Ser do naleśników. 3 słodkie propozycje nadzienia
Twarogowy farsz na słodko do naleśników w 3 różnych odsłonach, w tym jeden, wyjątkowo rozpustny w smaku, od Magdy Gessler. Kremowy, słodki, pachnący wanilią. Ten smak przenosi do krainy dzieciństwa!
Ser do naleśników – farsz klasyczny
Składniki:
- 250 g twarogu tłustego
- 2 łyżki śmietany 18 procent
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub pół łyżeczki pasty waniliowej
- 1 łyżka drobnego cukru
- 2 żółtka
- łyżka rodzynek
Wykonanie:
- Twaróg rozdrobnić widelcem.
- Żółtka ubić trzepaczką z cukrem i śmietaną.
- Wymieszać z twarogiem i dodać wanilię oraz rodzynki.
- Naleśniki nadziewać masą twarogową i smażyć na patelni.
Można również zrezygnować z żółtek, wówczas podgrzewanie naleśników z serem nie jest konieczne.
Ser do naleśników według Magdy Gessler
Składniki:
- 200 g twarogu
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
- nasiona z 1 laski wanilii
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
Wykonanie:
- Ubić schłodzoną kremówkę z ziarenkami wanilii i cukrem oraz żółtkami na puszysty krem.
- Twaróg przepuścić przez maszynkę lub rozdrobnić blenderem.
- Dodać krem ze śmietany do twarogu i delikatnie wymieszać.
- Faszerować naleśniki i smażyć je na klarowanym maśle na chrupko.
Ser do naleśników – farsz budyniowy
Składniki:
- 200 g twarogu
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 krople aromatu rumowego
Wykonanie:
- Przygotować budyń według opisu na opakowaniu. Ostudzić.
- Twaróg zblendować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać aromat rumowy.
- Wymieszać masę serową z budyniem – można użyć miksera.
- Nadziewać masą naleśniki i smażyć na maśle.
Można podawać je z syropem czekoladowym i borówkami.
Sekret idealnych naleśników. Nawet pierwszy się uda
Zobacz także: