Jak upiec biszkopt z 7 jaj? Z tym przepisem na pewno nie opadnie

Biszkopt to baza wielu pysznych ciast i tortów. Jednak przygotowanie doskonałego biszkoptu może nam sprawić wiele trudności. Biszkopt bywa kapryśny - może opaść lub wyjść zakalcowaty. Jak tego uniknąć? Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia ani innych spulchniaczy. Dzięki temu biszkopt wyjdzie lekki i sprężysty.

Jak upiec biszkopt z 7 jaj? Z tym przepisem na pewno nie opadnieJak upiec biszkopt z 7 jaj? Z tym przepisem na pewno nie opadnie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ok. 150 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 7 dużych jajek (najlepiej z wolnego wybiegu)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków

Przepis

  • Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do miski.
  • Ostrożnie oddziel żółtka od białek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę (nie za długo, by nie przebić białek). Po ok. 3-4 minutach zacznij stopniowo dodawać do piany cukier, nie przerywając ubijania.
  • Kiedy cukier się rozpuści, dodaj jajka i miksuj jeszcze przez chwilę.
  • do piany wsyp mąkę i wymieszaj delikatnie szpatułką tylko do połączenia się składników.
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia (nie należy jej wcześniej natłuszczać!).
  • Piekarnik rozgrzej do temp. 170 st C (termoobieg).
  • Przełóż ciasto do tortownicy i wyrównaj. Wstaw do piekarnika na ok. 30-35 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij biszkopt od razu z piekarnika.
  • Aby wyjąć biszkopt z tortownicy odczekaj 10-15 minut, a następnie delikatnie oddziel za pomocą noża ciasto od brzegu foremki.
  • Do studzenia odwróć biszkopt "do góry nogami". Spód ciasta jest płaski i równy, więc będzie lepiej wyglądał.
  • Po wystudzeniu biszkopt możesz przekroić na 2-4 blaty.

Wybrane dla Ciebie

Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie