Jak wykorzystać czerstwe pączki. Kilka praktycznych porad

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL
Katarzyna Gileta

/ 5Nie marnuj jedzenia

Obraz
© WP.PL

Najsmaczniejsze są oczywiście świeże pączki – miękkie, puszyste, pachnące. Jednak, jeśli po tłustym czwartku zostało wam jeszcze sporo czerstwych pączków, nie musicie ich wyrzucać. Wczorajsze słodkości można z powodzeniem poddać kulinarnemu recyklingowi. Zobaczcie nasze słodkie inspiracje.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Jak przechowywać pączki

Obraz
© Pixabay.com

Pączki szybko wysychają i czerstwieją, dlatego najlepiej smakują, kiedy są świeże. Przechowywane w papierowej torbie lub plastikowym pojemniku na żywność szybko staną się gumowate. Nie radzimy również trzymać ich w lodówce. Najlepszym sposobem na to, by przedłużyć świeżość pączków, jest zamrożenie ich. Po wyjęciu z zamrażalnika wkładamy na 10-15 min. do nagrzanego piekarnika lub na ok. 10-51 sek. do kuchenki mikrofalowej. Będą miękkie i pulchne. Uwaga, odświeżone pączki trzeba zjeść od razu, ponieważ, kiedy wystygną, staną się twarde jak kamień.

/ 5Drugie życie pączka

Obraz
© 123RF

Czerstwe pączki możemy również odświeżyć na patelni. Pączki bez nadzienia kroimy na plasterki i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Następnie układamy je na dnie pucharków, dodajemy lekko przestudzony budyń lub krem na bazie serka mascarpone i ulubione owoce. Pyszny deser gotowy.

/ 5Śniadanie po francusku

Obraz
© 123RF

Wczorajsze pączki to świetna baza do tostów francuskich. Pokrojone na plastry pączki panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na klarowanym maśle na złoty kolor. Podajemy z ulubioną konfiturą i szklanką mleka lub kakao. Dzieci pokochają takie śniadanie.

/ 5Pudding chlebowy

Obraz
© iStock.com

Deser z czerstwych kromek chleba to brytyjski przysmak. Do jego przygotowania możemy również wykorzystać nieświeże pączki. Kroimy je na plastry i smarujemy masłem. Do garnka wlewamy 250 ml mleka, trzy żółtka, dodajemy paczkę cukru waniliowego oraz dwie łyżki cukru trzcinowego. Podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje. Żurawiny lub rodzynki moczymy w amaretto lub rumie. Pączka układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, posypujemy żurawinami i zalewamy masą z mleka i jajek. Pieczemy przez pół godziny w 180 stopniach Celsjusza.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja