Trwa ładowanie...

Jak wybrać dobrą smażalnię nad morzem?

Być nad Bałtykiem i nie odwiedzić nadmorskiej smażalni? Wielu osobom nie mieści się to w głowie. Jednak miłośnicy rybnych specjałów często stają przed problemem, jak znaleźć lokal, który spełni ich oczekiwania – potrawy będą smaczne i świeże, a wysokość rachunku nie przyprawi o zawrót głowy.

8
14
29
Share
Zanim wybierzemy się na smażoną rybkę wykorzystajmy doświadczenia innych konsumentówZanim wybierzemy się na smażoną rybkę wykorzystajmy doświadczenia innych konsumentówŹródło: 123RF
d3iuh51
d3iuh51

Od początku tegorocznego sezonu letniego duże emocje budzą "paragony grozy", które publikują internauci zszokowani wysokością rachunków z nadmorskich smażalni. Jeden z nich za kawałek pieczonego dorsza z frytkami zapłacił blisko 80 zł, trzyosobowa rodzina wydała na obiad prawie 180 zł, choć zjadła małą porcję zupy rybnej i niewielkie filety z halibuta.

Jednak problemem są nie tylko wysokie ceny potraw, ale często także ich jakość. W wypoczynkowych miejscowościach położonych nad Bałtykiem działa mnóstwo barów i restauracji, ale wizyta w wielu z nich okazuje się dla turystów niezbyt miłym przeżyciem. Jak uniknąć rozczarowania?

W poszukiwaniu dobrej smażalni

Zanim wybierzemy się na smażoną rybkę wykorzystajmy doświadczenia innych konsumentów. W internecie nie brakuje sprawdzonych portali, na których znajdziemy recenzje i opinie dotyczące odwiedzanych restauracji. Jeśli lokal ma ich dużo i przeważają te pozytywne, jest to jasny sygnał, że można go uwzględnić w swoich planach. Warto również przeglądać blogi podróżnicze lub kulinarne, bo ich autorzy często szczegółowo opisują wrażenia po pobycie w nadmorskich smażalniach. Wprawdzie są one subiektywne, ale mogą kryć cenne informacje dotyczące zarówno jakości potraw, jak i obsługi czy udogodnień w lokalu.

Pieczona ryba. Prosty pomysł na smaczny obiad

Oczywiście możemy pójść na żywioł i wracając z plaży spontanicznie wybrać bar czy restaurację. Na co wtedy należy zwrócić uwagę? Przede wszystkim na liczbę klientów. Choć zatłoczona smażalnia może w pierwszej chwili działać odstraszająco, to jednak wysoka frekwencja świadczy zwykle o jakości oferowanych potraw. W opustoszałych lokalach jest albo niesmacznie albo bardzo drogo.

d3iuh51

Ważnym wskaźnikiem bywa też… zapach. Gdy po wejściu poczujemy aromat morza i pieczonych przysmaków możemy spodziewać się dobrego jedzenia. Jeśli wewnątrz lokalu dominuje smród wielokrotnie przepracowanego tłuszczu lepiej od razu się ewakuować. "Zapachu nie da się oszukać. Jeśli na wejściu wita nas szczypiący w oczy smród starej frytury, nie łudźmy się, że dalej będzie lepiej" – pisze w jednym z felietonów Magda Gessler.

Innym istotnym kryterium jest oczywiście cena potraw. W smażalniach informacje zamieszczone w karcie bywają mylące. Zazwyczaj podawany jest koszt 100-gramowej porcji ryby, którą waży się dopiero po przyrządzeniu. Dlatego lepiej unikać przysmaków w panierce czy cieście, ponieważ takie dodatki znacznie zawyżają ostateczny rachunek. Warto wybierać lokale oferujące najprostszą formę obróbki – pieczenie w piecu albo grillowanie. Tak "potraktowane" ryby nie osiągną nagle niebotycznej wagi.

Rybka, ale jaka?

Przed wejściem do wielu smażalni natkniemy się na zachęcające informacje głoszące, że w tym miejscu zjemy "świeżą rybkę prosto z kutra". Niestety, często okazuje się to tylko niezbyt uczciwym chwytem reklamowym.

Ryba 123RF
Źródło: 123RF

Przekonamy się o tym zamawiając bardzo popularnego w nadbałtyckich lokalach dorsza. Charakteryzuje się on delikatnym w smaku, białym mięsem, które doceniają nawet osoby nie przepadające za rybami. Jednak należy wiedzieć, że z dużym prawdopodobieństwem pochodzi z Atlantyku, zaś do smażalni trafił w postaci zamrożonej. Populacja dorsza w Bałtyku dramatycznie bowiem maleje i zgodnie z decyzją Unii Europejskiej połów tej ryby został maksymalnie ograniczony, zwłaszcza w sezonie letnim. Raczej nie ma szans, by świeży dorsz trafił do smażalni.

d3iuh51

Oczywiście jego atlantycki kuzyn też jest smaczny, a właściwe mrożenie nie musi negatywnie wpływać na jego walory kulinarne, lecz na pewno na zasługuje na miano "rybki prosto z kutra".

Co innego flądra. Mimo intensywnych połowów jej populacja w Bałtyku wciąż jest liczna, dlatego w sezonie wakacyjnym klienci nadmorskich smażalni mogą liczyć, że zamówiona flądra będzie faktycznie świeża. Warto po nią sięgnąć nie tylko ze względu na delikatne i soczyste mięso o specyficznym maślanym posmaku, ale również z powodu imponujących wartości odżywczych.

Za jedną z najzdrowszych ryb uchodzi także śledź. Jeśli natkniemy się na niego w menu można liczyć, że rzeczywiście jeszcze niedawno pływał w Bałtyku, bo często trafia do rybackich sieci. Podobnie jak szprot, który jednak z powodu niewielkich rozmiarów i trudności w obróbce nie jest zbyt lubiany przez kucharzy pracujących w smażalniach.

d3iuh51

W jadłospisie tego typu lokali znajdziemy za to np. halibuta. Delikatne, soczyste i smaczne mięso tej ryby polubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Jednak nie pochodzi ona z Bałtyku, ponieważ ten największy przedstawiciel rodziny flądrowatych występuje w zimnych wodach u wybrzeży Norwegii, Szkocji, Grenlandii, Nowej Funlandii czy Irlandii. Do nadbałtyckich smażalni trafia zamrożony i raczej nie "prosto z kutra".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3iuh51
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze (29)

Dzieci widzą i słyszą. #StopMowieNienawiści.
07 lipiec 2021,
biedaknie stać mnie na ryby, jem schabowe
07 lipiec 2021,
wędkarzjak ktoś chce świeżą rybkę, niech sobie sam w jeziorze złowi
07 lipiec 2021,
RozumNo tak, ale opinie o restauracjach i menu na portalach najczęściej piszą ludzie, którzy nie mają pojęcia o dobrym jedzeniu i mają chyba porażone kubeczki ...Czytaj całość
Rozwiń komentarze (29)
d3iuh51
d3iuh51
d3iuh51
d3iuh51
d3iuh51
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (883 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (405 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.