Trwa ładowanie...

Zupa grzybowa – idealny pomysł na obiad. Przepis na wegetariańską zupę, która zasmakuje także mięsożercom

Zupa grzybowa. Nie masz pomysłu na obiad i zastanawiasz się jak spożytkować zebrane grzyby? Podajemy sprawdzony przepis na pyszną, wegetariańską zupę, która zasmakuje również najbardziej wymagającym mięsożercom.

Zupa grzybowa – idealny pomysł na obiad. Przepis na wegetariańską zupę, która zasmakuje także mięsożercomŹródło: 123RF
d2cnfso
d2cnfso

Zupa grzybowa – idealny pomysł na obiad

Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze. Chociaż za nami już połowa października, ciepła pogoda i wilgoć zapewniają dogodne warunki do rozwoju grzybów. Skarby lasów przyciągają Polaków, którzy chętnie chwalą się swoim zdobyczami w mediach społecznościowych. Nasuwa się jedno pytanie. Co zrobić z tak dużą ilością grzybów? Chociaż suszone, dodawane do potraw, bardzo dobrze sprawdzają się w polskiej kuchni, można je spożytkować także inny sposób. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, skorzystaj z naszego przepisu na wegetariańską zupę grzybową.

Przepis na zupę grzybową

Zupa grzybowa – składniki (na około 4 porcje)

  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 500 g świeżych lub mrożonych grzybów (mogą być kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki oraz zajączki)
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • garść natki pietruszki
  • około 50 ml słodkiej śmietany (30-36%)
  • makaron (według uznania)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania wegetariańskiej zupy grzybowej

  • Dokładnie czyścimy nasze grzyby. Najlepiej zrobić to szczoteczką, aby dokładnie pozbyć się wszystkich zabrudzeń. Następnie osuszamy je ręcznikiem i kroimy na spore kawałki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Masło rozgrzejemy na patelni, następnie dodajemy do niej cebulkę i smażymy do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy je przez około 5 minut na największej mocy palnika.
  • Obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce.
  • Siekamy natkę pietruszki.
  • Przekładamy grzyby z cebulą do niedużego garnka, dodajemy marchewkę i zalewamy danie gorącym wywarem. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy przez około 15 minut pod przykryciem na małej mocy palnika. Czekamy aż grzyby i marchewka zmiękną.
  • Na koniec doprawiamy naszą zupę solą oraz pieprzem. Dodajemy śmietanę, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
  • Danie podajemy z ugotowanym makaronem.
d2cnfso

Smacznego!

Zobacz także: Rozgrzewający i pikantny krem z dyni

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2cnfso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj