Jak rozpoznać, czy lód został ponownie zamrożony?

Przed nami najgorętszy okres roku – lato. Podczas upalnych dni najchętniej ochładzamy się lodami. To najszybszy i najsmaczniejszy sposób, by zaznać chociaż odrobiny orzeźwienia. Jednak trzeba uważać, by nie kupić lodów, które wcześniej były rozmrożone i ponownie zamrożone. Jeśli tak się stanie, w najlepszym wypadku czeka nas rozstrój żołądka. Jak tego uniknąć?

Lody
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Kupując lody w dyskoncie, raczej nie mamy możliwości sprawdzenia ich stanu, ponieważ są zapakowane w papierki lub zamknięte w pudełku. Jedynie co możemy zrobić, to upewnić się, że mrożonki przechowywane są w odpowiednich warunkach. Jednak by sprawdzić, czy przypadkiem lód nie był ponownie zamrażany, niestety najpierw musimy go kupić. Dopiero w domu po odpakowaniu i dokładnemu przyjrzeniu się, możemy stwierdzić, czy nadaje się on do zjedzenia.

Jak rozpoznać, że lód był ponownie zamrażany? Na to pytanie odpowiedziała Magdalena Czyrynda-Koleda dla newsrm.tv. - Zwróćmy uwagę na konsystencję. Jeżeli lód nie jest zwartą masą, a jest pokruszony, najprawdopodobniej nie nadaje się do spożycia – mówi specjalistka. Co więcej, jeśli zauważysz na nim szron, także nie powinieneś jeść takiego loda.
Zobacz także wideo:* Kochacie lody? My też. Oto kilka interesujących informacji na temat tego zimnego przysmaku*

Raz rozmrożonych lodów nie należy ponownie zamrażać, ponieważ może powodować to rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów. Jedząc roztopione i ponownie zamrożone lody, możemy zarazić się salmonellą. Zasadniczo temperatura lodów gotowych do spożycia powinna być nie wyższa niż -4 stopnie. Mają wtedy odpowiednią konsystencję i wówczas najlepiej smakują.

Stojąc przed sklepową lodówką, jedyne co możemy sprawdzić, to data przydatności do spożycia produktu i jego stan. Jeśli lód jest zdeformowany lub pokruszony, pod żadnym pozorem nie kupuj go, ponieważ może to świadczyć o tym, że był przechowywany w złych warunkach.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości