Jak zrobić grzanki? 3 różne patenty na śniadaniowy klasyk

Grzanki to nie tylko danie lubiane przez wszystkich – dzieci i dorosłych. To przede wszystkim sposób na pomysłowe i apetyczne wykorzystanie zalegającego pieczywa. Jak zrobić grzanki? Prezentujemy 3 mniej oczywiste propozycje śniadaniowego hitu.

Grzanki z seremJak zrobić grzanki?
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak zrobić grzanki – chrupiące kromki z patelni

Grzanki z patelni nie wymagają ani nakładu pracy, ani czasu. Robi się je błyskawicznie z dostępnych pod ręką składników. Wystarczy duża patelnia, tłuszcz i kilka dodatków. Przepis podstawowy można dowolnie modyfikować, wzbogacając go o ulubione składniki.

Składniki:

  • 4 kromki chleba wiejskiego (lub innego, który zalega w chlebaku)
  • łyżka oliwy z oliwek (lub klarowanego masła)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego sera dojrzewającego typu parmezan
  • listki bazylii lub posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Rozgrzać patelnię z tłuszczem. Ułożyć na niej kromki chleba i zmniejszyć ogień.
  2. Kromki chleba obsmażać z obu stron, aż będą złociste i mocno chrupiące.
  3. W międzyczasie przygotować dodatki, np. dojrzewającą szynkę i pomidory malinowe oraz obrać czosnek.
  4. Chleb zdjąć z patelni i używając spieczonej, chrupkiej powierzchni kromek zetrzeć na niej czosnek niczym na tarce.
  5. Tak zaromatyzowane grzanki posypać startym drobno serem i zieleniną. Na wierzchu układać wędlinę i/lub pomidory.

Jak zrobić grzanki – zielone grzanki z piekarnika

Grzanki nawiązujące do klasycznych tostów francuskich, ale z nowoczesnym twistem. W tej postaci na pewno będą smakować dzieciom – miękkie wewnątrz, lekko chrupiące na zewnątrz i pachnące roztopionym serem. Dodatek awokado zaskakuje kolorem oraz smakiem.

Składniki:

  • 1 bagietka pokrojona na kromki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 2 łyżki startego sera gouda (lub mozzarella) + dodatkowo 4 łyżki sera dojrzewającego np. grana padano czy parmezan
  • 1 łyżka posiekanego drobno szczypiorku przyprawy: sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Piekarnik nastawić na 190 stopni Celsjusza lub 180 stopni z funkcją termoobiegu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Awokado przekroić na pół, wydrążyć miąższ i przełożyć do misy. Wbić jajka, dodać przyprawy i dojrzewający ser.
  3. Zblendować na niezbyt gładką pastę. Dodać szczypiorek i wymieszać.
  4. W przygotowanej paście zanurzać kromki bagietki, tak żeby nasiąkły mieszaniną jajek i awokado.
  5. Każdą kromkę układać na blasze i posypywać niewielką ilością startego sera.
  6. Zapiekać aż grzanki zrobią się rumiane – ok. 10-15 minut – a ser się roztopi.

Można podawać z sałatką z pomidorów i cebuli lub solo. Grzanki świetnie smakują również jako dodatek do zupy pomidorowej.

Jak zrobić grzanki – chrupiąca chałka z opiekacza

Grzanki jadamy czasem także i na słodko. W tej wersji mogą równać się z paryskimi croissantami – również smakują świetnie ze świeżymi owocami i filiżanką kawy. Na pewno zaspokoją niejeden mały głód.

Składniki:

  • 4 kromki chałki
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenek wydrążonych z 1 laski wanilii
  • szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki miodu
  • 25 dag śliwek węgierek
  • 1 łyżka rumu

Wykonanie:

  1. W rondelku roztopić masło i wrzucić pokrojone na ćwiartki śliwki oraz przyprawy.
  2. Dusić przez ok. 5-10 minut aż śliwki lekko zmiękną. Na koniec dodać łyżkę rumu.
  3. W międzyczasie rozgrzać opiekacz do chleba i włożyć do niego kromki chałki.
  4. Gdy się zrumienią, wyjąć na talerz i polać miodem.
  5. Na chałkę wyłożyć konfiturę z węgierek.

Grzanki z parmezanem

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥