicznych morzach. Można ją też spotkać w Bałtyku. Wyławia się ją przy pomocy wędki. Żyje w piaszczystym albo mulistym dnie na głębokości do 500 m. Największe osobniki mierzą nawet do 1,5 metra i ważą prawie 25 kg.

Zębacz
© Adobe Stock | ©Digital Mammoth - stock.adobe.com

Mięso zębacza jest delikatne, białe, a do tego soczyste i jędrne. Niektórzy porównują je nawet do kurczaka. Oczyszczony filet z zębacza ma niewiele ości. Rybę tę można smażyć, gotować lub piec. Świetnie smakuje również po uwędzeniu. Jako dodatek do zębacza sprawdzą się karmelizowane marchewki, szparagi czy też młode ziemniaki. Raczej nie zaleca się podawania go z ryżem.

Żabnica

Pierwsze, co widzimy w żabnicy, to jej gigantyczna paszcza i ostre zęby skierowane do wnętrza. Ryba ta osiąga do 1 metra długości, a waży nawet do 100 kg. Łeb stanowi nawet 1/3 całej jej postaci.

Żabnice mają rozszerzalny żołądek, więc mogą pożreć osobniki swojej własnej wielkości. Zwabiają je specjalnymi świecącymi wypustkami. Co ciekawe, wcale nie są agresywnymi drapieżcami. One cierpliwie czekają aż zdobycz sama wpadnie im do paszczy. Istnieją przekazy, że w żołądku żabnicy znajdowano nawet morskie ptaki i wydry!

Żabnice poławia się przede wszystkim wzdłuż wybrzeży Norwegii, gdzie jej populacja jest ściśle kontrolowana. Obecna jest jednak również w Morzu Śródziemnym i Czarnym oraz u wybrzeży Afryki Zachodniej. Głównie żyją w głębiach oceanu, jednak zdarza się, że wypływają bliżej brzegu – głównie w okresie rozrodczym.

żabnica
© Adobe Stock | Svetlana Mandrikova (@Svetography)

Ze względu na swój wygląd rybacy, którzy chwytali żabnicę, początkowo zwracali ją morzu. Dopiero z czasem zorientowali się, jak ogromny popełniali błąd. Mięso z żabnicy nie tylko jest bardzo smaczne, ale i z jej trzustki swego czasu produkowano insulinę, która uratowała życie wielu diabetyków.

Żabnica ma białe, jędrne i chude mięso, które doskonale smakuje. Praktycznie nie ma ono ości. Można ją smażyć lub gotować i pasuje do wielu potraw przygotowywanych na całym świecie. Podaje się ją zarówno z makaronem, jak i ryżem czy też dowolną kaszą.

Brzydkie smaczne ryby sprzedawane są najczęściej bez odrażających łbów, które mogłyby odstraszać klientów. Ich wygląd najczęściej zupełnie nie przekłada się na jakość. Pod obrzydliwą powłoką znajduje się jędrne białe mięso, które zachwyci nas swoim smakiem. Naprawdę warto zamknąć oczy i po prostu dać porwać się zmysłom.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie