Jak przygotować kapustę na gołąbki? Garść porad

Gołąbki to wyjątkowe danie kuchni polskiej, które niemal każdego zabiera w sentymentalną podróż do dzieciństwa. A gdy już rozsmakujesz się w nieśmiertelnych gołąbkach z ryżem otulonych w liście z białej kapusty – czas na eksperymenty.

Gołąbki na talerzuJak przygotować kapustę na gołąbki?
Źródło zdjęć: © 123RF

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Jaka kapusta będzie najlepsza?

Właściwie każda kapusta nadaje się na gołąbki – ogranicza cię tylko wyobraźnia. Najbardziej ortodoksyjny przepis zakłada, że należy wybrać średniej wielkości kapustę białą, świeżą, chrupiącą z liśćmi ściśle przylegającymi do główki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by czasem wyjść poza ramy utartego schematu.

Do gołąbków możemy wybrać także kapustę młodą – dużo delikatniejszą, włoską o charakterystycznej strukturze, kapustę czerwoną, stożkowatą, a także pekińską czy nawet kiszoną w całości lub... sałatę. W tym ostatnim wypadku "gołąbki" mają farsz z ugotowanego lub usmażonego mięsa i nie wymagają dalszej obróbki. Stanowią małą przekąskę w kategorii finger-food, podawaną najczęściej na imprezach.

Jak sparzyć kapustę?

Tradycyjnie kapustę z wydrążonym głąbem wkładamy do osolonej, wrzącej wody i parzymy kilkanaście minut. Możemy ją wyciągać z garnka liść po liściu, zaczynając od tych, które już zmiękły i oddzieliły się od główki. Chwilę po lekkim ostygnięciu liści usuwamy gruby nerw – wykrawamy mały trójkąt z łykowatym, twardym fragmentem.

Kapustę włoską lub młodą kapustę parzymy dużo krócej – liście będą mięknąć już po kilku minutach, więc warto nie spuszczać oka z garnka z wrzątkiem. Kapustę pekińską gotujemy stosunkowo najkrócej, dlatego że może ona pozostać lekko chrupka po przygotowaniu potrawy.

Nadziewanie liści farszem

W kolejnym etapie na środek liścia nakładamy wybrany farsz – najczęściej jest to mięso mielone wieprzowe z dodatkiem przypraw oraz ugotowanego ryżu i cebuli – składamy brzegi liścia wraz z jego najgrubszą częścią do wewnątrz, a następnie zwijamy ciasny rulon. Gołąbek za gołąbkiem układamy ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpornym lub garnku wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty.

Gołąbki inne niż wszystkie

Gotowanie gołąbków

Tradycyjnie w garnku tworzymy kolejne piętra smakowitych rulonów, układając je spojeniem do dołu, poczynając od największych sztuk, na najmniejszych kończąc. Pomiędzy poszczególne warstwy wkładamy liście laurowe, kulki ziela angielskiego i odrobinę ziaren kminku. Na koniec zalewamy gołąbki wodą lub bulionem, by płyn przykrył górną warstwę i gotujemy około 3 godzin.

Pamiętajmy, by dostosować czas gotowania do rodzaju kapusty – gołąbki z kapusty włoskiej mogą być gotowe po 2 godzinach, a z młodej czy pekińskiej – po upływie 1 godziny.

A może pieczenie?

Ciekawą i coraz bardziej popularną alternatywą dla klasyka z garnka są gołąbki pieczone w piekarniku lub duszone na patelni. W tym drugim wypadku gołąbki należy podsmażyć na maśle z oliwą aż kapusta mocno się zrumieni, a następnie podlać wodą, bulionem lub winem i dusić pod przykrywką.

Gołąbki pieczone przygotowujemy podobnie, jak te gotowane z tą różnicą, że umieszczamy surowe pakiety w naczyniu żaroodpornym, nakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 2 godziny.

Główki kapusty w pudełku kartonowym
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości