Ser do naleśników. 3 słodkie propozycje nadzienia

Twarogowy farsz na słodko do naleśników w 3 różnych odsłonach, w tym jeden, wyjątkowo rozpustny w smaku, od Magdy Gessler. Kremowy, słodki, pachnący wanilią. Ten smak przenosi do krainy dzieciństwa!

Naleśniki posypane cukrem pudremNaleśniki z farszem z twarogu
Źródło zdjęć: © 123RF

Ser do naleśników – farsz klasyczny

Składniki:

  • 250 g twarogu tłustego
  • 2 łyżki śmietany 18 procent
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub pół łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • łyżka rodzynek

Wykonanie:

  1. Twaróg rozdrobnić widelcem.
  2. Żółtka ubić trzepaczką z cukrem i śmietaną.
  3. Wymieszać z twarogiem i dodać wanilię oraz rodzynki.
  4. Naleśniki nadziewać masą twarogową i smażyć na patelni.

Można również zrezygnować z żółtek, wówczas podgrzewanie naleśników z serem nie jest konieczne.

Ser do naleśników według Magdy Gessler

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki

Wykonanie:

  1. Ubić schłodzoną kremówkę z ziarenkami wanilii i cukrem oraz żółtkami na puszysty krem.
  2. Twaróg przepuścić przez maszynkę lub rozdrobnić blenderem.
  3. Dodać krem ze śmietany do twarogu i delikatnie wymieszać.
  4. Faszerować naleśniki i smażyć je na klarowanym maśle na chrupko.

Ser do naleśników – farsz budyniowy

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 krople aromatu rumowego

Wykonanie:

  1. Przygotować budyń według opisu na opakowaniu. Ostudzić.
  2. Twaróg zblendować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać aromat rumowy.
  3. Wymieszać masę serową z budyniem – można użyć miksera.
  4. Nadziewać masą naleśniki i smażyć na maśle.

Można podawać je z syropem czekoladowym i borówkami.

Sekret idealnych naleśników. Nawet pierwszy się uda

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast