Jak zrobić sałatkę na grilla – przepis

Trudno znaleźć lepszy dodatek do grillowanej kiełbasy czy karkówki. Odpowiednio przyrządzona sałatka jest nie tylko smacznym dopełnieniem mięsnych specjałów, ale również pomaga je trawić i dostarcza sporo cennych składników odżywczych.

Przepisy na sałatki do grilla
Źródło zdjęć: © Getty Images

Mięso i warzywa to połączenie idealne, dlatego przygotowując grillowe menu powinniśmy pamiętać nie tylko o zaopatrzeniu się w odpowiednią ilość kiełbasy, karkówki czy kaszanki, ale również pomidorów, papryki albo kapusty pekińskiej, z których bez większego trudu wyczarujemy pyszne sałatki.

Pamiętajmy, że warzywa dostarczają potężnej dawki błonnika, który m.in. wspomaga proces trawienia mięsa. Składniki świeżej surówki, szczególnie bogate w witaminę C, ułatwiają wchłanianie przez organizm cennych minerałów, np. żelaza. Z kolei likopen – jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy – staje się lepiej przyswajalny w towarzystwie tłuszczu, dlatego podczas grillowej uczty nie powinno zabraknąć pomidorów.

Jak zrobić sałatkę na grilla? Oto kilka pomysłów.

Sałatka na grilla z kapusty pekińskiej – przepis

Krucha i delikatna kapusta pekińska dostarcza dużo błonnika, witamin i cennych minerałów, a poza tym może być bardzo smaczną bazą sałatki, która urozmaici grillowy jadłospis. Jej przygotowanie jest banalnie proste.

Zobacz też: Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Opłukaną kapustę pekińską kroimy w paseczki, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę (żółtą lub czerwoną), kukurydzę z puszki (wcześniej dokładnie odsączoną) oraz 2-3 ogórki kiszone, pokrojone w półplasterki. Polewamy sosem z majonezu wymieszanego z jogurtem naturalnym, doprawionym solą i pieprzem (można dodać do niego trochę chrzanu ze słoika). Mieszamy i odkładamy do lodówki na godzinę.

Pyszną sałatkę na grilla przyrządzimy też z kapusty włoskiej, która ze względu na korzenny smak oraz chrupkość świetnie sprawdza się w takich daniach. Wystarczy ją poszatkować, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno posiekanego pora. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i szczypiorkiem, doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką.

Sałatka do grilla z ziemniakami – przepis

Świetny dodatek do grillowanej kiełbasy czy tłustego mięsa, np. karkówki. Jak przygotować sałatkę z ziemniakami?

Kilogram kartofli (najlepiej młodych, ewentualnie odmiany sałatkowej) gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie, zaś po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy również kilka ogórków kiszonych (lub świeżych), dodajemy je do ziemniaków, a następnie całość polewamy sosem z majonezu, jogurtu naturalnego, musztardy, solidnej porcji posiekanego koperku i szczypiorku oraz ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę. Mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki, by smaki się "przegryzły".

Grecka sałatka do grilla z fetą – przepis

Pyszny i orzeźwiający dodatek do mięsnych specjałów z grilla. By przygotować sałatkę grecką wystarczy pokroić na dość grubą kostkę dwa pomidory i ogórka (nie należy go wcześniej obierać, dzięki czemu będzie bardziej chrupiący), zaś czerwoną cebulę – w półplasterki. Przekładamy do miski, dorzucamy garść czarnych oliwek i polewamy dressingiem na bazie oliwy z oliwek oraz octu z białego wina.

Zwieńczeniem sałatki greckiej jest feta, którą nie kruszymy na małe kawałeczki, jak często robi się to w Polsce, ale jej solidny plaster układamy przed zaserwowaniem na szczycie potrawy. Ważna jest także jakość sera. Większość produktów oferowanych w naszych sklepach to tylko podróbki prawdziwej fety, która powinna być wytwarzana z mleka owczego, ewentualnie z niewielkim dodatkiem mleka koziego. Jeśli chcemy, by nasza sałatka miała naprawdę grecki charakter, wykorzystajmy fetę, która na etykiecie posiada symbol PDO, co oznacza, że przynajmniej jeden etap procesu wytarzania odbywa się w śródziemnomorskim kraju

Sałatka w słoiku

Pyszny dodatek do grillowanych mięs. Jak przygotować sałatkę w słoiku? Na dno naczynia wlewamy sos z musztardy, miodu, oliwy, octu winnego (po łyżeczce każdego składnika), doprawionych solą i pieprzem. Następnie układamy warstwami porwaną sałatę lodową, upieczonego i pokrojonego w kostkę buraka, kukurydzę z puszki, plasterki świeżego ogórka, pokruszoną fetę i orzechy włoskie. Dobór składników zależy od naszych upodobań, im bardziej kolorowo, tym lepiej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm