Jak wykorzystać ogórki małosolne?

To jeden z ulubionych letnich przysmaków. Jędrne, chrupiące, lekko pachnące czosnkiem i koprem ogórki małosolne to znakomity dodatek do kanapki czy grillowanej kaszanki. Jednak warto je wykorzystać także w bardziej kreatywny sposób, choćby jako bazę pysznego, orzeźwiającego… koktajlu.

Ogórki małosolneW kuchni warto wykorzystywać nie tylko ogórki małosolne, ale również powstały w wyniku fermentacji sok
Źródło zdjęć: © 123RF

Ogórki małosolne to po prostu ogórki kiszone, którym skraca się proces fermentacji – są gotowe do jedzenia już następnej doby, choć najlepiej smakują po 2-3 dniach. Zachwycają delikatnością i chrupkością, a także niepowtarzalnym aromatem nieodmiennie kojarzącym się z latem.

Mimo krótkiego czasu kiszenia ogórki małosolne szybko nabierają wartości odżywczych. Stają się m.in. skarbnicą błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego. Są lekkostrawne i niskokaloryczne, ponieważ w wyniku fermentacji tracą bardzo dużo cukru, przekształcanego w kwas mlekowy. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B łagodzą stres i poprawiają kondycję skóry, włosów czy paznokci. Dostarczają acetylocholiny, która reguluje ciśnienie krwi.

Ogórki małosolne to również silne probiotyki – zawierają dobroczynne szczepy bakterii, które poprawiają perystaltykę jelit, wzmacniają odporność organizmu i oczyszczają go z toksycznych odpadów, obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych nowotworów (szczególnie raka jelita grubego), a także skutecznie powstrzymują procesy starzenia organizmu.

Smacznego: przepis na rabarbar pod owsianą kruszonką

Przepis na ogórki małosolne

Latem ogórki małosolne możemy kupić w warzywniaku czy na targowisku, ale bez większego problemu przygotujemy je także samodzielnie.

Będziemy potrzebować ok. 1,5-2 kg świeżych ogórków gruntowych, najlepiej podobnej, średniej wielkości. Na początku należy je dokładnie umyć i wyeliminować te, które mają przebarwienia czy ślady zgnilizny.

Zagotowujemy 3 litry wody i rozpuszczamy w niej 3 łyżki soli kamiennej, niejodowanej. Na dnie czystych, wyparzonych słoików układamy po kilka ząbków czosnku, obrany i pokrojony na kawałki korzeń chrzanu, gałązkę kopru, ewentualnie kilka listków porzeczki lub wiśni. Następnie w naczyniu umieszczamy ogórki i kolejną warstwę dodatków. Jeśli używamy mniejszych słoików ogórki powinny być umieszczone pionowo, a dodatki wciskamy wtedy między nimi.

Na końcu wszystko zalewamy wodą z solą, która musi pokryć wszystkie składniki. Na słoik zakładamy gazę lub kawałek czystego materiału, naciągamy gumkę recepturkę. Odstawiamy na 2-3 dni. Gdy woda zacznie mętnieć, to znak, że rozpoczął się proces kiszenia.

Ogórki małosolne – jak je wykorzystać w kuchni

Sałatka z ogórkami małosolnymi

Pyszny pomysł na letni lunch czy kolację, a także świetny dodatek do obiadu albo różnych przysmaków z grilla.

Sałatkę można komponować z rozmaitych składników. Oprócz pokrojonych w dużą kostkę lub półplasterki ogórków warto dodać także posiekaną cebulę czerwoną, rzodkiewkę i podzielonego na drobne różyczki kalafiora (surowego, dzięki czemu będzie odpowiednio chrupiący). W sałatce sprawdzi się też szczypiorek i rozmaite kiełki, np. rzodkiewki lub słonecznika. Jako sos możemy wykorzystać gęsty jogurt naturalny połączony z majonezem i musztardą (w podobnych proporcjach). Po wymieszaniu wszystkich składników sałatkę należy schodzić w lodówce, przez minimum godzinę.

Chłodnik z ogórków małosolnych

W ciepłe dni szukamy pomysłu na posiłki, które są nie tylko smaczne i treściwe, ale również przyjemnie orzeźwiające. Te kryteria idealnie spełnia chłodnik z ogórków małosolnych.

3-4 ogórki małosolne ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie traktujemy 2 świeże ogórki oraz rzodkiewkę (pół pęczka). Warzywa przekładamy do głębokiego naczynia i zalewamy kefirem (około litr) wymieszanym z gęstym jogurtem naturalnym (szklanka). Dodajemy 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz solidną porcję posiekanego koperku. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, schładzamy w lodówce. Serwujemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.

Pasta kanapkowa z wędzoną makrelą i ogórkami małosolnymi

Dzięki tłustej konsystencji wędzona makrela świetnie nadaje się do przygotowania pasty kanapkowej, którą możemy podać na śniadanie, z ciemnym pieczywem. Idealnym jej uzupełnieniem będą ogórki małosolne.

Rozgniatamy widelcem wędzoną makrelę (wcześniej oczywiście obraną ze skóry i ości), a następnie mieszamy z posiekanym jajkiem na twardo oraz ogórkiem małosolnym startym na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy posiekany szczypiorek, trochę majonezu i musztardy, po czym mieszamy, aż do uzyskania dość gładkiej masy.

Małosolne
© 123RF

Koktajl z ogórków małosolnych

Na bazie ogórków małosolnych możemy przygotować zdrowy i orzeźwiający koktajl. Zadanie jest bardzo proste – 1-2 ogórki wystarczy obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie zmiksować z kefirem (lub maślanką), drobno pokrojonym koperkiem oraz posiekaną szalotką. Doprawiamy białym pieprzem, suszonym oregano oraz szczyptą chili lub kilkoma kroplami tabasco. Napój najlepiej smakuje schłodzony.

Pomysły na sok z ogórków małosolnych

W kuchni warto wykorzystywać nie tylko ogórki małosolne, ale również powstały w wyniku fermentacji sok, który np. świetnie zastępuje ocet czy sok z cytryny, choćby w barszczu czerwonym lub sosie winegret. Można z niego przyrządzić także kremowy sos sałatkowy (po zmieszaniu z jogurtem), sprawdzi się również jako zakwas do domowego chleba.

Sok z ogórków to też smakowita marynata do mięs. Karol Okrasa proponował w jednym z programów telewizyjnych, by zalać nim na 24 godziny plastry szynki wieprzowej, na których następnie układamy listki szałwii i szynkę szwarcwaldzką, spinamy wykałaczkami, obsmażamy na patelni z pokrojonym w paseczki porem i czosnkiem w plasterkach, zalewamy wodą i dusimy około godziny.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce