Jak wygląda prawidłowa dieta przy cukrzycy?

Stwierdzono u mnie cukrzycę polekową. Mam 65 lat i cukrzycę najprawdopodobniej dostałam od sterydów. Słyszałam, że odpowiednia dieta (oprócz leków) może spowodować nawet cofnięcie się choroby. Czy to rzeczywiście prawda i co powinnam teraz jeść?

Jak wygląda prawidłowa dieta przy cukrzycy?
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Cukrzyca polekowa zaliczana jest do grypy cukrzycy wtórnej. Jest to najbardziej zróżnicowana etiologicznie grupa. Charakterystyczne dla tej postaci są współistniejące z cukrzycą inne zaburzenia lub zespoły chorobowe. Nie znam Pani stanu zdrowia, więc nie mogę udzielić odpowiedzi, czy aktualna postać cukrzycy minie – tym bardziej, że sama Pani pisze, że cukrzyca powstała prawdopodobnie od leków sterydowych. W kwestii dalszego postępowania proszę zawsze przestrzegać zaleceń lekarza prowadzącego.

Dieta osób chorujących na cukrzycę, podobnie jak osób zdrowych, powinna być bardzo urozmaicona i lekkostrawna. Posiłki należy gotować w wodzie, na parze, piec w pergaminie lub rękawie piekarniczym bez użycia tłuszczu. Nie zaleca się smażenia potraw ani podsmażania w celu dalszego przygotowania potrawy np. duszenia. Sosy i zupy należy przyrządzać na wywarach warzywnych lub drobiowo-warzywnych.

Proszę ograniczyć ilość soli do małej, płaskiej łyżeczki dziennie - maksymalnie. Mimo że sól spełnia wiele ważnych zadań w naszym organizmie, należy pamiętać, że 2-3 gramy tej przyprawy to dawka dzienna zupełnie wystarczająca dla dorosłego człowieka. Nadmierne solenie potraw skutkuje podwyższonym ciśnieniem krwi, a to z kolei może doprowadzić m.in. do zaburzeń pracy serca i układu krwionośnego. Dlatego, aby przestrzegać zaleceń, należy niemal całkowicie wykluczyć solenie potraw, ponieważ większość produktów, które zjadamy i tak zawiera sól – np. pieczywo lub wędliny. Sól może Pani zastąpić odpowiednimi ziołami. Nie tylko podniosą one smak potraw, zwiększą ich wartość odżywczą, ale też poprawią funkcjonowanie systemu trawiennego. Dobrze sprawdzają się: bazylia, koper, estragon, natka pietruszki, szczypior, tymianek, melisa cytrynowa i cząber. Do wyeliminowania z diety soli można się przyzwyczaić. Dowiedziono, że już po ok. dwóch tygodniach od pozbycia się jej z menu, wiele potraw - kiedyś solonych - zachowuje
dla nas podobny w odczuciu smak.

Należy zwiększyć ilość warzyw, które należy zjadać w postaci surówek lub sałatek. Jeśli warzywa mają być podane na ciepło - w postaci gulaszu lub zupy - proszę gotować je na półtwardo. Warzywa po rozgotowaniu mają dużo wyższy indeks glikemiczny w porównaniu z warzywami surowymi. Indeks glikemiczny określa o ile podnosi się poziom glukozy we krwi po bezpośrednim spożyciu produktu. Indeks glikemiczny odnosi się tylko węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy. Im wyższa wartość IG (indeksu glikemicznego) danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Produkty o wysokim indeksie powodują zarówno wysoki poziom cukru we krwi, jak i utrzymanie się podwyższonego poziomu cukru przez dłuższy czas. W powszechnie dostępnej literaturze znajdzie Pani tabele, które opisują produkty o niskim, średnim a także wysokim IG. Ułatwi to Pani dobór składników w codziennym przygotowywaniu posiłków.

Zalecenie dietetyczne w cukrzycy są takie same jak w przypadku osób zdrowych, które chcą stosować odpowiednio zrównoważoną dietę. Dużo świeżych warzyw, chudego nabiału (jogurt naturalny, kefir, chudy ser twarogowy, mleko 1,5-2%), chude mięso drobiowe (indyk, kurczak), ryby (np. dorsz, pstrąg, łosoś, makrela, tuńczyk, śledź), produkty z pełnego ziarna (pieczywo razowe, razowy makaron, ryż pełnoziarnisty) oraz ciemne grube kasze (gryczana lub pęczak). Z owoców proszę wybierać te o niskim IG i zawsze starać się, by nie były przejrzałe i bardzo miękkie. Im produkt będzie mniej przetworzony (lub jak w przypadku owoców przejrzały), tym tempo uwalniania glukozy do krwi będzie wolniejsze.

Obok leczenia farmakologicznego i diety ważny jest także wysiłek fizyczny dostosowany do Pan kondycji i stanu zdrowia.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia