Jak przechowywać imbir? Sprawdzone triki

Niegdyś świeży imbir kojarzony był z kuchnią azjatycką, u nas nie budził szczególnego entuzjazmu. Nasze babcie używały go w postaci sproszkowanej jako dodatek do flaków. Na tym przeznaczenie imbiru w polskiej kuchni się kończyło. Dziś egzotyczny korzeń podbija kubki smakowe Polaków.

ImbirDzięki tym sposobom imbir nie straci swoich cennych właściwości
Źródło zdjęć: © 123RF

Nikogo już nie dziwi obecność dalekowschodniej przyprawy w wielu daniach wytrawnych, ale wciąż może zaskakiwać smak imbiru w deserach. Z powodzeniem użyjesz imbiru do aromatyzowania drinków, szejków i napojów gorących, a dodany, starty korzeń, do ciast oraz innych deserów może być pysznym zaskoczeniem. Dlatego warto zawsze mieć pod ręką imbir – w postaci suszonej przyprawy lub świeżego korzenia.

Suszony imbir

Imbir warto trzymać w szafce w postaci suszonej – przyda się nie tylko dla flaków czy smażonych dań typu stir-fry. Możesz go dodać do marynaty do mięs, a także do podkręcenia smaku tradycyjnych zup, takich jak barszcz czerwony czy rosół. Pamiętaj, że odpowiednie przechowywanie w przypadku suszonego imbiru jest równie ważne, co przechowywanie świeżego korzenia.

Nie kupuj więc paczuszek z przyprawą na zapas, gdyż imbir w takiej postaci ma tendencję do szybkiego tracenia walorów smakowych i zapachowych. Otwarte opakowanie trzymaj w zaciemnionej szafce, w temperaturze pokojowej. Możesz również przesypać sproszkowany imbir do małego słoiczka ze szczelną pokrywką, która zamknie wewnątrz ten pikantny, cytrusowy aromat na długie tygodnie.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Świeży imbir

Aby móc jak najdłużej cieszyć się smakiem świeżego korzenia imbiru, warto ze szczególną uwagą wybrać odpowiedni kawałek w sklepie. Imbir powinien być jędrny, soczysty, z lśniącą, gładką skórką. Przed zakupem zwróć uwagę, czy korzeń nie jest zasuszony albo wręcz przeciwnie – wilgotny z widoczną obecnością charakterystycznego nalotu czy kożuszka – pleśni.

Po powrocie do domu zawiń imbir w ręcznik papierowy i włóż do torebki – papierowej lub strunowej, a następnie schowaj do lodówki w miejsce przeznaczone do przechowywania warzyw i owoców. Zabezpieczony w ten sposób korzeń będzie świeży i gotowy do użycia nawet przez wiele tygodni.

Zobacz też:

Uwaga! Choć nie każdy o tym wie, imbir w postaci świeżej można także zamrozić. W tym celu jednak trzeba poddać go obróbce – obrać, pokroić na plastry i włożyć do zamrażalnika na tacce lub talerzyku. Gdy imbir zmrozi się, można przełożyć go do woreczka strunowego i ponownie włożyć do zamrażalnika.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm