Jak zorganizować lodówkę? Proste porady
Nie zdajemy sobie sprawy, jak ważne jest rozmieszczenie produktów na półkach naszej lodówki. Odpowiednie ułożenie zapewnia swobodną cyrkulację powietrza, co oznacza, że temperatura pozostaje stała, a urządzenie działa wydajniej oraz pozwala lepiej zaplanować zakupy.
1. Jaka jest optymalna temperatura?
Między 1 st. C a 4 st. C. Przy pełnej lodówce temperatura powinna być niższa. Kiedy lodówka opustoszeje, możesz śmiało ją zwiększyć. Jeśli zależy ci na oszczędzaniu energii, zwiększ temperaturę do 6 st. C.
2. Jak często należy czyścić lodówkę i czym?
Rozlane produkty należy usuwać natychmiast. Klamki i drzwi powinniśmy przecierać codziennie. Pamiętaj o sprawdzaniu produktów pod kątem terminu ważności. Raz na trzy miesiące opróżnij całość, wyjmij wszystkie ruchome części (półki, szuflady, stojaki) i umyj je ciepłą wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń. Nigdy nie używaj wybielacza ani żadnych chemicznych środków czyszczących, które są niebezpieczne dla żywności.
3. Czego nie powinniśmy przechowywać w lodówce?
W lodówce nie powinniśmy przechowywać większości owoców. Należy je trzymać w temperaturze pokojowej, w suchym i zaciemnionym miejscu. Podobnie jak niektóre warzywa, korzenie czy bulwy, takie jak: ziemniaki, marchew, cebula, czosnek, buraki, imbir. Nie przechowuj otwartych blaszanych puszek. Nie chowaj gorącego jedzenia. Poczekaj, aż całkowicie ostygnie, aby uniknąć uszkodzenia lodówki.
4. Jak należy rozmieścić produkty w lodówce?
Górna półka: wszystko, co nie wymaga gotowania. Półka środkowa: nabiał i jaja, gdyż pomimo stojaków na butelki z mlekiem i uchwytów na jajka, drzwi nie są odpowiednim miejscem. Półka dolna: mięso i ryby. Szuflady na warzywa: owoce, warzywa, zioła. Ważne, żeby wszystkie były odpowiednio umyte i osuszone. Uchwyty na napoje: soki, przyprawy, produkty do smarowania itp.
5. Przechowywać razem czy osobno?
Zasady są proste – mięso trzymamy z mięsem, ryby z rybami. Podobnie jest z warzywami i owocami. Należy pamiętać tylko o odległości pomiędzy nimi a tyłem lodówki. Gdy są ułożone za blisko, mogą przymarznąć.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl