Smakowite inspiracje
Jeżeli znudziła się wam już tradycyjna panierka do mięs z bułki tartej i mąki, to mamy najsmaczniejszych pomysłów na niezwykłe panierki, które świetnie smakują z kurczakiem, ale nie tylko. Zobaczcie nasze inspiracje.
Ciasto naleśnikowe z pestkami dyni
Przygotuj ciasto naleśnikowe, dopraw je solą i pieprzem, dodaj pestki dyni. Kawałki kurczaka maczaj w panierce i smaż z obu stron na złoty kolor. Pestki pod wpływem smażenia stają się jeszcze bardziej aromatyczne i niesamowicie chrupiące. Filety z kurczaka w cieście naleśnikowym i pestkach dyni są bardzo sycące, więc oprócz dwóch sporych garści sałaty z ulubionym sosem, nie wymagają innych dodatków.
Panierka kukurydziana
A co powiesz na soczyste kawałki kurczaka w złocistej, chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych i przypraw? Kurczak w tej postaci sprawdzi się świetnie nie tylko podczas obiadu, ale także jako ciepła przekąska podczas imprezy. Do chrupiących nuggetsów podaj swoje ulubione sosy.
Orientalne smaki
Jeżeli masz ochotę na coś niejednoznacznego, ale pysznego i niezwykłego, to koniecznie przygotuj kurczaka w słodko-pikantnej panierce. Sekret smaku tego dania tkwi w dodatku sos chili i ziaren sezamu. To musi być pyszne!
Kurczak w otrębach
Kurczak w otrębach i warzywa to duet idealny. Takie smakowe zestawienie sprawdzi się idealnie podczas obiadu, jeśli masz ochotę na coś prostego i smacznego zarazem.
Bez smażenia
Jeżeli masz w domu suchą bułkę grahamkę i nie wiesz co z nią zrobić, podpowiadamy - przygotuj panierkę do pysznego i soczystego kurczaka. Wystarczy, że bułkę rozdrobnisz w malakserze i powstałą panierką posypiesz ułożone w naczyniu i wcześniej zamarynowane filety z piersi kurczaka. Kurczak ląduje w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20 min. Do tego ulubione warzywa gotowane na parze i zdrowy obiad gotowy.