Jak grillować ryby? Zapamiętaj te zasady

Wszyscy znamy odżywcze właściwości ryb. Nie bez kozery mówi się, że powinniśmy jeść ryby kilka razy w tygodniu, zastępując nimi mięso. Ryby są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowy, białko, witaminę D oraz mnóstwo składników mineralnych, takich jak jod, selen, fluor, magnez czy wapń. Grillowanie ryb to świetny sposób, by wydobyć z nich maksimum smaku. Jak jednak to zrobić, by ryba się nie rozpadła, nie przypaliła i smakowała wybornie?

Grillowane rybyGrillowanie ryb
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Jakie ryby nadają się na grilla?

Zacznijmy od wyboru ryby. Przede wszystkim zawsze używajmy ryb świeżych, nigdy nie grillujmy mrożonych. Ryby powinny być naprawdę świeże. Poznamy to po tym, że mają błyszczące oczy i krwistoczerwone skrzela. Do takiego rodzaju przygotowania najlepiej nadają się takie ryby jak łosoś, pstrąg, halibut, sandacz, makrela czy okoń. Te gatunki mają mięso o bardzo zwartym mięsie, które nie rozpada się podczas pieczenia. Ryby najpierw należy oskrobać, wypatroszyć, umyć i bardzo dokładnie osuszyć.

Marynata do ryb

Teraz przychodzi czas na marynowanie. Musi być ono krótkie, by mięso nie straciło swojego smaku. Najlepiej po prostu natrzeć rybę przyprawami i ziołami, posmarować olejem lub oliwą i gotowe. Do marynowania ryb idealnie nadaje się również cebula i cytryna, których plasterki możemy włożyć do wnętrza. A jakie zioła? To zależy od naszego smaku. Koperek, natka pietruszki, świeży tymianek, bazylia czy oregano są najbardziej popularne. Możemy również używać świeżego imbiru i chili. Dzięki tym przyprawom uzyskamy bardziej orientalny smak. Nie wolno również zapomnieć o soli i pieprzu.

Ryby możemy grillować w całości (to najlepszy sposób), wtedy duże okazy powinniśmy lekko naciąć po bokach, a w nacięcia wetrzeć przyprawy. Dzięki temu uzyskamy chrupiące i aromatyczne danie. Możemy również przygotowywać szaszłyki, a duże ryby, takie jak halibut czy łosoś grillujemy w dzwonkach. Dzwonka nie powinny być jednak zbyt cienkie – dwa trzy centymetry to minimum.

Jak grillować ryby?

Są trzy sposoby. Albo układamy rybę bezpośrednio na ruszcie, albo używamy specjalnych tacek lub koszyków, dzięki którym łatwiej nam będzie rybę odwracać, albo – co jest dla początkujących najłatwiejsze – zawijamy je w lekko natłuszczoną folię aluminiową. Grill musi być bardzo mocno rozgrzany. Inaczej ryba, niezależnie w jaki sposób będziemy ją przygotowywać, może przywierać czy to do rusztu, tacki lub folii.

Powinniśmy również bardzo skrupulatnie pilnować czasu pieczenia. Możemy to sprawdzać bambusowym patyczkiem. Wbijamy go w rybę i jeśli wypływający płyn jest bezbarwny, ryba jest gotowa. Nie ma bowiem nic gorszego niż ryba zbyt przesuszona. Powinna być soczysta i jędrna, w żadnym wypadku nie przypalona. A z czym podawać grillowane ryby? Najlepiej z przygotowanymi w ten sam sposób warzywami. Doskonałe będą: koper włoski, marchewka, papryka i czerwona cebula. Nie pozostaje wtedy nic innego jak się zajadać!

Grillowanie - fakty i mity. Ekspert zdradza, jak zdrowo i bezpiecznie grillować

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru