Jak przechowywać imbir? Sprawdzone triki

Niegdyś świeży imbir kojarzony był z kuchnią azjatycką, u nas nie budził szczególnego entuzjazmu. Nasze babcie używały go w postaci sproszkowanej jako dodatek do flaków. Na tym przeznaczenie imbiru w polskiej kuchni się kończyło. Dziś egzotyczny korzeń podbija kubki smakowe Polaków.

ImbirDzięki tym sposobom imbir nie straci swoich cennych właściwości
Źródło zdjęć: © 123RF

Nikogo już nie dziwi obecność dalekowschodniej przyprawy w wielu daniach wytrawnych, ale wciąż może zaskakiwać smak imbiru w deserach. Z powodzeniem użyjesz imbiru do aromatyzowania drinków, szejków i napojów gorących, a dodany, starty korzeń, do ciast oraz innych deserów może być pysznym zaskoczeniem. Dlatego warto zawsze mieć pod ręką imbir – w postaci suszonej przyprawy lub świeżego korzenia.

Suszony imbir

Imbir warto trzymać w szafce w postaci suszonej – przyda się nie tylko dla flaków czy smażonych dań typu stir-fry. Możesz go dodać do marynaty do mięs, a także do podkręcenia smaku tradycyjnych zup, takich jak barszcz czerwony czy rosół. Pamiętaj, że odpowiednie przechowywanie w przypadku suszonego imbiru jest równie ważne, co przechowywanie świeżego korzenia.

Nie kupuj więc paczuszek z przyprawą na zapas, gdyż imbir w takiej postaci ma tendencję do szybkiego tracenia walorów smakowych i zapachowych. Otwarte opakowanie trzymaj w zaciemnionej szafce, w temperaturze pokojowej. Możesz również przesypać sproszkowany imbir do małego słoiczka ze szczelną pokrywką, która zamknie wewnątrz ten pikantny, cytrusowy aromat na długie tygodnie.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Świeży imbir

Aby móc jak najdłużej cieszyć się smakiem świeżego korzenia imbiru, warto ze szczególną uwagą wybrać odpowiedni kawałek w sklepie. Imbir powinien być jędrny, soczysty, z lśniącą, gładką skórką. Przed zakupem zwróć uwagę, czy korzeń nie jest zasuszony albo wręcz przeciwnie – wilgotny z widoczną obecnością charakterystycznego nalotu czy kożuszka – pleśni.

Po powrocie do domu zawiń imbir w ręcznik papierowy i włóż do torebki – papierowej lub strunowej, a następnie schowaj do lodówki w miejsce przeznaczone do przechowywania warzyw i owoców. Zabezpieczony w ten sposób korzeń będzie świeży i gotowy do użycia nawet przez wiele tygodni.

Zobacz też:

Uwaga! Choć nie każdy o tym wie, imbir w postaci świeżej można także zamrozić. W tym celu jednak trzeba poddać go obróbce – obrać, pokroić na plastry i włożyć do zamrażalnika na tacce lub talerzyku. Gdy imbir zmrozi się, można przełożyć go do woreczka strunowego i ponownie włożyć do zamrażalnika.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇