Jak rozpoznać, czy lód został ponownie zamrożony?

Przed nami najgorętszy okres roku – lato. Podczas upalnych dni najchętniej ochładzamy się lodami. To najszybszy i najsmaczniejszy sposób, by zaznać chociaż odrobiny orzeźwienia. Jednak trzeba uważać, by nie kupić lodów, które wcześniej były rozmrożone i ponownie zamrożone. Jeśli tak się stanie, w najlepszym wypadku czeka nas rozstrój żołądka. Jak tego uniknąć?

Lody
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Kupując lody w dyskoncie, raczej nie mamy możliwości sprawdzenia ich stanu, ponieważ są zapakowane w papierki lub zamknięte w pudełku. Jedynie co możemy zrobić, to upewnić się, że mrożonki przechowywane są w odpowiednich warunkach. Jednak by sprawdzić, czy przypadkiem lód nie był ponownie zamrażany, niestety najpierw musimy go kupić. Dopiero w domu po odpakowaniu i dokładnemu przyjrzeniu się, możemy stwierdzić, czy nadaje się on do zjedzenia.

Jak rozpoznać, że lód był ponownie zamrażany? Na to pytanie odpowiedziała Magdalena Czyrynda-Koleda dla newsrm.tv. - Zwróćmy uwagę na konsystencję. Jeżeli lód nie jest zwartą masą, a jest pokruszony, najprawdopodobniej nie nadaje się do spożycia – mówi specjalistka. Co więcej, jeśli zauważysz na nim szron, także nie powinieneś jeść takiego loda.
Zobacz także wideo:* Kochacie lody? My też. Oto kilka interesujących informacji na temat tego zimnego przysmaku*

Raz rozmrożonych lodów nie należy ponownie zamrażać, ponieważ może powodować to rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów. Jedząc roztopione i ponownie zamrożone lody, możemy zarazić się salmonellą. Zasadniczo temperatura lodów gotowych do spożycia powinna być nie wyższa niż -4 stopnie. Mają wtedy odpowiednią konsystencję i wówczas najlepiej smakują.

Stojąc przed sklepową lodówką, jedyne co możemy sprawdzić, to data przydatności do spożycia produktu i jego stan. Jeśli lód jest zdeformowany lub pokruszony, pod żadnym pozorem nie kupuj go, ponieważ może to świadczyć o tym, że był przechowywany w złych warunkach.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru