Jak rozpoznać jadalne grzyby? Poradnik
Dla niedoświadczonych grzybiarzy rozróżnienie grzybów jadalnych od trujących może być nie lada zagwozdką. Wiele gatunków grzybów jest do siebie łudząco podobnych, a błąd może nas przecież wiele kosztować. Jak rozróżnić grzyby jadalne od niejadalnych?
Najczęstsze objawy zatrucia grzybami
Objawy zatrucia mogą ujawnić się nawet dobę po spożyciu trujących grzybów. Warto zwracać więc szczególną uwagę na wszelkie niepokojące symptomy. Najczęstsze objawy zatrucia grzybami to:
- nudności
- wymioty
- ból brzucha
- osłabienie
- biegunka
- nadmierna potliwość
- bezwład
- duszności
- zaburzenia widzenia
- pobudzenie psychoruchowe
- skurcze mięśni
- podwyższona temperatura
- utrata przytomności
- halucynacje
- suchość w ustach
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ucho judasza. Tajemniczy i niedoceniany w Polsce grzyb, który jest hitem w Azji
Co robić, aby uniknąć zatrucia grzybami? Jak rozpoznać jadalne grzyby?
- idąc do lasu na grzyby, warto mieć przy sobie atlas grzybów
- jeśli nie jesteście pewni, czy grzyb jest jadalny, nie zrywajcie go
- wiele grzybów blaszkowych jest trujących, ale blaszki mają też uwielbiane przez nas kurki czy gąski. Jeśli jednak nie znacie się dobrze na grzybach, bezpieczniej jest zbierać tylko grzyby bez blaszek.
- grzybów o czerwonym ubarwieniu lub różowym spodem nie należy zbierać
- omijajcie grzyby z pierścieniem na trzonie, ponieważ często są trujące
- zbierajcie grzyby z gąbczastym spodem
Jeżeli nie macie pewności, czy zebrane przez was grzyby są jadalne, udajcie się do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Tam dyżury mają wykwalifikowani grzyboznawcy, którzy bezpłatnie pomogą wam rozróżnić grzyby jadalne od trujących.