Trwa ładowanie...

Jak zorganizować lodówkę? Proste porady

Nie zdajemy sobie sprawy, jak ważne jest rozmieszczenie produktów na półkach naszej lodówki. Odpowiednie ułożenie zapewnia swobodną cyrkulację powietrza, co oznacza, że temperatura pozostaje stała, a urządzenie działa wydajniej oraz pozwala lepiej zaplanować zakupy.

Share
Jak zorganizować lodówkę? Proste poradyŹródło: flickr.com, fot: Angie Muldowney
dfdx0nk

1. Jaka jest optymalna temperatura?

Między 1 st. C a 4 st. C. Przy pełnej lodówce temperatura powinna być niższa. Kiedy lodówka opustoszeje, możesz śmiało ją zwiększyć. Jeśli zależy ci na oszczędzaniu energii, zwiększ temperaturę do 6 st. C.

2. Jak często należy czyścić lodówkę i czym?

Rozlane produkty należy usuwać natychmiast. Klamki i drzwi powinniśmy przecierać codziennie. Pamiętaj o sprawdzaniu produktów pod kątem terminu ważności. Raz na trzy miesiące opróżnij całość, wyjmij wszystkie ruchome części (półki, szuflady, stojaki) i umyj je ciepłą wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń. Nigdy nie używaj wybielacza ani żadnych chemicznych środków czyszczących, które są niebezpieczne dla żywności.

3. Czego nie powinniśmy przechowywać w lodówce?

W lodówce nie powinniśmy przechowywać większości owoców. Należy je trzymać w temperaturze pokojowej, w suchym i zaciemnionym miejscu. Podobnie jak niektóre warzywa, korzenie czy bulwy, takie jak: ziemniaki, marchew, cebula, czosnek, buraki, imbir. Nie przechowuj otwartych blaszanych puszek. Nie chowaj gorącego jedzenia. Poczekaj, aż całkowicie ostygnie, aby uniknąć uszkodzenia lodówki.

dfdx0nk

4. Jak należy rozmieścić produkty w lodówce?

Górna półka: wszystko, co nie wymaga gotowania. Półka środkowa: nabiał i jaja, gdyż pomimo stojaków na butelki z mlekiem i uchwytów na jajka, drzwi nie są odpowiednim miejscem. Półka dolna: mięso i ryby. Szuflady na warzywa: owoce, warzywa, zioła. Ważne, żeby wszystkie były odpowiednio umyte i osuszone. Uchwyty na napoje: soki, przyprawy, produkty do smarowania itp.

5. Przechowywać razem czy osobno?

Zasady są proste – mięso trzymamy z mięsem, ryby z rybami. Podobnie jest z warzywami i owocami. Należy pamiętać tylko o odległości pomiędzy nimi a tyłem lodówki. Gdy są ułożone za blisko, mogą przymarznąć.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Pieczarki – dlaczego warto je jeść?

dfdx0nk
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dfdx0nk
Więcej tematów