Trwa ładowanie...
d23v7ww

Zupa grzybowa – idealny pomysł na obiad. Przepis na wegetariańską zupę, która zasmakuje także mięsożercom

Zupa grzybowa. Nie masz pomysłu na obiad i zastanawiasz się jak spożytkować zebrane grzyby? Podajemy sprawdzony przepis na pyszną, wegetariańską zupę, która zasmakuje również najbardziej wymagającym mięsożercom.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Zupa grzybowa – idealny pomysł na obiad. Przepis na wegetariańską zupę, która zasmakuje także mięsożercom
Zupa grzybowa – idealny pomysł na obiad. Przepis na wegetariańską zupę, która zasmakuje także mięsożercom (123RF)
d23v7ww

Zupa grzybowa – idealny pomysł na obiad

Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze. Chociaż za nami już połowa października, ciepła pogoda i wilgoć zapewniają dogodne warunki do rozwoju grzybów. Skarby lasów przyciągają Polaków, którzy chętnie chwalą się swoim zdobyczami w mediach społecznościowych. Nasuwa się jedno pytanie. Co zrobić z tak dużą ilością grzybów? Chociaż suszone, dodawane do potraw, bardzo dobrze sprawdzają się w polskiej kuchni, można je spożytkować także inny sposób. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, skorzystaj z naszego przepisu na wegetariańską zupę grzybową.

Przepis na zupę grzybową

Zupa grzybowa – składniki (na około 4 porcje)

  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 500 g świeżych lub mrożonych grzybów (mogą być kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki oraz zajączki)
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • garść natki pietruszki
  • około 50 ml słodkiej śmietany (30-36%)
  • makaron (według uznania)
  • sól i pieprz
d23v7ww

Sposób przygotowania wegetariańskiej zupy grzybowej

  • Dokładnie czyścimy nasze grzyby. Najlepiej zrobić to szczoteczką, aby dokładnie pozbyć się wszystkich zabrudzeń. Następnie osuszamy je ręcznikiem i kroimy na spore kawałki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Masło rozgrzejemy na patelni, następnie dodajemy do niej cebulkę i smażymy do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy je przez około 5 minut na największej mocy palnika.
  • Obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce.
  • Siekamy natkę pietruszki.
  • Przekładamy grzyby z cebulą do niedużego garnka, dodajemy marchewkę i zalewamy danie gorącym wywarem. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy przez około 15 minut pod przykryciem na małej mocy palnika. Czekamy aż grzyby i marchewka zmiękną.
  • Na koniec doprawiamy naszą zupę solą oraz pieprzem. Dodajemy śmietanę, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
  • Danie podajemy z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

d23v7ww

Zobacz także: Rozgrzewający i pikantny krem z dyni

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d23v7ww

Podziel się opinią

Share

d23v7ww

d23v7ww