Jak szybko sparzyć kapustę? Już nie musisz jej obgotowywać
Lubisz gołąbki, ale niechętnie je gotujesz, bo są zbyt pracochłonne? Koniec z mozolnym obgotowywaniem kapusty w wodzie! Wystarczy, że skorzystasz z naszej metody, a w zaledwie 10 minut liście kapusty będą elastyczne i miękkie, ale nie rozgotowane – po prostu idealne na gołąbki.
Popularne metody sparzania kapusty
Gołąbki są pyszne i lekkostrawne, jednak ich przygotowanie jest bardzo pracochłonne. Wszystkiemu winna jest kapusta. Sparzanie jej jest bowiem niesłychanie mozolną czynnością. Zazwyczaj robi się to na dwa sposoby.
Kapustę możemy podgotowywać kilka minut, zdjąć kilka wierzchnich liści i ponownie włożyć ją do wrzącej wody, aby móc swobodnie usunąć kolejne liście. Czynność te powtarzamy, aż zdejmiemy wystarczającą liczbę liści. Ta metoda jest dość żmudna i uciążliwa. Sparzenie kapusty zajmuje dość długo, kiedy musimy podgotowywać ją kilka minut tylko po to, żeby zdjąć kilka liści. W dodatku łatwo w ten sposób poparzyć palce. Liście są też bardziej podatne na rozdarcie, trudno jest więc usunąć je tak, aby ich nie uszkodzić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki na trzy sposoby
Kolejną metodą jest obgotowywanie kapusty tylko raz, ale przez dłuższy czas. Dzięki temu możemy pozwolić kapuście nieco ostygnąć, nie ucierpią więc nasze palce. Dodatkowo cały proces sparzania liści jest wówczas dużo szybszy. Niestety sparzając całą główkę za jednym razem, zewnętrzne liście rozgotują się, zanim te środkowe zdążą wystarczająco zmięknąć.
Jak sparzyć kapustę bez wody?
Jeśli chcecie więc sparzyć kapustę szybko i bezboleśnie, możecie zrobić to bez użycia wody. Wystarczy, że użyjecie mikrofalówki. Wycinamy głąb i podgrzewamy w mikrofali ustawionej na najwyższą moc przez 10 minut. To świetny sposób na sparzenie młodej kapusty lub kapusty włoskiej. Jeśli jednak nasza kapusta jest wyjątkowo twarda, lepiej skorzystać z tradycyjnych metod.