Jak przygotować kapustę na gołąbki? Garść porad

Gołąbki to wyjątkowe danie kuchni polskiej, które niemal każdego zabiera w sentymentalną podróż do dzieciństwa. A gdy już rozsmakujesz się w nieśmiertelnych gołąbkach z ryżem otulonych w liście z białej kapusty – czas na eksperymenty.

Gołąbki na talerzuJak przygotować kapustę na gołąbki?
Źródło zdjęć: © 123RF

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Jaka kapusta będzie najlepsza?

Właściwie każda kapusta nadaje się na gołąbki – ogranicza cię tylko wyobraźnia. Najbardziej ortodoksyjny przepis zakłada, że należy wybrać średniej wielkości kapustę białą, świeżą, chrupiącą z liśćmi ściśle przylegającymi do główki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by czasem wyjść poza ramy utartego schematu.

Do gołąbków możemy wybrać także kapustę młodą – dużo delikatniejszą, włoską o charakterystycznej strukturze, kapustę czerwoną, stożkowatą, a także pekińską czy nawet kiszoną w całości lub... sałatę. W tym ostatnim wypadku "gołąbki" mają farsz z ugotowanego lub usmażonego mięsa i nie wymagają dalszej obróbki. Stanowią małą przekąskę w kategorii finger-food, podawaną najczęściej na imprezach.

Jak sparzyć kapustę?

Tradycyjnie kapustę z wydrążonym głąbem wkładamy do osolonej, wrzącej wody i parzymy kilkanaście minut. Możemy ją wyciągać z garnka liść po liściu, zaczynając od tych, które już zmiękły i oddzieliły się od główki. Chwilę po lekkim ostygnięciu liści usuwamy gruby nerw – wykrawamy mały trójkąt z łykowatym, twardym fragmentem.

Kapustę włoską lub młodą kapustę parzymy dużo krócej – liście będą mięknąć już po kilku minutach, więc warto nie spuszczać oka z garnka z wrzątkiem. Kapustę pekińską gotujemy stosunkowo najkrócej, dlatego że może ona pozostać lekko chrupka po przygotowaniu potrawy.

Nadziewanie liści farszem

W kolejnym etapie na środek liścia nakładamy wybrany farsz – najczęściej jest to mięso mielone wieprzowe z dodatkiem przypraw oraz ugotowanego ryżu i cebuli – składamy brzegi liścia wraz z jego najgrubszą częścią do wewnątrz, a następnie zwijamy ciasny rulon. Gołąbek za gołąbkiem układamy ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym lub garnku wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty.

Gołąbki inne niż wszystkie

Gotowanie gołąbków

Tradycyjnie w garnku tworzymy kolejne piętra smakowitych rulonów, układając je spojeniem do dołu, poczynając od największych sztuk, na najmniejszych kończąc. Pomiędzy poszczególne warstwy wkładamy liście laurowe, kulki ziela angielskiego i odrobinę ziaren kminku. Na koniec zalewamy gołąbki wodą lub bulionem, by płyn przykrył górną warstwę i gotujemy około 3 godzin.

Pamiętajmy, by dostosować czas gotowania do rodzaju kapusty – gołąbki z kapusty włoskiej mogą być gotowe po 2 godzinach, a z młodej czy pekińskiej – po upływie 1 godziny.

A może pieczenie?

Ciekawą i coraz bardziej popularną alternatywą dla klasyka z garnka są gołąbki pieczone w piekarniku lub duszone na patelni. W tym drugim wypadku gołąbki należy podsmażyć na maśle z oliwą aż kapusta mocno się zrumieni, a następnie podlać wodą, bulionem lub winem i dusić pod przykrywką.

Gołąbki pieczone przygotowujemy podobnie, jak te gotowane z tą różnicą, że umieszczamy surowe pakiety w naczyniu żaroodpornym, nakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 2 godziny.

Główki kapusty w pudełku kartonowym
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥