Jak grillować ryby? Zapamiętaj te zasady

Wszyscy znamy odżywcze właściwości ryb. Nie bez kozery mówi się, że powinniśmy jeść ryby kilka razy w tygodniu, zastępując nimi mięso. Ryby są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowy, białko, witaminę D oraz mnóstwo składników mineralnych, takich jak jod, selen, fluor, magnez czy wapń. Grillowanie ryb to świetny sposób, by wydobyć z nich maksimum smaku. Jak jednak to zrobić, by ryba się nie rozpadła, nie przypaliła i smakowała wybornie?

Grillowane rybyGrillowanie ryb
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Jakie ryby nadają się na grilla?

Zacznijmy od wyboru ryby. Przede wszystkim zawsze używajmy ryb świeżych, nigdy nie grillujmy mrożonych. Ryby powinny być naprawdę świeże. Poznamy to po tym, że mają błyszczące oczy i krwistoczerwone skrzela. Do takiego rodzaju przygotowania najlepiej nadają się takie ryby jak łosoś, pstrąg, halibut, sandacz, makrela czy okoń. Te gatunki mają mięso o bardzo zwartym mięsie, które nie rozpada się podczas pieczenia. Ryby najpierw należy oskrobać, wypatroszyć, umyć i bardzo dokładnie osuszyć.

Marynata do ryb

Teraz przychodzi czas na marynowanie. Musi być ono krótkie, by mięso nie straciło swojego smaku. Najlepiej po prostu natrzeć rybę przyprawami i ziołami, posmarować olejem lub oliwą i gotowe. Do marynowania ryb idealnie nadaje się również cebula i cytryna, których plasterki możemy włożyć do wnętrza. A jakie zioła? To zależy od naszego smaku. Koperek, natka pietruszki, świeży tymianek, bazylia czy oregano są najbardziej popularne. Możemy również używać świeżego imbiru i chili. Dzięki tym przyprawom uzyskamy bardziej orientalny smak. Nie wolno również zapomnieć o soli i pieprzu.

Ryby możemy grillować w całości (to najlepszy sposób), wtedy duże okazy powinniśmy lekko naciąć po bokach, a w nacięcia wetrzeć przyprawy. Dzięki temu uzyskamy chrupiące i aromatyczne danie. Możemy również przygotowywać szaszłyki, a duże ryby, takie jak halibut czy łosoś grillujemy w dzwonkach. Dzwonka nie powinny być jednak zbyt cienkie – dwa trzy centymetry to minimum.

Jak grillować ryby?

Są trzy sposoby. Albo układamy rybę bezpośrednio na ruszcie, albo używamy specjalnych tacek lub koszyków, dzięki którym łatwiej nam będzie rybę odwracać, albo – co jest dla początkujących najłatwiejsze – zawijamy je w lekko natłuszczoną folię aluminiową. Grill musi być bardzo mocno rozgrzany. Inaczej ryba, niezależnie w jaki sposób będziemy ją przygotowywać, może przywierać czy to do rusztu, tacki lub folii.

Powinniśmy również bardzo skrupulatnie pilnować czasu pieczenia. Możemy to sprawdzać bambusowym patyczkiem. Wbijamy go w rybę i jeśli wypływający płyn jest bezbarwny, ryba jest gotowa. Nie ma bowiem nic gorszego niż ryba zbyt przesuszona. Powinna być soczysta i jędrna, w żadnym wypadku nie przypalona. A z czym podawać grillowane ryby? Najlepiej z przygotowanymi w ten sam sposób warzywami. Doskonałe będą: koper włoski, marchewka, papryka i czerwona cebula. Nie pozostaje wtedy nic innego jak się zajadać!

Grillowanie - fakty i mity. Ekspert zdradza, jak zdrowo i bezpiecznie grillować

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji