Jak zrobić w domu kurczaka z KFC? Sprawdzony sposób

Jego receptura jest jednym z najpilniej strzeżonych sekretów kulinarnych świata. Uchylamy jednak rąbka tajemnicy i prezentujemy przepis na soczystego kurczaka w chrupiącej panierce, który w niczym nie ustępuje przysmakowi oferowanemu przez restauracje z logiem przedstawiającym pułkownika Sandersa.

Fried chicken on isolated white background design
Źródło zdjęć: © 123RF
40

Gdy w marcu 1930 r. Harald Sanders otwierał swój mały przydrożny bar w Corbin w stanie Kentucky raczej nie spodziewał się, że kilkadziesiąt lat później jego wizerunek będzie widniał na blisko 20 tysiącach restauracji w 100 krajach świata. Niewielki lokal oferował proste posiłki dla kierowców, a jego założyciel był najbardziej dumny z kurczaka smażonego w panierce przygotowywanej według samodzielnie opracowanej receptury.

Potrawa szybko zyskała duży rozgłos. Już pięć lat później znany amerykański krytyk kulinarny Duncan Hines umieścił knajpkę Sandersa na liście najlepszych barów w Stanach Zjednoczonych, zaś gubernator Kentucky nadał jej twórcy honorowy tytuł pułkownika.

W latach 50. Sanders zaczął oferować innym restauratorom przepis na swoje popisowe danie, w zamian otrzymując 25 centów od każdej sprzedanej porcji. Zastrzegał jednak, że nikomu innemu nie mogą zdradzić sekretów przyrządzania kurczaka. Tak narodziła się jedna z najsłynniejszych franczyzowych marek – KFC (Kentucky Fried Chicken), obecnie druga (po McDonald’s) największa na świecie sieć barów szybkiej obsługi.

Zobacz też: Jak wybrać kurczaka? Radzi szef kuchni

Sanders do końca życia pozostał ambasadorem KFC, a jego wizerunek do dziś widnieje w logo firmy, która nadal pilnie strzeże sekretu receptury przysmaku. Niedawno jednak przez przypadek zdradził ją częściowo potomek pułkownika, udostępniając jednemu z dziennikarzy notatnik należący do drugiej żony Sandersa. Znajdowała się w nim m.in. lista składników słynnej panierki. Mężczyzna próbował później deprecjonować znaczenie odkrycia, twierdząc, że ten zapisek może nie być autentyczny, jednak informacja poszła w świat.

Spróbujmy zatem przygotować kurczaka w stylu KFC.

Kurczak – co w nim siedzi

By przysmak zachwycił podniebienia potrzebujemy przede wszystkim kurczaka dobrej jakości, żywionego tylko naturalną karmą i chowanego bez antybiotyków. Jego mięso będzie wówczas nie tylko smaczne, ale i odżywczo wartościowe.

Drób, w porównaniu do wołowiny czy wieprzowiny, wyróżnia się korzystniejszym stosunkiem kwasów tłuszczowych nienasyconych do nasyconych. Jest dość bogaty w witaminy z grupy B: tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3), pirydoksynę (B6) oraz kobalaminę (B12), odgrywające dużą rolę w budowie i regeneracji tkanek oraz w prawidłowym funkcjonowaniu systemu nerwowego.

W mięsie kurczaka znajduje się także sporo kwasu pantotenowego oraz witamin A, D i E. Drób stanowi również źródło łatwo przyswajalnego żelaza, sodu, potasu, wapnia, magnezu, fosforu i chloru. Dostarcza dużo białka oraz cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy, wzmacniających odporność organizmu i hamujących rozwój wielu chorób.

Za najbardziej wartościową część kurczaka uchodzi pierś, choć przygotowując danie w stylu amerykańskim lepiej sprawdzą się udka czy skrzydełka, które są jednak bardziej kaloryczne i zawierają więcej nasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego tym specjałem raczej nie powinniśmy raczyć się codziennie, choć bez wątpienia jest pyszny.

Tajemnica panierki

Na początku należy mięso zamarynować w jogurcie naturalnym z dodatkiem czosnku (świeżo wyciśniętego lub granulowanego), soli i pieprzu. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i pozostawić zamarynowanego kurczaka na całą noc w lodówce, wyjmując dopiero pół godziny przed smażeniem.

Kluczowe znaczenie dla smaku potrawy ma panierka. Z notatnika żony pułkownika Sandersa wynika, że w składzie powinno znaleźć się 12 elementów, a kluczowy jest ponoć biały pieprz. Trzy jego łyżeczki mieszamy z dwoma filiżankami mąki oraz solą (2/3 łyżeczki), tymiankiem (1/2 łyżeczki), bazylią (1/2 łyżeczki), oregano (1/3 łyżeczki), solą selerową (łyżeczka), pieprzem czarnym (łyżeczka), gorczycą (łyżeczka), czerwoną papryką (4 łyżeczki), solą czosnkową (2 łyżeczki) oraz imbirem (łyżeczka). Oczywiście wszystkie przyprawowy muszą być suszone i sproszkowane.

Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w cieście przygotowanym z dwóch jajek, mleka (pół szklanki), mąki pszennej (4 łyżki) i ziemniaczanej (łyżka) oraz soli (pół łyżeczki), a następnie w panierce, która powinna dokładnie pokryć całą porcję.

Smażymy na głębokim tłuszczu (dobrze sprawdzi olej rzepakowy), najlepiej we frytkownicy, aż kurczak nabierze ciemnozłotego koloru. Po wyjęciu z naczynia warto go odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
To najzdrowszy sok, a sezon zaraz się zacznie. Babcia zawsze miała całą półkę w piwnicy
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor