Zupa grzybowa – idealny pomysł na obiad. Przepis na wegetariańską zupę, która zasmakuje także mięsożercom

Zupa grzybowa. Nie masz pomysłu na obiad i zastanawiasz się jak spożytkować zebrane grzyby? Podajemy sprawdzony przepis na pyszną, wegetariańską zupę, która zasmakuje również najbardziej wymagającym mięsożercom.

Zupa grzybowa – idealny pomysł na obiad. Przepis na wegetariańską zupę, która zasmakuje także mięsożercom
Źródło zdjęć: © 123RF

Zupa grzybowa – idealny pomysł na obiad

Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze. Chociaż za nami już połowa października, ciepła pogoda i wilgoć zapewniają dogodne warunki do rozwoju grzybów. Skarby lasów przyciągają Polaków, którzy chętnie chwalą się swoim zdobyczami w mediach społecznościowych. Nasuwa się jedno pytanie. Co zrobić z tak dużą ilością grzybów? Chociaż suszone, dodawane do potraw, bardzo dobrze sprawdzają się w polskiej kuchni, można je spożytkować także inny sposób. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, skorzystaj z naszego przepisu na wegetariańską zupę grzybową.

Przepis na zupę grzybową

Zupa grzybowa – składniki (na około 4 porcje)

  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 500 g świeżych lub mrożonych grzybów (mogą być kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki oraz zajączki)
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • garść natki pietruszki
  • około 50 ml słodkiej śmietany (30-36%)
  • makaron (według uznania)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania wegetariańskiej zupy grzybowej

  • Dokładnie czyścimy nasze grzyby. Najlepiej zrobić to szczoteczką, aby dokładnie pozbyć się wszystkich zabrudzeń. Następnie osuszamy je ręcznikiem i kroimy na spore kawałki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Masło rozgrzejemy na patelni, następnie dodajemy do niej cebulkę i smażymy do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy je przez około 5 minut na największej mocy palnika.
  • Obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce.
  • Siekamy natkę pietruszki.
  • Przekładamy grzyby z cebulą do niedużego garnka, dodajemy marchewkę i zalewamy danie gorącym wywarem. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy przez około 15 minut pod przykryciem na małej mocy palnika. Czekamy aż grzyby i marchewka zmiękną.
  • Na koniec doprawiamy naszą zupę solą oraz pieprzem. Dodajemy śmietanę, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
  • Danie podajemy z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

Zobacz także: Rozgrzewający i pikantny krem z dyni

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości