Jak zrobić grzanki? 3 różne patenty na śniadaniowy klasyk

Grzanki to nie tylko danie lubiane przez wszystkich – dzieci i dorosłych. To przede wszystkim sposób na pomysłowe i apetyczne wykorzystanie zalegającego pieczywa. Jak zrobić grzanki? Prezentujemy 3 mniej oczywiste propozycje śniadaniowego hitu.

Grzanki z seremJak zrobić grzanki?
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak zrobić grzanki – chrupiące kromki z patelni

Grzanki z patelni nie wymagają ani nakładu pracy, ani czasu. Robi się je błyskawicznie z dostępnych pod ręką składników. Wystarczy duża patelnia, tłuszcz i kilka dodatków. Przepis podstawowy można dowolnie modyfikować, wzbogacając go o ulubione składniki.

Składniki:

  • 4 kromki chleba wiejskiego (lub innego, który zalega w chlebaku)
  • łyżka oliwy z oliwek (lub klarowanego masła)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego sera dojrzewającego typu parmezan
  • listki bazylii lub posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Rozgrzać patelnię z tłuszczem. Ułożyć na niej kromki chleba i zmniejszyć ogień.
  2. Kromki chleba obsmażać z obu stron, aż będą złociste i mocno chrupiące.
  3. W międzyczasie przygotować dodatki, np. dojrzewającą szynkę i pomidory malinowe oraz obrać czosnek.
  4. Chleb zdjąć z patelni i używając spieczonej, chrupkiej powierzchni kromek zetrzeć na niej czosnek niczym na tarce.
  5. Tak zaromatyzowane grzanki posypać startym drobno serem i zieleniną. Na wierzchu układać wędlinę i/lub pomidory.

Jak zrobić grzanki – zielone grzanki z piekarnika

Grzanki nawiązujące do klasycznych tostów francuskich, ale z nowoczesnym twistem. W tej postaci na pewno będą smakować dzieciom – miękkie wewnątrz, lekko chrupiące na zewnątrz i pachnące roztopionym serem. Dodatek awokado zaskakuje kolorem oraz smakiem.

Składniki:

  • 1 bagietka pokrojona na kromki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 2 łyżki startego sera gouda (lub mozzarella) + dodatkowo 4 łyżki sera dojrzewającego np. grana padano czy parmezan
  • 1 łyżka posiekanego drobno szczypiorku przyprawy: sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Piekarnik nastawić na 190 stopni Celsjusza lub 180 stopni z funkcją termoobiegu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Awokado przekroić na pół, wydrążyć miąższ i przełożyć do misy. Wbić jajka, dodać przyprawy i dojrzewający ser.
  3. Zblendować na niezbyt gładką pastę. Dodać szczypiorek i wymieszać.
  4. W przygotowanej paście zanurzać kromki bagietki, tak żeby nasiąkły mieszaniną jajek i awokado.
  5. Każdą kromkę układać na blasze i posypywać niewielką ilością startego sera.
  6. Zapiekać aż grzanki zrobią się rumiane – ok. 10-15 minut – a ser się roztopi.

Można podawać z sałatką z pomidorów i cebuli lub solo. Grzanki świetnie smakują również jako dodatek do zupy pomidorowej.

Jak zrobić grzanki – chrupiąca chałka z opiekacza

Grzanki jadamy czasem także i na słodko. W tej wersji mogą równać się z paryskimi croissantami – również smakują świetnie ze świeżymi owocami i filiżanką kawy. Na pewno zaspokoją niejeden mały głód.

Składniki:

  • 4 kromki chałki
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenek wydrążonych z 1 laski wanilii
  • szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki miodu
  • 25 dag śliwek węgierek
  • 1 łyżka rumu

Wykonanie:

  1. W rondelku roztopić masło i wrzucić pokrojone na ćwiartki śliwki oraz przyprawy.
  2. Dusić przez ok. 5-10 minut aż śliwki lekko zmiękną. Na koniec dodać łyżkę rumu.
  3. W międzyczasie rozgrzać opiekacz do chleba i włożyć do niego kromki chałki.
  4. Gdy się zrumienią, wyjąć na talerz i polać miodem.
  5. Na chałkę wyłożyć konfiturę z węgierek.

Grzanki z parmezanem

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji