Domowe lody dla ochłody

W sklepowych zamrażarkach piętrzą się pojemniki z lodami. Kuszą nas rozmaitymi smakami, jednak po dokładniejszym wczytaniu się w etykiety można nabrać wątpliwości. Czy lody rzeczywiście wymagają tylu składników, że lista zajmuje aż kilkanaście linijek? Może warto spróbować domowych lodów? Kiedy, jak nie latem? Wbrew pozorom to wcale nie jest takie trudne zadanie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

W sklepowych zamrażarkach piętrzą się pojemniki z lodami. Kuszą nas rozmaitymi smakami, jednak po dokładnym wczytaniu się w etykiety można nabrać wątpliwości. Czy lody rzeczywiście wymagają tylu składników, że lista zajmuje aż kilkanaście linijek? Może warto spróbować domowych lodów? Kiedy, jak nie latem? Wbrew pozorom to wcale nie jest takie trudne zadanie.

Zalet domowych lodów jest wiele. Po pierwsze - nie ma w nich konserwantów, polepszaczy smaków ani sztucznych barwników. Wszystko naturalne. Sami przecież wybieramy składniki. Po drugie - domowy deser jest tańszy niż sklepowy odpowiednik. Po trzecie - możemy przygotować lody, jakie się nam tylko zamarzą.

Klasyczne lody opierają się na mleku, żółtkach (ok. 12 na litr mleka), cukrze (szklanka lub dwie) i śmietanie kremówce (szklanka). Te proporcje zmieniają się jednak w zależności od przepisu - czasami nie wykorzystujemy mleka, bazując tylko na śmietanie. Jak przygotować mrożony deser? Żółtka ucieramy z cukrem, podgrzewając masę w miseczce nad gorącą parą, a następnie wlewamy do tej masy cienkim strumykiem zagotowane mleko, cały czas ubijając trzepaczką. Od tego, jak dobrze ubijemy masę, zależeć będzie konsystencja lodów, warto więc się do tego etapu przyłożyć. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy miseczkę z ognia i ubijamy, aż całość ostygnie. Na koniec mieszamy bardzo delikatnie z dobrze ubitą śmietaną. Wkładamy wszystko do zamrażalnika.

Najważniejsza zasada - żeby lody uzyskały puszystą konsystencję, trzeba je co kilkanaście minut wyjmować i miksować lub mieszać, tak by je napowietrzyć. Możemy oczywiście kupić specjalną maszynę do robienia lodów, która będzie miksowała masę, jednocześnie ją zamrażając. Jednak to już droższa sprawa.

Lody śmietankowe stanowią doskonałą bazą, na której możemy "pracować", dodając orzechy, kakao, czekoladę, wanilię czy owocowe musy. Poniżej proponujemy dwa przepisy. Jeden klasyczny, drugi zupełnie nietypowy. Który wybieracie?

Lody truskawkowe

Składniki:
1 szklanka tłustego mleka,
1 szklanka śmietany kremówki,
6 żółtek,
1 szklanka drobnego cukru,
500 g truskawek, bez szypułek
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny,
1 laska wanilii.

Przygotowanie:
Truskawki i sok z cytryny miksujemy w blenderze na puree. Do małego garnka z grubym dnem wlewamy mleko, kremówkę, ziarenka wanilii. Gotując na niedużym ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Jednak zanim mleko się zagotuje, ucieramy żółtko i cukier na puszystą masę. Do otrzymanego kremu dodajemy połowę zagotowanego mleka i miksujemy.
Mleko z żółtkami z powrotem przelewamy do garnka z pozostałym mlekiem i podgrzewamy na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia - mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę. Zdejmujemy z palnika, nie doprowadzając do wrzenia!
Dodajemy puree z truskawek, mieszamy. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin, co kilkanaście minut mieszając.

Cytrynowo-miętowe lody z awokado

Składniki:
2 dojrzałe, miękkie awokado,
2 łyżki masła z nerkowców lub migdałów,
1 cytryna - starta skórka i sok,
3 łyżki oleju kokosowego,
2,5 łyżki miodu,
szczypta soli,
7-8 listków mięty.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy na kremową masę i przekładamy do pojemnika. Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Mieszamy co kilkanaście minut.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja