Panierka nie musi być nudna. 5 pomysłów

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Smakowite inspiracje

Obraz
© iStock.com

Jeżeli znudziła się wam już tradycyjna panierka do mięs z bułki tartej i mąki, to mamy najsmaczniejszych pomysłów na niezwykłe panierki, które świetnie smakują z kurczakiem, ale nie tylko. Zobaczcie nasze inspiracje.

/ 6Ciasto naleśnikowe z pestkami dyni

Obraz
© Wikimedia Commons CC BY-SA

Przygotuj ciasto naleśnikowe, dopraw je solą i pieprzem, dodaj pestki dyni. Kawałki kurczaka maczaj w panierce i smaż z obu stron na złoty kolor. Pestki pod wpływem smażenia stają się jeszcze bardziej aromatyczne i niesamowicie chrupiące. Filety z kurczaka w cieście naleśnikowym i pestkach dyni są bardzo sycące, więc oprócz dwóch sporych garści sałaty z ulubionym sosem, nie wymagają innych dodatków.

/ 6Panierka kukurydziana

Obraz
© Shutterstock.com

A co powiesz na soczyste kawałki kurczaka w złocistej, chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych i przypraw? Kurczak w tej postaci sprawdzi się świetnie nie tylko podczas obiadu, ale także jako ciepła przekąska podczas imprezy. Do chrupiących nuggetsów podaj swoje ulubione sosy.

/ 6Orientalne smaki

Obraz
© 123RF

Jeżeli masz ochotę na coś niejednoznacznego, ale pysznego i niezwykłego, to koniecznie przygotuj kurczaka w słodko-pikantnej panierce. Sekret smaku tego dania tkwi w dodatku sos chili i ziaren sezamu. To musi być pyszne!

/ 6Kurczak w otrębach

Obraz
© Shutterstock.com

Kurczak w otrębach i warzywa to duet idealny. Takie smakowe zestawienie sprawdzi się idealnie podczas obiadu, jeśli masz ochotę na coś prostego i smacznego zarazem.

/ 6Bez smażenia

Obraz
© Shutterstock.com

Jeżeli masz w domu suchą bułkę grahamkę i nie wiesz co z nią zrobić, podpowiadamy - przygotuj panierkę do pysznego i soczystego kurczaka. Wystarczy, że bułkę rozdrobnisz w malakserze i powstałą panierką posypiesz ułożone w naczyniu i wcześniej zamarynowane filety z piersi kurczaka. Kurczak ląduje w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 20 min. Do tego ulubione warzywa gotowane na parze i zdrowy obiad gotowy.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany