Jak zrobić w domu kurczaka z KFC? Sprawdzony sposób

Jego receptura jest jednym z najpilniej strzeżonych sekretów kulinarnych świata. Uchylamy jednak rąbka tajemnicy i prezentujemy przepis na soczystego kurczaka w chrupiącej panierce, który w niczym nie ustępuje przysmakowi oferowanemu przez restauracje z logiem przedstawiającym pułkownika Sandersa.

Fried chicken on isolated white background design
Źródło zdjęć: © 123RF

Gdy w marcu 1930 r. Harald Sanders otwierał swój mały przydrożny bar w Corbin w stanie Kentucky raczej nie spodziewał się, że kilkadziesiąt lat później jego wizerunek będzie widniał na blisko 20 tysiącach restauracji w 100 krajach świata. Niewielki lokal oferował proste posiłki dla kierowców, a jego założyciel był najbardziej dumny z kurczaka smażonego w panierce przygotowywanej według samodzielnie opracowanej receptury.

Potrawa szybko zyskała duży rozgłos. Już pięć lat później znany amerykański krytyk kulinarny Duncan Hines umieścił knajpkę Sandersa na liście najlepszych barów w Stanach Zjednoczonych, zaś gubernator Kentucky nadał jej twórcy honorowy tytuł pułkownika.

W latach 50. Sanders zaczął oferować innym restauratorom przepis na swoje popisowe danie, w zamian otrzymując 25 centów od każdej sprzedanej porcji. Zastrzegał jednak, że nikomu innemu nie mogą zdradzić sekretów przyrządzania kurczaka. Tak narodziła się jedna z najsłynniejszych franczyzowych marek – KFC (Kentucky Fried Chicken), obecnie druga (po McDonald’s) największa na świecie sieć barów szybkiej obsługi.

Zobacz też: Jak wybrać kurczaka? Radzi szef kuchni

Sanders do końca życia pozostał ambasadorem KFC, a jego wizerunek do dziś widnieje w logo firmy, która nadal pilnie strzeże sekretu receptury przysmaku. Niedawno jednak przez przypadek zdradził ją częściowo potomek pułkownika, udostępniając jednemu z dziennikarzy notatnik należący do drugiej żony Sandersa. Znajdowała się w nim m.in. lista składników słynnej panierki. Mężczyzna próbował później deprecjonować znaczenie odkrycia, twierdząc, że ten zapisek może nie być autentyczny, jednak informacja poszła w świat.

Spróbujmy zatem przygotować kurczaka w stylu KFC.

Kurczak – co w nim siedzi

By przysmak zachwycił podniebienia potrzebujemy przede wszystkim kurczaka dobrej jakości, żywionego tylko naturalną karmą i chowanego bez antybiotyków. Jego mięso będzie wówczas nie tylko smaczne, ale i odżywczo wartościowe.

Drób, w porównaniu do wołowiny czy wieprzowiny, wyróżnia się korzystniejszym stosunkiem kwasów tłuszczowych nienasyconych do nasyconych. Jest dość bogaty w witaminy z grupy B: tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3), pirydoksynę (B6) oraz kobalaminę (B12), odgrywające dużą rolę w budowie i regeneracji tkanek oraz w prawidłowym funkcjonowaniu systemu nerwowego.

W mięsie kurczaka znajduje się także sporo kwasu pantotenowego oraz witamin A, D i E. Drób stanowi również źródło łatwo przyswajalnego żelaza, sodu, potasu, wapnia, magnezu, fosforu i chloru. Dostarcza dużo białka oraz cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy, wzmacniających odporność organizmu i hamujących rozwój wielu chorób.

Za najbardziej wartościową część kurczaka uchodzi pierś, choć przygotowując danie w stylu amerykańskim lepiej sprawdzą się udka czy skrzydełka, które są jednak bardziej kaloryczne i zawierają więcej nasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego tym specjałem raczej nie powinniśmy raczyć się codziennie, choć bez wątpienia jest pyszny.

Tajemnica panierki

Na początku należy mięso zamarynować w jogurcie naturalnym z dodatkiem czosnku (świeżo wyciśniętego lub granulowanego), soli i pieprzu. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i pozostawić zamarynowanego kurczaka na całą noc w lodówce, wyjmując dopiero pół godziny przed smażeniem.

Kluczowe znaczenie dla smaku potrawy ma panierka. Z notatnika żony pułkownika Sandersa wynika, że w składzie powinno znaleźć się 12 elementów, a kluczowy jest ponoć biały pieprz. Trzy jego łyżeczki mieszamy z dwoma filiżankami mąki oraz solą (2/3 łyżeczki), tymiankiem (1/2 łyżeczki), bazylią (1/2 łyżeczki), oregano (1/3 łyżeczki), solą selerową (łyżeczka), pieprzem czarnym (łyżeczka), gorczycą (łyżeczka), czerwoną papryką (4 łyżeczki), solą czosnkową (2 łyżeczki) oraz imbirem (łyżeczka). Oczywiście wszystkie przyprawowy muszą być suszone i sproszkowane.

Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w cieście przygotowanym z dwóch jajek, mleka (pół szklanki), mąki pszennej (4 łyżki) i ziemniaczanej (łyżka) oraz soli (pół łyżeczki), a następnie w panierce, która powinna dokładnie pokryć całą porcję.

Smażymy na głębokim tłuszczu (dobrze sprawdzi olej rzepakowy), najlepiej we frytkownicy, aż kurczak nabierze ciemnozłotego koloru. Po wyjęciu z naczynia warto go odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg