Trwa ładowanie...

Jak zrobić grzanki? 3 różne patenty na śniadaniowy klasyk

Grzanki to nie tylko danie lubiane przez wszystkich – dzieci i dorosłych. To przede wszystkim sposób na pomysłowe i apetyczne wykorzystanie zalegającego pieczywa. Jak zrobić grzanki? Prezentujemy 3 mniej oczywiste propozycje śniadaniowego hitu.

Jak zrobić grzanki?Jak zrobić grzanki?Źródło: 123RF
d3q82v4
d3q82v4

Jak zrobić grzanki – chrupiące kromki z patelni

Grzanki z patelni nie wymagają ani nakładu pracy, ani czasu. Robi się je błyskawicznie z dostępnych pod ręką składników. Wystarczy duża patelnia, tłuszcz i kilka dodatków. Przepis podstawowy można dowolnie modyfikować, wzbogacając go o ulubione składniki.

Składniki:

  • 4 kromki chleba wiejskiego (lub innego, który zalega w chlebaku)
  • łyżka oliwy z oliwek (lub klarowanego masła)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego sera dojrzewającego typu parmezan
  • listki bazylii lub posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Rozgrzać patelnię z tłuszczem. Ułożyć na niej kromki chleba i zmniejszyć ogień.
  2. Kromki chleba obsmażać z obu stron, aż będą złociste i mocno chrupiące.
  3. W międzyczasie przygotować dodatki, np. dojrzewającą szynkę i pomidory malinowe oraz obrać czosnek.
  4. Chleb zdjąć z patelni i używając spieczonej, chrupkiej powierzchni kromek zetrzeć na niej czosnek niczym na tarce.
  5. Tak zaromatyzowane grzanki posypać startym drobno serem i zieleniną. Na wierzchu układać wędlinę i/lub pomidory.
d3q82v4

Jak zrobić grzanki – zielone grzanki z piekarnika

Grzanki nawiązujące do klasycznych tostów francuskich, ale z nowoczesnym twistem. W tej postaci na pewno będą smakować dzieciom – miękkie wewnątrz, lekko chrupiące na zewnątrz i pachnące roztopionym serem. Dodatek awokado zaskakuje kolorem oraz smakiem.

Składniki:

  • 1 bagietka pokrojona na kromki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 2 łyżki startego sera gouda (lub mozzarella) + dodatkowo 4 łyżki sera dojrzewającego np. grana padano czy parmezan
  • 1 łyżka posiekanego drobno szczypiorku przyprawy: sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Piekarnik nastawić na 190 stopni Celsjusza lub 180 stopni z funkcją termoobiegu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Awokado przekroić na pół, wydrążyć miąższ i przełożyć do misy. Wbić jajka, dodać przyprawy i dojrzewający ser.
  3. Zblendować na niezbyt gładką pastę. Dodać szczypiorek i wymieszać.
  4. W przygotowanej paście zanurzać kromki bagietki, tak żeby nasiąkły mieszaniną jajek i awokado.
  5. Każdą kromkę układać na blasze i posypywać niewielką ilością startego sera.
  6. Zapiekać aż grzanki zrobią się rumiane – ok. 10-15 minut – a ser się roztopi.
d3q82v4

Można podawać z sałatką z pomidorów i cebuli lub solo. Grzanki świetnie smakują również jako dodatek do zupy pomidorowej.

Jak zrobić grzanki – chrupiąca chałka z opiekacza

Grzanki jadamy czasem także i na słodko. W tej wersji mogą równać się z paryskimi croissantami – również smakują świetnie ze świeżymi owocami i filiżanką kawy. Na pewno zaspokoją niejeden mały głód.

Składniki:

  • 4 kromki chałki
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenek wydrążonych z 1 laski wanilii
  • szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki miodu
  • 25 dag śliwek węgierek
  • 1 łyżka rumu
d3q82v4

Wykonanie:

  1. W rondelku roztopić masło i wrzucić pokrojone na ćwiartki śliwki oraz przyprawy.
  2. Dusić przez ok. 5-10 minut aż śliwki lekko zmiękną. Na koniec dodać łyżkę rumu.
  3. W międzyczasie rozgrzać opiekacz do chleba i włożyć do niego kromki chałki.
  4. Gdy się zrumienią, wyjąć na talerz i polać miodem.
  5. Na chałkę wyłożyć konfiturę z węgierek.

Grzanki z parmezanem

Zobacz także:

d3q82v4
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3q82v4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3q82v4
Więcej tematów