Jaka jest prawidłowa technika zbierania grzybów? Poradnik

Grzyby powinno się wykręcać czy wycinać? Nie każdy zna odpowiedź na to pytanie, a okazuję się, że prawidłowa technika jest bardzo istotna. Odpowiednie zerwanie grzyba pomoże nam bowiem rozpoznać grzyby trujące, a tym samym uchroni nas przed poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Jak więc powinno zrywać się grzyby? Zobacz nasz poradnik.

GrzybobranieGrzybobranie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lev dolgachov

Sezon na grzyby trwa. Grzybobranie od zawsze cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Wszyscy chyba znamy przynajmniej jednego zapalonego grzybiarza, który o tych leśnych owocach wie prawie wszystko, ale wielu z nas lubi zbierać grzyby, chociaż poziom naszej wiedzy na ich temat pozostawia wiele do życzenia. Jednak technika zbierania grzybów jest dość istotna i może uratować nas przed zatruciem.

Które grzyby powinniśmy wykręcać?

Grzyby blaszkowate takie jak np. pieczarka, kurki, rydze czy opieńka, lepiej użyć metody wyrywania. Takie grzyby, zwłaszcza te niewielkich rozmiarów, łatwo jest bowiem pomylić z grzybami trującymi. Taką pomyłkę możemy przypłacić zdrowiem, a nawet życiem. Jeśli nie jesteśmy więc pewni, czy grzyb jest jadalny, lepiej go nie wycinać.

Które grzyby można wycinać?

Wycinamy grzyby, co do których mamy pewność, że nie są trujące. Duże okazy znacznie łatwiej jest wyciąć niż wykręcać, dlatego doświadczeni grzybiarze często noszą go przy sobie.

Ważne, aby zwrócić uwagę na technikę wycinania. Owocniki powinno się wycinać jak najbliżej podłoża, zwracając też uwagę na to, żeby nie uszkodzić grzybni. Po wycięciu grzyba, grzybnie należy przykryć runem.

Gotowe kostki rosołowe. Zobacz co jesz, kupując je w sklepie

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce