Jak zorganizować lodówkę? Proste porady

Nie zdajemy sobie sprawy, jak ważne jest rozmieszczenie produktów na półkach naszej lodówki. Odpowiednie ułożenie zapewnia swobodną cyrkulację powietrza, co oznacza, że temperatura pozostaje stała, a urządzenie działa wydajniej oraz pozwala lepiej zaplanować zakupy.

Organizacja miejsca w lodówce
Źródło zdjęć: © flickr.com | Angie Muldowney

1. Jaka jest optymalna temperatura?

Między 1 st. C a 4 st. C. Przy pełnej lodówce temperatura powinna być niższa. Kiedy lodówka opustoszeje, możesz śmiało ją zwiększyć. Jeśli zależy ci na oszczędzaniu energii, zwiększ temperaturę do 6 st. C.

2. Jak często należy czyścić lodówkę i czym?

Rozlane produkty należy usuwać natychmiast. Klamki i drzwi powinniśmy przecierać codziennie. Pamiętaj o sprawdzaniu produktów pod kątem terminu ważności. Raz na trzy miesiące opróżnij całość, wyjmij wszystkie ruchome części (półki, szuflady, stojaki) i umyj je ciepłą wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń. Nigdy nie używaj wybielacza ani żadnych chemicznych środków czyszczących, które są niebezpieczne dla żywności.

3. Czego nie powinniśmy przechowywać w lodówce?

W lodówce nie powinniśmy przechowywać większości owoców. Należy je trzymać w temperaturze pokojowej, w suchym i zaciemnionym miejscu. Podobnie jak niektóre warzywa, korzenie czy bulwy, takie jak: ziemniaki, marchew, cebula, czosnek, buraki, imbir. Nie przechowuj otwartych blaszanych puszek. Nie chowaj gorącego jedzenia. Poczekaj, aż całkowicie ostygnie, aby uniknąć uszkodzenia lodówki.

4. Jak należy rozmieścić produkty w lodówce?

Górna półka: wszystko, co nie wymaga gotowania. Półka środkowa: nabiał i jaja, gdyż pomimo stojaków na butelki z mlekiem i uchwytów na jajka, drzwi nie są odpowiednim miejscem. Półka dolna: mięso i ryby. Szuflady na warzywa: owoce, warzywa, zioła. Ważne, żeby wszystkie były odpowiednio umyte i osuszone. Uchwyty na napoje: soki, przyprawy, produkty do smarowania itp.

5. Przechowywać razem czy osobno?

Zasady są proste – mięso trzymamy z mięsem, ryby z rybami. Podobnie jest z warzywami i owocami. Należy pamiętać tylko o odległości pomiędzy nimi a tyłem lodówki. Gdy są ułożone za blisko, mogą przymarznąć.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Pieczarki – dlaczego warto je jeść?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu