Nie marnuj jedzenia
Najsmaczniejsze są oczywiście świeże pączki – miękkie, puszyste, pachnące. Jednak, jeśli po tłustym czwartku zostało wam jeszcze sporo czerstwych pączków, nie musicie ich wyrzucać. Wczorajsze słodkości można z powodzeniem poddać kulinarnemu recyklingowi. Zobaczcie nasze słodkie inspiracje.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Jak przechowywać pączki
Pączki szybko wysychają i czerstwieją, dlatego najlepiej smakują, kiedy są świeże. Przechowywane w papierowej torbie lub plastikowym pojemniku na żywność szybko staną się gumowate. Nie radzimy również trzymać ich w lodówce. Najlepszym sposobem na to, by przedłużyć świeżość pączków, jest zamrożenie ich. Po wyjęciu z zamrażalnika wkładamy na 10-15 min. do nagrzanego piekarnika lub na ok. 10-51 sek. do kuchenki mikrofalowej. Będą miękkie i pulchne. Uwaga, odświeżone pączki trzeba zjeść od razu, ponieważ, kiedy wystygną, staną się twarde jak kamień.
Drugie życie pączka
Śniadanie po francusku
Wczorajsze pączki to świetna baza do tostów francuskich. Pokrojone na plastry pączki panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na klarowanym maśle na złoty kolor. Podajemy z ulubioną konfiturą i szklanką mleka lub kakao. Dzieci pokochają takie śniadanie.
Pudding chlebowy
Deser z czerstwych kromek chleba to brytyjski przysmak. Do jego przygotowania możemy również wykorzystać nieświeże pączki. Kroimy je na plastry i smarujemy masłem. Do garnka wlewamy 250 ml mleka, trzy żółtka, dodajemy paczkę cukru waniliowego oraz dwie łyżki cukru trzcinowego. Podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje. Żurawiny lub rodzynki moczymy w amaretto lub rumie. Pączka układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, posypujemy żurawinami i zalewamy masą z mleka i jajek. Pieczemy przez pół godziny w 180 stopniach Celsjusza.