Jak zrobić grzanki? 3 różne patenty na śniadaniowy klasyk
Grzanki to nie tylko danie lubiane przez wszystkich – dzieci i dorosłych. To przede wszystkim sposób na pomysłowe i apetyczne wykorzystanie zalegającego pieczywa. Jak zrobić grzanki? Prezentujemy 3 mniej oczywiste propozycje śniadaniowego hitu.
Jak zrobić grzanki – chrupiące kromki z patelni
Grzanki z patelni nie wymagają ani nakładu pracy, ani czasu. Robi się je błyskawicznie z dostępnych pod ręką składników. Wystarczy duża patelnia, tłuszcz i kilka dodatków. Przepis podstawowy można dowolnie modyfikować, wzbogacając go o ulubione składniki.
Składniki:
- 4 kromki chleba wiejskiego (lub innego, który zalega w chlebaku)
- łyżka oliwy z oliwek (lub klarowanego masła)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego sera dojrzewającego typu parmezan
- listki bazylii lub posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
- Rozgrzać patelnię z tłuszczem. Ułożyć na niej kromki chleba i zmniejszyć ogień.
- Kromki chleba obsmażać z obu stron, aż będą złociste i mocno chrupiące.
- W międzyczasie przygotować dodatki, np. dojrzewającą szynkę i pomidory malinowe oraz obrać czosnek.
- Chleb zdjąć z patelni i używając spieczonej, chrupkiej powierzchni kromek zetrzeć na niej czosnek niczym na tarce.
- Tak zaromatyzowane grzanki posypać startym drobno serem i zieleniną. Na wierzchu układać wędlinę i/lub pomidory.
Jak zrobić grzanki – zielone grzanki z piekarnika
Grzanki nawiązujące do klasycznych tostów francuskich, ale z nowoczesnym twistem. W tej postaci na pewno będą smakować dzieciom – miękkie wewnątrz, lekko chrupiące na zewnątrz i pachnące roztopionym serem. Dodatek awokado zaskakuje kolorem oraz smakiem.
Składniki:
- 1 bagietka pokrojona na kromki
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- 2 łyżki startego sera gouda (lub mozzarella) + dodatkowo 4 łyżki sera dojrzewającego np. grana padano czy parmezan
- 1 łyżka posiekanego drobno szczypiorku przyprawy: sól i pieprz
Wykonanie:
- Piekarnik nastawić na 190 stopni Celsjusza lub 180 stopni z funkcją termoobiegu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Awokado przekroić na pół, wydrążyć miąższ i przełożyć do misy. Wbić jajka, dodać przyprawy i dojrzewający ser.
- Zblendować na niezbyt gładką pastę. Dodać szczypiorek i wymieszać.
- W przygotowanej paście zanurzać kromki bagietki, tak żeby nasiąkły mieszaniną jajek i awokado.
- Każdą kromkę układać na blasze i posypywać niewielką ilością startego sera.
- Zapiekać aż grzanki zrobią się rumiane – ok. 10-15 minut – a ser się roztopi.
Można podawać z sałatką z pomidorów i cebuli lub solo. Grzanki świetnie smakują również jako dodatek do zupy pomidorowej.
Jak zrobić grzanki – chrupiąca chałka z opiekacza
Grzanki jadamy czasem także i na słodko. W tej wersji mogą równać się z paryskimi croissantami – również smakują świetnie ze świeżymi owocami i filiżanką kawy. Na pewno zaspokoją niejeden mały głód.
Składniki:
- 4 kromki chałki
- 100 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenek wydrążonych z 1 laski wanilii
- szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej
- 4 łyżki miodu
- 25 dag śliwek węgierek
- 1 łyżka rumu
Wykonanie:
- W rondelku roztopić masło i wrzucić pokrojone na ćwiartki śliwki oraz przyprawy.
- Dusić przez ok. 5-10 minut aż śliwki lekko zmiękną. Na koniec dodać łyżkę rumu.
- W międzyczasie rozgrzać opiekacz do chleba i włożyć do niego kromki chałki.
- Gdy się zrumienią, wyjąć na talerz i polać miodem.
- Na chałkę wyłożyć konfiturę z węgierek.
Grzanki z parmezanem
Zobacz także: