WAŻNE
TERAZ

SN uznał ważność wyborów

Jak przechowywać imbir? Sprawdzone triki

Niegdyś świeży imbir kojarzony był z kuchnią azjatycką, u nas nie budził szczególnego entuzjazmu. Nasze babcie używały go w postaci sproszkowanej jako dodatek do flaków. Na tym przeznaczenie imbiru w polskiej kuchni się kończyło. Dziś egzotyczny korzeń podbija kubki smakowe Polaków.

ImbirDzięki tym sposobom imbir nie straci swoich cennych właściwości
Źródło zdjęć: © 123RF
19

Nikogo już nie dziwi obecność dalekowschodniej przyprawy w wielu daniach wytrawnych, ale wciąż może zaskakiwać smak imbiru w deserach. Z powodzeniem użyjesz imbiru do aromatyzowania drinków, szejków i napojów gorących, a dodany, starty korzeń, do ciast oraz innych deserów może być pysznym zaskoczeniem. Dlatego warto zawsze mieć pod ręką imbir – w postaci suszonej przyprawy lub świeżego korzenia.

Suszony imbir

Imbir warto trzymać w szafce w postaci suszonej – przyda się nie tylko dla flaków czy smażonych dań typu stir-fry. Możesz go dodać do marynaty do mięs, a także do podkręcenia smaku tradycyjnych zup, takich jak barszcz czerwony czy rosół. Pamiętaj, że odpowiednie przechowywanie w przypadku suszonego imbiru jest równie ważne, co przechowywanie świeżego korzenia.

Nie kupuj więc paczuszek z przyprawą na zapas, gdyż imbir w takiej postaci ma tendencję do szybkiego tracenia walorów smakowych i zapachowych. Otwarte opakowanie trzymaj w zaciemnionej szafce, w temperaturze pokojowej. Możesz również przesypać sproszkowany imbir do małego słoiczka ze szczelną pokrywką, która zamknie wewnątrz ten pikantny, cytrusowy aromat na długie tygodnie.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Świeży imbir

Aby móc jak najdłużej cieszyć się smakiem świeżego korzenia imbiru, warto ze szczególną uwagą wybrać odpowiedni kawałek w sklepie. Imbir powinien być jędrny, soczysty, z lśniącą, gładką skórką. Przed zakupem zwróć uwagę, czy korzeń nie jest zasuszony albo wręcz przeciwnie – wilgotny z widoczną obecnością charakterystycznego nalotu czy kożuszka – pleśni.

Po powrocie do domu zawiń imbir w ręcznik papierowy i włóż do torebki – papierowej lub strunowej, a następnie schowaj do lodówki w miejsce przeznaczone do przechowywania warzyw i owoców. Zabezpieczony w ten sposób korzeń będzie świeży i gotowy do użycia nawet przez wiele tygodni.

Zobacz też:

Uwaga! Choć nie każdy o tym wie, imbir w postaci świeżej można także zamrozić. W tym celu jednak trzeba poddać go obróbce – obrać, pokroić na plastry i włożyć do zamrażalnika na tacce lub talerzyku. Gdy imbir zmrozi się, można przełożyć go do woreczka strunowego i ponownie włożyć do zamrażalnika.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne