Jak szybko sparzyć kapustę? Już nie musisz jej obgotowywać

Lubisz gołąbki, ale niechętnie je gotujesz, bo są zbyt pracochłonne? Koniec z mozolnym obgotowywaniem kapusty w wodzie! Wystarczy, że skorzystasz z naszej metody, a w zaledwie 10 minut liście kapusty będą elastyczne i miękkie, ale nie rozgotowane – po prostu idealne na gołąbki.

Jak łatwo i szybko sparzyć kapustę?Jak łatwo i szybko sparzyć kapustę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Popularne metody sparzania kapusty

Gołąbki są pyszne i lekkostrawne, jednak ich przygotowanie jest bardzo pracochłonne. Wszystkiemu winna jest kapusta. Sparzanie jej jest bowiem niesłychanie mozolną czynnością. Zazwyczaj robi się to na dwa sposoby.

Kapustę możemy podgotowywać kilka minut, zdjąć kilka wierzchnich liści i ponownie włożyć ją do wrzącej wody, aby móc swobodnie usunąć kolejne liście. Czynność te powtarzamy, aż zdejmiemy wystarczającą liczbę liści. Ta metoda jest dość żmudna i uciążliwa. Sparzenie kapusty zajmuje dość długo, kiedy musimy podgotowywać ją kilka minut tylko po to, żeby zdjąć kilka liści. W dodatku łatwo w ten sposób poparzyć palce. Liście są też bardziej podatne na rozdarcie, trudno jest więc usunąć je tak, aby ich nie uszkodzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki na trzy sposoby

Kolejną metodą jest obgotowywanie kapusty tylko raz, ale przez dłuższy czas. Dzięki temu możemy pozwolić kapuście nieco ostygnąć, nie ucierpią więc nasze palce. Dodatkowo cały proces sparzania liści jest wówczas dużo szybszy. Niestety sparzając całą główkę za jednym razem, zewnętrzne liście rozgotują się, zanim te środkowe zdążą wystarczająco zmięknąć.

Jak sparzyć kapustę bez wody?

Jeśli chcecie więc sparzyć kapustę szybko i bezboleśnie, możecie zrobić to bez użycia wody. Wystarczy, że użyjecie mikrofalówki. Wycinamy głąb i podgrzewamy w mikrofali ustawionej na najwyższą moc przez 10 minut. To świetny sposób na sparzenie młodej kapusty lub kapusty włoskiej. Jeśli jednak nasza kapusta jest wyjątkowo twarda, lepiej skorzystać z tradycyjnych metod.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć