Jak zrobić grzanki? 3 różne patenty na śniadaniowy klasyk

Grzanki to nie tylko danie lubiane przez wszystkich – dzieci i dorosłych. To przede wszystkim sposób na pomysłowe i apetyczne wykorzystanie zalegającego pieczywa. Jak zrobić grzanki? Prezentujemy 3 mniej oczywiste propozycje śniadaniowego hitu.

Grzanki z seremJak zrobić grzanki?
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak zrobić grzanki – chrupiące kromki z patelni

Grzanki z patelni nie wymagają ani nakładu pracy, ani czasu. Robi się je błyskawicznie z dostępnych pod ręką składników. Wystarczy duża patelnia, tłuszcz i kilka dodatków. Przepis podstawowy można dowolnie modyfikować, wzbogacając go o ulubione składniki.

Składniki:

  • 4 kromki chleba wiejskiego (lub innego, który zalega w chlebaku)
  • łyżka oliwy z oliwek (lub klarowanego masła)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego sera dojrzewającego typu parmezan
  • listki bazylii lub posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Rozgrzać patelnię z tłuszczem. Ułożyć na niej kromki chleba i zmniejszyć ogień.
  2. Kromki chleba obsmażać z obu stron, aż będą złociste i mocno chrupiące.
  3. W międzyczasie przygotować dodatki, np. dojrzewającą szynkę i pomidory malinowe oraz obrać czosnek.
  4. Chleb zdjąć z patelni i używając spieczonej, chrupkiej powierzchni kromek zetrzeć na niej czosnek niczym na tarce.
  5. Tak zaromatyzowane grzanki posypać startym drobno serem i zieleniną. Na wierzchu układać wędlinę i/lub pomidory.

Jak zrobić grzanki – zielone grzanki z piekarnika

Grzanki nawiązujące do klasycznych tostów francuskich, ale z nowoczesnym twistem. W tej postaci na pewno będą smakować dzieciom – miękkie wewnątrz, lekko chrupiące na zewnątrz i pachnące roztopionym serem. Dodatek awokado zaskakuje kolorem oraz smakiem.

Składniki:

  • 1 bagietka pokrojona na kromki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 2 łyżki startego sera gouda (lub mozzarella) + dodatkowo 4 łyżki sera dojrzewającego np. grana padano czy parmezan
  • 1 łyżka posiekanego drobno szczypiorku przyprawy: sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Piekarnik nastawić na 190 stopni Celsjusza lub 180 stopni z funkcją termoobiegu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Awokado przekroić na pół, wydrążyć miąższ i przełożyć do misy. Wbić jajka, dodać przyprawy i dojrzewający ser.
  3. Zblendować na niezbyt gładką pastę. Dodać szczypiorek i wymieszać.
  4. W przygotowanej paście zanurzać kromki bagietki, tak żeby nasiąkły mieszaniną jajek i awokado.
  5. Każdą kromkę układać na blasze i posypywać niewielką ilością startego sera.
  6. Zapiekać aż grzanki zrobią się rumiane – ok. 10-15 minut – a ser się roztopi.

Można podawać z sałatką z pomidorów i cebuli lub solo. Grzanki świetnie smakują również jako dodatek do zupy pomidorowej.

Jak zrobić grzanki – chrupiąca chałka z opiekacza

Grzanki jadamy czasem także i na słodko. W tej wersji mogą równać się z paryskimi croissantami – również smakują świetnie ze świeżymi owocami i filiżanką kawy. Na pewno zaspokoją niejeden mały głód.

Składniki:

  • 4 kromki chałki
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenek wydrążonych z 1 laski wanilii
  • szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki miodu
  • 25 dag śliwek węgierek
  • 1 łyżka rumu

Wykonanie:

  1. W rondelku roztopić masło i wrzucić pokrojone na ćwiartki śliwki oraz przyprawy.
  2. Dusić przez ok. 5-10 minut aż śliwki lekko zmiękną. Na koniec dodać łyżkę rumu.
  3. W międzyczasie rozgrzać opiekacz do chleba i włożyć do niego kromki chałki.
  4. Gdy się zrumienią, wyjąć na talerz i polać miodem.
  5. Na chałkę wyłożyć konfiturę z węgierek.

Grzanki z parmezanem

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia