Jak skomponować deskę serów? Imprezowy poradnik

Deska serów to kompozycja, która uratowała niejedną imprezę. Zestawienie serów z kilkoma dodatkami to prosty, ale wytworny sposób za zaserwowanie przystawek.

Porady, jak skomponować idealną deskę serów
Źródło zdjęć: © 123RF

W wyborze zestawu serów chodzi o różnorodność gatunków, smaków i zapachów. Wystarczy kierować się preferencjami własnymi i gości. Produkty mogą się różnić konsystencją, krajem pochodzenia oraz mlekiem, z jakiego zostały wykonane czy też stopniem dojrzałości.

Deska serów – dodatki

Główna zasada brzmi "dodatki mają podkreślać smak serów, a nie z nimi konkurować". Nie ma złotej rady na to, jakie dodatki pasują do jakiego gatunku. Przede wszystkim trzeba się kierować smakiem i wyczuciem. To naprawdę nie jest trudne.

Istnieje natomiast kilka prostych reguł, których przestrzeganie może ułatwić komponowanie idealnej przystawki na imprezę. Smaki na desce powinny być różnorodne. Warto zadbać, aby pojawiło się na niej coś słodkiego (owoce), słonego (orzechy), przyprawy mokre (miód lub konfitura z cebuli), pieczywo lub krakersy oraz opcjonalnie dodatki mięsne. Nie należy przesadzać z ilością dodatków. One stanowią tylko uzupełnienie.

Zobacz także: Jak wybrać dobry ser?:

Jeżeli chodzi o owoce, nigdy nie podawaj cytrusów. Ich kwaśny smak niekorzystnie wpływa na intensywny smak sera. Staraj się wybierać owoce bardziej słodkie, dojrzałe, które załagodzą ostrość serów. Winogrona są uniwersalne, komponują się dobrze z każdym rodzajem.

W kategorii dodatków słonych również można wyróżnić dwa bazowe składniki. Są to oliwki i orzechy.

Chociaż bagietka pasuje idealnie do deski serów, unikaj pieczywa czosnkowego. Czosnek nie pasuje do serowych przekąsek.

Deska do serów

Sery powinny być podawane na zadbanej, drewnianej desce. Przede wszystkim powinna być ona estetyczna, bez spękań i przebarwień. Na rynku dostępne są specjalne deski z nożykami. Jeżeli natomiast takiej nie posiadamy, możemy użyć eleganckiej patery. Trzeba pamiętać, że sery wtedy muszą być już pokrojone.
Można podawać większe kawałki sera, ale wtedy do każdego rodzaju musimy podać inny nóż. Jeżeli wolimy, możemy od razu pokroić produkty na mniejsze kawałki do zjedzenia "na raz". Sery układamy tak, aby poszczególne gatunki się ze sobą nie stykały.

Degustacja serów powinna rozpocząć się od tych najłagodniejszych (brie, camembert), przez półtwarde (cheddar), kończąc na twardych (parmezan).

Pomysł na taki sposób podawania przystawki wywodzi się z Francji, a Francuzi znają się na serach jak mało kto.

Co ciekawe we Francji, deskę serów podaje się po daniu głównym, ale przed deserem. W Polsce reguła ta jest łamana i przysmak zwykle funkcjonuje jako przystawka.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru