Jak przechowywać imbir? Sprawdzone triki

Niegdyś świeży imbir kojarzony był z kuchnią azjatycką, u nas nie budził szczególnego entuzjazmu. Nasze babcie używały go w postaci sproszkowanej jako dodatek do flaków. Na tym przeznaczenie imbiru w polskiej kuchni się kończyło. Dziś egzotyczny korzeń podbija kubki smakowe Polaków.

ImbirDzięki tym sposobom imbir nie straci swoich cennych właściwości
Źródło zdjęć: © 123RF

Nikogo już nie dziwi obecność dalekowschodniej przyprawy w wielu daniach wytrawnych, ale wciąż może zaskakiwać smak imbiru w deserach. Z powodzeniem użyjesz imbiru do aromatyzowania drinków, szejków i napojów gorących, a dodany, starty korzeń, do ciast oraz innych deserów może być pysznym zaskoczeniem. Dlatego warto zawsze mieć pod ręką imbir – w postaci suszonej przyprawy lub świeżego korzenia.

Suszony imbir

Imbir warto trzymać w szafce w postaci suszonej – przyda się nie tylko dla flaków czy smażonych dań typu stir-fry. Możesz go dodać do marynaty do mięs, a także do podkręcenia smaku tradycyjnych zup, takich jak barszcz czerwony czy rosół. Pamiętaj, że odpowiednie przechowywanie w przypadku suszonego imbiru jest równie ważne, co przechowywanie świeżego korzenia.

Nie kupuj więc paczuszek z przyprawą na zapas, gdyż imbir w takiej postaci ma tendencję do szybkiego tracenia walorów smakowych i zapachowych. Otwarte opakowanie trzymaj w zaciemnionej szafce, w temperaturze pokojowej. Możesz również przesypać sproszkowany imbir do małego słoiczka ze szczelną pokrywką, która zamknie wewnątrz ten pikantny, cytrusowy aromat na długie tygodnie.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Świeży imbir

Aby móc jak najdłużej cieszyć się smakiem świeżego korzenia imbiru, warto ze szczególną uwagą wybrać odpowiedni kawałek w sklepie. Imbir powinien być jędrny, soczysty, z lśniącą, gładką skórką. Przed zakupem zwróć uwagę, czy korzeń nie jest zasuszony albo wręcz przeciwnie – wilgotny z widoczną obecnością charakterystycznego nalotu czy kożuszka – pleśni.

Po powrocie do domu zawiń imbir w ręcznik papierowy i włóż do torebki – papierowej lub strunowej, a następnie schowaj do lodówki w miejsce przeznaczone do przechowywania warzyw i owoców. Zabezpieczony w ten sposób korzeń będzie świeży i gotowy do użycia nawet przez wiele tygodni.

Zobacz też:

Uwaga! Choć nie każdy o tym wie, imbir w postaci świeżej można także zamrozić. W tym celu jednak trzeba poddać go obróbce – obrać, pokroić na plastry i włożyć do zamrażalnika na tacce lub talerzyku. Gdy imbir zmrozi się, można przełożyć go do woreczka strunowego i ponownie włożyć do zamrażalnika.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał