Zupa grzybowa – idealny pomysł na obiad. Przepis na wegetariańską zupę, która zasmakuje także mięsożercom

Zupa grzybowa. Nie masz pomysłu na obiad i zastanawiasz się jak spożytkować zebrane grzyby? Podajemy sprawdzony przepis na pyszną, wegetariańską zupę, która zasmakuje również najbardziej wymagającym mięsożercom.

Zupa grzybowa – idealny pomysł na obiad. Przepis na wegetariańską zupę, która zasmakuje także mięsożercom
Źródło zdjęć: © 123RF

Zupa grzybowa – idealny pomysł na obiad

Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze. Chociaż za nami już połowa października, ciepła pogoda i wilgoć zapewniają dogodne warunki do rozwoju grzybów. Skarby lasów przyciągają Polaków, którzy chętnie chwalą się swoim zdobyczami w mediach społecznościowych. Nasuwa się jedno pytanie. Co zrobić z tak dużą ilością grzybów? Chociaż suszone, dodawane do potraw, bardzo dobrze sprawdzają się w polskiej kuchni, można je spożytkować także inny sposób. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, skorzystaj z naszego przepisu na wegetariańską zupę grzybową.

Przepis na zupę grzybową

Zupa grzybowa – składniki (na około 4 porcje)

  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 500 g świeżych lub mrożonych grzybów (mogą być kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki oraz zajączki)
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • garść natki pietruszki
  • około 50 ml słodkiej śmietany (30-36%)
  • makaron (według uznania)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania wegetariańskiej zupy grzybowej

  • Dokładnie czyścimy nasze grzyby. Najlepiej zrobić to szczoteczką, aby dokładnie pozbyć się wszystkich zabrudzeń. Następnie osuszamy je ręcznikiem i kroimy na spore kawałki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Masło rozgrzejemy na patelni, następnie dodajemy do niej cebulkę i smażymy do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy je przez około 5 minut na największej mocy palnika.
  • Obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce.
  • Siekamy natkę pietruszki.
  • Przekładamy grzyby z cebulą do niedużego garnka, dodajemy marchewkę i zalewamy danie gorącym wywarem. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy przez około 15 minut pod przykryciem na małej mocy palnika. Czekamy aż grzyby i marchewka zmiękną.
  • Na koniec doprawiamy naszą zupę solą oraz pieprzem. Dodajemy śmietanę, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
  • Danie podajemy z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

Zobacz także: Rozgrzewający i pikantny krem z dyni

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast