Trwa ładowanie...

Jak szybko sparzyć kapustę? Już nie musisz jej obgotowywać

Lubisz gołąbki, ale niechętnie je gotujesz, bo są zbyt pracochłonne? Koniec z mozolnym obgotowywaniem kapusty w wodzie! Wystarczy, że skorzystasz z naszej metody, a w zaledwie 10 minut liście kapusty będą elastyczne i miękkie, ale nie rozgotowane – po prostu idealne na gołąbki.

Jak łatwo i szybko sparzyć kapustę?Jak łatwo i szybko sparzyć kapustę?Źródło: Adobe Stock, fot: Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
daa46p4
daa46p4

Popularne metody sparzania kapusty

Gołąbki są pyszne i lekkostrawne, jednak ich przygotowanie jest bardzo pracochłonne. Wszystkiemu winna jest kapusta. Sparzanie jej jest bowiem niesłychanie mozolną czynnością. Zazwyczaj robi się to na dwa sposoby.

Kapustę możemy podgotowywać kilka minut, zdjąć kilka wierzchnich liści i ponownie włożyć ją do wrzącej wody, aby móc swobodnie usunąć kolejne liście. Czynność te powtarzamy, aż zdejmiemy wystarczającą liczbę liści. Ta metoda jest dość żmudna i uciążliwa. Sparzenie kapusty zajmuje dość długo, kiedy musimy podgotowywać ją kilka minut tylko po to, żeby zdjąć kilka liści. W dodatku łatwo w ten sposób poparzyć palce. Liście są też bardziej podatne na rozdarcie, trudno jest więc usunąć je tak, aby ich nie uszkodzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki na trzy sposoby

Kolejną metodą jest obgotowywanie kapusty tylko raz, ale przez dłuższy czas. Dzięki temu możemy pozwolić kapuście nieco ostygnąć, nie ucierpią więc nasze palce. Dodatkowo cały proces sparzania liści jest wówczas dużo szybszy. Niestety sparzając całą główkę za jednym razem, zewnętrzne liście rozgotują się, zanim te środkowe zdążą wystarczająco zmięknąć.

daa46p4

Jak sparzyć kapustę bez wody?

Jeśli chcecie więc sparzyć kapustę szybko i bezboleśnie, możecie zrobić to bez użycia wody. Wystarczy, że użyjecie mikrofalówki. Wycinamy głąb i podgrzewamy w mikrofali ustawionej na najwyższą moc przez 10 minut. To świetny sposób na sparzenie młodej kapusty lub kapusty włoskiej. Jeśli jednak nasza kapusta jest wyjątkowo twarda, lepiej skorzystać z tradycyjnych metod.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
daa46p4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
daa46p4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj