Ser do naleśników. 3 słodkie propozycje nadzienia

Twarogowy farsz na słodko do naleśników w 3 różnych odsłonach, w tym jeden, wyjątkowo rozpustny w smaku, od Magdy Gessler. Kremowy, słodki, pachnący wanilią. Ten smak przenosi do krainy dzieciństwa!

Naleśniki posypane cukrem pudremNaleśniki z farszem z twarogu
Źródło zdjęć: © 123RF

Ser do naleśników – farsz klasyczny

Składniki:

  • 250 g twarogu tłustego
  • 2 łyżki śmietany 18 procent
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub pół łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • łyżka rodzynek

Wykonanie:

  1. Twaróg rozdrobnić widelcem.
  2. Żółtka ubić trzepaczką z cukrem i śmietaną.
  3. Wymieszać z twarogiem i dodać wanilię oraz rodzynki.
  4. Naleśniki nadziewać masą twarogową i smażyć na patelni.

Można również zrezygnować z żółtek, wówczas podgrzewanie naleśników z serem nie jest konieczne.

Ser do naleśników według Magdy Gessler

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki

Wykonanie:

  1. Ubić schłodzoną kremówkę z ziarenkami wanilii i cukrem oraz żółtkami na puszysty krem.
  2. Twaróg przepuścić przez maszynkę lub rozdrobnić blenderem.
  3. Dodać krem ze śmietany do twarogu i delikatnie wymieszać.
  4. Faszerować naleśniki i smażyć je na klarowanym maśle na chrupko.

Ser do naleśników – farsz budyniowy

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 krople aromatu rumowego

Wykonanie:

  1. Przygotować budyń według opisu na opakowaniu. Ostudzić.
  2. Twaróg zblendować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać aromat rumowy.
  3. Wymieszać masę serową z budyniem – można użyć miksera.
  4. Nadziewać masą naleśniki i smażyć na maśle.

Można podawać je z syropem czekoladowym i borówkami.

Sekret idealnych naleśników. Nawet pierwszy się uda

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja