Jak przechowywać imbir? Sprawdzone triki

Niegdyś świeży imbir kojarzony był z kuchnią azjatycką, u nas nie budził szczególnego entuzjazmu. Nasze babcie używały go w postaci sproszkowanej jako dodatek do flaków. Na tym przeznaczenie imbiru w polskiej kuchni się kończyło. Dziś egzotyczny korzeń podbija kubki smakowe Polaków.

ImbirDzięki tym sposobom imbir nie straci swoich cennych właściwości
Źródło zdjęć: © 123RF

Nikogo już nie dziwi obecność dalekowschodniej przyprawy w wielu daniach wytrawnych, ale wciąż może zaskakiwać smak imbiru w deserach. Z powodzeniem użyjesz imbiru do aromatyzowania drinków, szejków i napojów gorących, a dodany, starty korzeń, do ciast oraz innych deserów może być pysznym zaskoczeniem. Dlatego warto zawsze mieć pod ręką imbir – w postaci suszonej przyprawy lub świeżego korzenia.

Suszony imbir

Imbir warto trzymać w szafce w postaci suszonej – przyda się nie tylko dla flaków czy smażonych dań typu stir-fry. Możesz go dodać do marynaty do mięs, a także do podkręcenia smaku tradycyjnych zup, takich jak barszcz czerwony czy rosół. Pamiętaj, że odpowiednie przechowywanie w przypadku suszonego imbiru jest równie ważne, co przechowywanie świeżego korzenia.

Nie kupuj więc paczuszek z przyprawą na zapas, gdyż imbir w takiej postaci ma tendencję do szybkiego tracenia walorów smakowych i zapachowych. Otwarte opakowanie trzymaj w zaciemnionej szafce, w temperaturze pokojowej. Możesz również przesypać sproszkowany imbir do małego słoiczka ze szczelną pokrywką, która zamknie wewnątrz ten pikantny, cytrusowy aromat na długie tygodnie.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Świeży imbir

Aby móc jak najdłużej cieszyć się smakiem świeżego korzenia imbiru, warto ze szczególną uwagą wybrać odpowiedni kawałek w sklepie. Imbir powinien być jędrny, soczysty, z lśniącą, gładką skórką. Przed zakupem zwróć uwagę, czy korzeń nie jest zasuszony albo wręcz przeciwnie – wilgotny z widoczną obecnością charakterystycznego nalotu czy kożuszka – pleśni.

Po powrocie do domu zawiń imbir w ręcznik papierowy i włóż do torebki – papierowej lub strunowej, a następnie schowaj do lodówki w miejsce przeznaczone do przechowywania warzyw i owoców. Zabezpieczony w ten sposób korzeń będzie świeży i gotowy do użycia nawet przez wiele tygodni.

Zobacz też:

Uwaga! Choć nie każdy o tym wie, imbir w postaci świeżej można także zamrozić. W tym celu jednak trzeba poddać go obróbce – obrać, pokroić na plastry i włożyć do zamrażalnika na tacce lub talerzyku. Gdy imbir zmrozi się, można przełożyć go do woreczka strunowego i ponownie włożyć do zamrażalnika.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna