Jak wykorzystać czerstwe pączki. Kilka praktycznych porad

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL
Katarzyna Gileta

/ 5Nie marnuj jedzenia

Obraz
© WP.PL

Najsmaczniejsze są oczywiście świeże pączki – miękkie, puszyste, pachnące. Jednak, jeśli po tłustym czwartku zostało wam jeszcze sporo czerstwych pączków, nie musicie ich wyrzucać. Wczorajsze słodkości można z powodzeniem poddać kulinarnemu recyklingowi. Zobaczcie nasze słodkie inspiracje.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Jak przechowywać pączki

Obraz
© Pixabay.com

Pączki szybko wysychają i czerstwieją, dlatego najlepiej smakują, kiedy są świeże. Przechowywane w papierowej torbie lub plastikowym pojemniku na żywność szybko staną się gumowate. Nie radzimy również trzymać ich w lodówce. Najlepszym sposobem na to, by przedłużyć świeżość pączków, jest zamrożenie ich. Po wyjęciu z zamrażalnika wkładamy na 10-15 min. do nagrzanego piekarnika lub na ok. 10-51 sek. do kuchenki mikrofalowej. Będą miękkie i pulchne. Uwaga, odświeżone pączki trzeba zjeść od razu, ponieważ, kiedy wystygną, staną się twarde jak kamień.

/ 5Drugie życie pączka

Obraz
© 123RF

Czerstwe pączki możemy również odświeżyć na patelni. Pączki bez nadzienia kroimy na plasterki i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Następnie układamy je na dnie pucharków, dodajemy lekko przestudzony budyń lub krem na bazie serka mascarpone i ulubione owoce. Pyszny deser gotowy.

/ 5Śniadanie po francusku

Obraz
© 123RF

Wczorajsze pączki to świetna baza do tostów francuskich. Pokrojone na plastry pączki panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na klarowanym maśle na złoty kolor. Podajemy z ulubioną konfiturą i szklanką mleka lub kakao. Dzieci pokochają takie śniadanie.

/ 5Pudding chlebowy

Obraz
© iStock.com

Deser z czerstwych kromek chleba to brytyjski przysmak. Do jego przygotowania możemy również wykorzystać nieświeże pączki. Kroimy je na plastry i smarujemy masłem. Do garnka wlewamy 250 ml mleka, trzy żółtka, dodajemy paczkę cukru waniliowego oraz dwie łyżki cukru trzcinowego. Podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje. Żurawiny lub rodzynki moczymy w amaretto lub rumie. Pączka układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, posypujemy żurawinami i zalewamy masą z mleka i jajek. Pieczemy przez pół godziny w 180 stopniach Celsjusza.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany