Jak zrobić sałatkę na grilla – przepis
Trudno znaleźć lepszy dodatek do grillowanej kiełbasy czy karkówki. Odpowiednio przyrządzona sałatka jest nie tylko smacznym dopełnieniem mięsnych specjałów, ale również pomaga je trawić i dostarcza sporo cennych składników odżywczych.
Mięso i warzywa to połączenie idealne, dlatego przygotowując grillowe menu powinniśmy pamiętać nie tylko o zaopatrzeniu się w odpowiednią ilość kiełbasy, karkówki czy kaszanki, ale również pomidorów, papryki albo kapusty pekińskiej, z których bez większego trudu wyczarujemy pyszne sałatki.
Pamiętajmy, że warzywa dostarczają potężnej dawki błonnika, który m.in. wspomaga proces trawienia mięsa. Składniki świeżej surówki, szczególnie bogate w witaminę C, ułatwiają wchłanianie przez organizm cennych minerałów, np. żelaza. Z kolei likopen – jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy – staje się lepiej przyswajalny w towarzystwie tłuszczu, dlatego podczas grillowej uczty nie powinno zabraknąć pomidorów.
Jak zrobić sałatkę na grilla? Oto kilka pomysłów.
Sałatka na grilla z kapusty pekińskiej – przepis
Krucha i delikatna kapusta pekińska dostarcza dużo błonnika, witamin i cennych minerałów, a poza tym może być bardzo smaczną bazą sałatki, która urozmaici grillowy jadłospis. Jej przygotowanie jest banalnie proste.
Zobacz też: Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?
Opłukaną kapustę pekińską kroimy w paseczki, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę (żółtą lub czerwoną), kukurydzę z puszki (wcześniej dokładnie odsączoną) oraz 2-3 ogórki kiszone, pokrojone w półplasterki. Polewamy sosem z majonezu wymieszanego z jogurtem naturalnym, doprawionym solą i pieprzem (można dodać do niego trochę chrzanu ze słoika). Mieszamy i odkładamy do lodówki na godzinę.
Pyszną sałatkę na grilla przyrządzimy też z kapusty włoskiej, która ze względu na korzenny smak oraz chrupkość świetnie sprawdza się w takich daniach. Wystarczy ją poszatkować, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno posiekanego pora. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i szczypiorkiem, doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką.
Sałatka do grilla z ziemniakami – przepis
Świetny dodatek do grillowanej kiełbasy czy tłustego mięsa, np. karkówki. Jak przygotować sałatkę z ziemniakami?
Kilogram kartofli (najlepiej młodych, ewentualnie odmiany sałatkowej) gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie, zaś po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy również kilka ogórków kiszonych (lub świeżych), dodajemy je do ziemniaków, a następnie całość polewamy sosem z majonezu, jogurtu naturalnego, musztardy, solidnej porcji posiekanego koperku i szczypiorku oraz ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę. Mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki, by smaki się "przegryzły".
Grecka sałatka do grilla z fetą – przepis
Pyszny i orzeźwiający dodatek do mięsnych specjałów z grilla. By przygotować sałatkę grecką wystarczy pokroić na dość grubą kostkę dwa pomidory i ogórka (nie należy go wcześniej obierać, dzięki czemu będzie bardziej chrupiący), zaś czerwoną cebulę – w półplasterki. Przekładamy do miski, dorzucamy garść czarnych oliwek i polewamy dressingiem na bazie oliwy z oliwek oraz octu z białego wina.
Zwieńczeniem sałatki greckiej jest feta, którą nie kruszymy na małe kawałeczki, jak często robi się to w Polsce, ale jej solidny plaster układamy przed zaserwowaniem na szczycie potrawy. Ważna jest także jakość sera. Większość produktów oferowanych w naszych sklepach to tylko podróbki prawdziwej fety, która powinna być wytwarzana z mleka owczego, ewentualnie z niewielkim dodatkiem mleka koziego. Jeśli chcemy, by nasza sałatka miała naprawdę grecki charakter, wykorzystajmy fetę, która na etykiecie posiada symbol PDO, co oznacza, że przynajmniej jeden etap procesu wytarzania odbywa się w śródziemnomorskim kraju
Sałatka w słoiku
Pyszny dodatek do grillowanych mięs. Jak przygotować sałatkę w słoiku? Na dno naczynia wlewamy sos z musztardy, miodu, oliwy, octu winnego (po łyżeczce każdego składnika), doprawionych solą i pieprzem. Następnie układamy warstwami porwaną sałatę lodową, upieczonego i pokrojonego w kostkę buraka, kukurydzę z puszki, plasterki świeżego ogórka, pokruszoną fetę i orzechy włoskie. Dobór składników zależy od naszych upodobań, im bardziej kolorowo, tym lepiej.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl