WAŻNE
TERAZ

Polska wygrywa z Finlandią - taką reprezentację chcemy oglądać!

Jak uniknąć przejedzenia w Święta? Radzi dietetyk kliniczna Roksana Środa

Łatwiej zapobiegać niż leczyć, mówi stare porzekadło. Dotyczy to także pozornie błahej dolegliwości – niestrawności. Jak czuć się lekko nawet po odejściu od świątecznego stołu, radzi Roksana Środa – dietetyk kliniczna, założycielka marki MajDiet i MajAcademy.

Roksana ŚrodaRoksana Środa, dietetyk kliniczna
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Katarzyna Gileta

Katarzyna Gileta, WP Kuchnia: Uczucie ciężkości, zgaga, niestrawność to typowe dolegliwości, które towarzyszą nam podczas Świąt. Jak ich uniknąć?

Roksana Środa: Warto zadbać o rozsądek, nawet przy świątecznym stole. Zgaga, uczucie ciężkości i niestrawność pojawiają się pod wpływem przejedzenia. Każdy z nas doskonale wie, że ciężko przejść obojętnie przy tylu smacznych potrawach. Ale zamiast rezygnować z nich całkowicie, postawmy na rozsądek. Unikanie przejadanie się, dojadania na sile i jedzenia do uczucia pełnej sytości sprawi, że jednocześnie unikniemy przykrych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Warto słuchać swojego organizmu i wyłapać moment uczucia sytości. To znak, że warto zrobić przerwę i odpuścić jedzenie na jakiś czas. Przepełniony żołądek, to utrudnione trawienie, a dla nas to prosta droga do uczucia nadmiernej pełności. W ciągu dnia warto popijać dużo wody i ziół, żeby wspomóc trawienie, a w trakcie posiłków zadbać o higienę jedzenia. Delektowanie się posiłkiem, robienie przerw i dokładne życie pokarmu - to wszystko poprawi trawienie i sprawi, że będziemy czuć się lżej.

Jakie są domowe sposoby na przejedzenie, jeśli jednak za bardzo sobie pofolgujemy przy stole?

Idealnym rozwiązaniem byłoby zachowanie umiaru, ale myślę, że każdy z nas doskonale wie, jak to wygląda w praktyce. Gdy już przytrafi się taka sytuacja któregoś dnia Świąt, polecam metodę najprostszą z możliwych - aktywność! Absolutnie nie mówiły tutaj o ciężkich treningach, ale dłuższy spacer w zupełności wystarczy, żeby wspomóc procesy trawienne i poczuć się zdecydowanie lepiej. Oprócz tego, warto wypić miętę, melisę czy krople ziołowe. Niemniej, uważam, że aktywność w tej sytuacji potrafi zdziałać cuda. Warto spróbować!

Wigilia w wersji fit. 5 świątecznych dań, które łatwo odchudzisz

W Wigilię wiele osób pierwszy posiłek spożywa dopiero wieczorem. Czy to dobrze?

Moi pacjenci mają kategoryczny zakaz głodówki w Wigilijny poranek. Z jednego względu - kilkunastogodzinny post sprawia, że przy Wigilijnym stole jemy zdecydowanie więcej, niż w rzeczywistości potrzebujemy. Warto przeanalizować swoje dotychczasowe święta… Biorąc pod uwagę to, że wigilijną kolację jemy dopiero wieczorem, to wiele osób poście prawie całą dobę (od kolacji dnia poprzedniego), to oznacza - zdecydowanie większy głód, problem z dostrzeżeniem uczucia sytości, przejadanie się i zbyt szybkie jedzenie. Jednym posiłkiem chcemy nadrobić (prawie) cały dzień bez jedzenia, co zwykle kończy się skutkami, o których mówiliśmy wcześniej - przejedzenie, ból żołądka, zgaga, refluks i fatalne samopoczucie. W tej sytuacji, wiele osób dopadają również wyrzuty sumienia przez co ogranicza maksymalnie jedzenie dnia kolejnego albo po świętach rozpoczynają głodówkę. To nie jest dobre rozwiązanie! W dniu Wigilii warto zjeść zdrowe i lekkie śniadanie (np. jajka na miękko, sałatkę czy jogurt z dodatkami). To "zabije" pierwszy głód i sprawi, że w kolejnym posiłku nie rzucimy się na jedzenie, a zjemy tyle, ile potrzebuje nasz organizm.

Jak "odchudzić" wigilijne i świąteczne dania?

Jest na to kilka prostych sposobów i uważam, że warto o nie zadbać! Zdrowsze potrawy nie muszą odbiegać smakiem od tych tradycyjnych, a nie poczujemy się po nich tak ciężko. Dosłownie kilka drobnych zmian wystarczy, żeby "odchudzić" choć trochę świąteczne dania

  • w ciastach przynajmniej polowe cukru zamień na słodzik, np ksylitol. Nie dostarcza on tylu kalorii, a świetnie imituje cukier
  • 1/3 mąki pszennej wymień na orkiszową lub owsianą. Taka potrawa będzie zdrowsza i dostarczy więcej błonnika, a smak się nie zmieni
  • Pierogi serwuj bez dodatkowej omasty, bo po co? Same w sobie są rewelacyjnym daniem!
  • Może zamiast klasycznej zupy grzybowej z łazankami, warto spróbować kremu grzybowego bez dodatku makaronu?
  • Ryba upieczona będzie równie smaczna, co usmażona! Nawet z panierką.

Czy są jakieś świąteczne potrawy, których powinniśmy unikać? Albo chociaż znacząco ograniczyć ich spożycie?

Wychodzę z założenia, że nie musimy unikać niczego, jeśli tylko nie wymaga tego od nas stan zdrowia. W zdrowej diecie jest miejsce dosłownie na wszystko! Na warzywa, owoce i kaszę gryczaną, ale też na pizzę, tradycyjny obiad czy kawałek sernika. Podstawą jest umiar i rozsądek. Dokładnie tym samym warto kierować się podczas świątecznego okresu. Jeśli nie stosujemy konkretnej diety, która ma realny wpływ na nasze zdrowie (np. bez glutenu u osób z celiakią), to nie warto stawiać sobie zakazów. Jedzmy wszystko, ale słuchajmy swojego organizmu - reagujmy na uczucie sytości i nie jedzmy na siłę kolejnej porcji tylko dlatego, że jest…

wigilia
© Adobe Stock | Zbigniew Lewczak

Jakie znaczenie ma to, co pijemy w trakcie świątecznego spotkania?

Bardzo duże! Zarówno pod kątem spożytych kalorii w ciągu dnia, jak i samopoczucia. Jestem zwolenniczką picia wody - również przy wigilijnym stole. Dla smaku można dodać plasterki cytryny, pomarańczy czy świeżą miętę. Woda nie tylko jest świetnym nawodnieniem i nie dostarcza kalorii, ale też usprawnia procesy trawienia.

Polecam unikać słodzonych napojów - w tym soków. To dodatkowa porcja kalorii, cukrów, a w dodatku - pozbawiona błonnika. Nie przynosi żadnych pozytywnych efektów poza walorami smakowymi. Co więcej, z takich napojów jesteśmy w stanie dostarczyć nawet kilkaset kalorii więcej jednego dnia! Zdecydowanie lepiej sięgnąć po owoce w formie deseru po posiłku lub gdy mamy ochotę na coś słodkiego.

Jeśli nie woda, to napary ziołowe, zielona herbata, a czasem nawet kawa może być całkiem niezłym rozwiązaniem. Kofeina pobudza perystaltykę jelita i może pomóc przy zaparciach, które niestety często są konsekwencją ciężkostrawnej, ubogiej w błonnik diety.

Jakie dania znajdą się na pani świątecznym stole?

W moim domu stawiamy na tradycję! Koniecznie musi być barszczyk czerwony z uszkami, zupa grzybowa, pieczona ryba i pierogi. Oprócz tego, makowiec czy sernik. Za potrawy odpowiada moja babcia, która gotuje w sposób tradycyjny, ale nigdy nie odmawiam takiego jedzenia :) Dbam tylko i wyłącznie o umiar i nigdy nie dopuszczam do uczucia przejedzenia się. Oprócz tego, staram się wprowadzić trochę zdrowszych opcji, np ciasta bez cukru z większą zawartością białka i błonnika - wegański piernik pomidorowy i ciasto marchewkowe, to hit każdych świąt!

Czym doprawiać świąteczne potrawy, by były lżej strawne?

Warto użyć większej ilości tych przypraw, które w pewnym stopniu poprawiają trawienie. Należą do nich kmin, mięta, szałwia, tymianek, rozmaryn, pieprz, majeranek, kurkuma, imbir czy oregano. Z ciekawostek dodam, że olejek z oregano bardzo często stosowany jest w formie suplementu u osób z zaburzeniami przewodu pokarmowego… Przyprawa będzie miała równie korzystne działanie.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw