Jak wygląda prawidłowa dieta przy cukrzycy?

Stwierdzono u mnie cukrzycę polekową. Mam 65 lat i cukrzycę najprawdopodobniej dostałam od sterydów. Słyszałam, że odpowiednia dieta (oprócz leków) może spowodować nawet cofnięcie się choroby. Czy to rzeczywiście prawda i co powinnam teraz jeść?

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Cukrzyca polekowa zaliczana jest do grypy cukrzycy wtórnej. Jest to najbardziej zróżnicowana etiologicznie grupa. Charakterystyczne dla tej postaci są współistniejące z cukrzycą inne zaburzenia lub zespoły chorobowe. Nie znam Pani stanu zdrowia, więc nie mogę udzielić odpowiedzi, czy aktualna postać cukrzycy minie – tym bardziej, że sama Pani pisze, że cukrzyca powstała prawdopodobnie od leków sterydowych. W kwestii dalszego postępowania proszę zawsze przestrzegać zaleceń lekarza prowadzącego.

Dieta osób chorujących na cukrzycę, podobnie jak osób zdrowych, powinna być bardzo urozmaicona i lekkostrawna. Posiłki należy gotować w wodzie, na parze, piec w pergaminie lub rękawie piekarniczym bez użycia tłuszczu. Nie zaleca się smażenia potraw ani podsmażania w celu dalszego przygotowania potrawy np. duszenia. Sosy i zupy należy przyrządzać na wywarach warzywnych lub drobiowo-warzywnych.

Proszę ograniczyć ilość soli do małej, płaskiej łyżeczki dziennie - maksymalnie. Mimo że sól spełnia wiele ważnych zadań w naszym organizmie, należy pamiętać, że 2-3 gramy tej przyprawy to dawka dzienna zupełnie wystarczająca dla dorosłego człowieka. Nadmierne solenie potraw skutkuje podwyższonym ciśnieniem krwi, a to z kolei może doprowadzić m.in. do zaburzeń pracy serca i układu krwionośnego. Dlatego, aby przestrzegać zaleceń, należy niemal całkowicie wykluczyć solenie potraw, ponieważ większość produktów, które zjadamy i tak zawiera sól – np. pieczywo lub wędliny. Sól może Pani zastąpić odpowiednimi ziołami. Nie tylko podniosą one smak potraw, zwiększą ich wartość odżywczą, ale też poprawią funkcjonowanie systemu trawiennego. Dobrze sprawdzają się: bazylia, koper, estragon, natka pietruszki, szczypior, tymianek, melisa cytrynowa i cząber. Do wyeliminowania z diety soli można się przyzwyczaić. Dowiedziono, że już po ok. dwóch tygodniach od pozbycia się jej z menu, wiele potraw - kiedyś solonych - zachowuje
dla nas podobny w odczuciu smak.

Należy zwiększyć ilość warzyw, które należy zjadać w postaci surówek lub sałatek. Jeśli warzywa mają być podane na ciepło - w postaci gulaszu lub zupy - proszę gotować je na półtwardo. Warzywa po rozgotowaniu mają dużo wyższy indeks glikemiczny w porównaniu z warzywami surowymi. Indeks glikemiczny określa o ile podnosi się poziom glukozy we krwi po bezpośrednim spożyciu produktu. Indeks glikemiczny odnosi się tylko węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy. Im wyższa wartość IG (indeksu glikemicznego) danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Produkty o wysokim indeksie powodują zarówno wysoki poziom cukru we krwi, jak i utrzymanie się podwyższonego poziomu cukru przez dłuższy czas. W powszechnie dostępnej literaturze znajdzie Pani tabele, które opisują produkty o niskim, średnim a także wysokim IG. Ułatwi to Pani dobór składników w codziennym przygotowywaniu posiłków.

Zalecenie dietetyczne w cukrzycy są takie same jak w przypadku osób zdrowych, które chcą stosować odpowiednio zrównoważoną dietę. Dużo świeżych warzyw, chudego nabiału (jogurt naturalny, kefir, chudy ser twarogowy, mleko 1,5-2%), chude mięso drobiowe (indyk, kurczak), ryby (np. dorsz, pstrąg, łosoś, makrela, tuńczyk, śledź), produkty z pełnego ziarna (pieczywo razowe, razowy makaron, ryż pełnoziarnisty) oraz ciemne grube kasze (gryczana lub pęczak). Z owoców proszę wybierać te o niskim IG i zawsze starać się, by nie były przejrzałe i bardzo miękkie. Im produkt będzie mniej przetworzony (lub jak w przypadku owoców przejrzały), tym tempo uwalniania glukozy do krwi będzie wolniejsze.

Obok leczenia farmakologicznego i diety ważny jest także wysiłek fizyczny dostosowany do Pan kondycji i stanu zdrowia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇