Ser do naleśników. 3 słodkie propozycje nadzienia

Twarogowy farsz na słodko do naleśników w 3 różnych odsłonach, w tym jeden, wyjątkowo rozpustny w smaku, od Magdy Gessler. Kremowy, słodki, pachnący wanilią. Ten smak przenosi do krainy dzieciństwa!

Naleśniki posypane cukrem pudremNaleśniki z farszem z twarogu
Źródło zdjęć: © 123RF

Ser do naleśników – farsz klasyczny

Składniki:

  • 250 g twarogu tłustego
  • 2 łyżki śmietany 18 procent
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub pół łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • łyżka rodzynek

Wykonanie:

  1. Twaróg rozdrobnić widelcem.
  2. Żółtka ubić trzepaczką z cukrem i śmietaną.
  3. Wymieszać z twarogiem i dodać wanilię oraz rodzynki.
  4. Naleśniki nadziewać masą twarogową i smażyć na patelni.

Można również zrezygnować z żółtek, wówczas podgrzewanie naleśników z serem nie jest konieczne.

Ser do naleśników według Magdy Gessler

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki

Wykonanie:

  1. Ubić schłodzoną kremówkę z ziarenkami wanilii i cukrem oraz żółtkami na puszysty krem.
  2. Twaróg przepuścić przez maszynkę lub rozdrobnić blenderem.
  3. Dodać krem ze śmietany do twarogu i delikatnie wymieszać.
  4. Faszerować naleśniki i smażyć je na klarowanym maśle na chrupko.

Ser do naleśników – farsz budyniowy

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 krople aromatu rumowego

Wykonanie:

  1. Przygotować budyń według opisu na opakowaniu. Ostudzić.
  2. Twaróg zblendować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać aromat rumowy.
  3. Wymieszać masę serową z budyniem – można użyć miksera.
  4. Nadziewać masą naleśniki i smażyć na maśle.

Można podawać je z syropem czekoladowym i borówkami.

Sekret idealnych naleśników. Nawet pierwszy się uda

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu