WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Jaka jest prawidłowa technika zbierania grzybów? Poradnik

Grzyby powinno się wykręcać czy wycinać? Nie każdy zna odpowiedź na to pytanie, a okazuję się, że prawidłowa technika jest bardzo istotna. Odpowiednie zerwanie grzyba pomoże nam bowiem rozpoznać grzyby trujące, a tym samym uchroni nas przed poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Jak więc powinno zrywać się grzyby? Zobacz nasz poradnik.

GrzybobranieGrzybobranie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lev dolgachov

Sezon na grzyby trwa. Grzybobranie od zawsze cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Wszyscy chyba znamy przynajmniej jednego zapalonego grzybiarza, który o tych leśnych owocach wie prawie wszystko, ale wielu z nas lubi zbierać grzyby, chociaż poziom naszej wiedzy na ich temat pozostawia wiele do życzenia. Jednak technika zbierania grzybów jest dość istotna i może uratować nas przed zatruciem.

Które grzyby powinniśmy wykręcać?

Grzyby blaszkowate takie jak np. pieczarka, kurki, rydze czy opieńka, lepiej użyć metody wyrywania. Takie grzyby, zwłaszcza te niewielkich rozmiarów, łatwo jest bowiem pomylić z grzybami trującymi. Taką pomyłkę możemy przypłacić zdrowiem, a nawet życiem. Jeśli nie jesteśmy więc pewni, czy grzyb jest jadalny, lepiej go nie wycinać.

Które grzyby można wycinać?

Wycinamy grzyby, co do których mamy pewność, że nie są trujące. Duże okazy znacznie łatwiej jest wyciąć niż wykręcać, dlatego doświadczeni grzybiarze często noszą go przy sobie.

Ważne, aby zwrócić uwagę na technikę wycinania. Owocniki powinno się wycinać jak najbliżej podłoża, zwracając też uwagę na to, żeby nie uszkodzić grzybni. Po wycięciu grzyba, grzybnie należy przykryć runem.

Gotowe kostki rosołowe. Zobacz co jesz, kupując je w sklepie

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce