Jak rozpoznać, czy lód został ponownie zamrożony?

Przed nami najgorętszy okres roku – lato. Podczas upalnych dni najchętniej ochładzamy się lodami. To najszybszy i najsmaczniejszy sposób, by zaznać chociaż odrobiny orzeźwienia. Jednak trzeba uważać, by nie kupić lodów, które wcześniej były rozmrożone i ponownie zamrożone. Jeśli tak się stanie, w najlepszym wypadku czeka nas rozstrój żołądka. Jak tego uniknąć?

Lody
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Kupując lody w dyskoncie, raczej nie mamy możliwości sprawdzenia ich stanu, ponieważ są zapakowane w papierki lub zamknięte w pudełku. Jedynie co możemy zrobić, to upewnić się, że mrożonki przechowywane są w odpowiednich warunkach. Jednak by sprawdzić, czy przypadkiem lód nie był ponownie zamrażany, niestety najpierw musimy go kupić. Dopiero w domu po odpakowaniu i dokładnemu przyjrzeniu się, możemy stwierdzić, czy nadaje się on do zjedzenia.

Jak rozpoznać, że lód był ponownie zamrażany? Na to pytanie odpowiedziała Magdalena Czyrynda-Koleda dla newsrm.tv. - Zwróćmy uwagę na konsystencję. Jeżeli lód nie jest zwartą masą, a jest pokruszony, najprawdopodobniej nie nadaje się do spożycia – mówi specjalistka. Co więcej, jeśli zauważysz na nim szron, także nie powinieneś jeść takiego loda.
Zobacz także wideo:* Kochacie lody? My też. Oto kilka interesujących informacji na temat tego zimnego przysmaku*

Raz rozmrożonych lodów nie należy ponownie zamrażać, ponieważ może powodować to rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów. Jedząc roztopione i ponownie zamrożone lody, możemy zarazić się salmonellą. Zasadniczo temperatura lodów gotowych do spożycia powinna być nie wyższa niż -4 stopnie. Mają wtedy odpowiednią konsystencję i wówczas najlepiej smakują.

Stojąc przed sklepową lodówką, jedyne co możemy sprawdzić, to data przydatności do spożycia produktu i jego stan. Jeśli lód jest zdeformowany lub pokruszony, pod żadnym pozorem nie kupuj go, ponieważ może to świadczyć o tym, że był przechowywany w złych warunkach.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść