"Więcej warzyw na talerzu". Jak przemycić warzywa dzieciom

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Od czego zacząć?

Obraz
© 123RF

Magdalena Gembacka, autorka książki "Więcej warzyw na talerzu", radzi, jak przemycić warzywa w diecie dzieci. Jak się okazuje, przekonanie małych niejadków do jedzenia warzyw wcale nie musi być drogą przez mękę. Wystarczy trzymać się kliku prostych zasad.

Najlepiej od siebie – zacznij zdrowo się dożywiać, zaprzyjaźnij się z warzywami, delektujcie się nimi. W końcu jest czym! To spowoduje, że automatycznie w waszej kuchni będzie więcej warzyw i staniecie się przykładem dla swoich dzieci. Naśladownictwo i modelowanie to najlepszy sposób nauki i wychowywania.

Obraz
© Materiały prasowe

/ 6Zadbaj o warzywa w diecie dziecka od początku

Obraz
© Więcej warzyw na talerzu

O wiele łatwiej nauczyć małe dziecko zdrowych nawyków w momencie, gdy je dopiero nabywa, niż zmieniać już wyuczone, złe przyzwyczajenia. To zadanie wymaga zdecydowanie więcej pracy. Dlatego bardzo ważne jest, żeby oswajać dziecko z warzywami od samego początku, gdy tylko zaczyna się rozszerzanie jego diety. Dbaj zatem o to, aby warzywa w jadłospisie malucha pojawiały się codziennie. Podawaj mu różne warzywa do rączki, adekwatnie do jego wieku i umiejętności samodzielnego jedzenia.

/ 6Stwórz wspólne rodzinne menu

Obraz
© Więcej warzyw na talerzu

Zauważyłam, że w wielu domach nie ma jednego menu. Z powodu różnych diet, braku czasu i tak dalej dzieci jedzą co innego, a dorośli co innego. Często nie ma wspólnych posiłków. Rodzinne menu sprawi, że dzieci będą mogły obserwować innych domowników, jak jedzą dania warzywne, i ich naśladować. Możesz wprowadzić pewne rytuały – na przykład na śniadanie podawaj koktajl warzywno-owocowy, w środy na kolacje makaron z warzywnym sosem, a niedzielę uczyń dniem pizzy (oczywiście takiej z warzywami). Jeśli wspólne posiłki nie są możliwe w ciągu tygodnia, zadbaj o to, aby zdarzały się chociaż w weekend. A w dzień powszedni może uda się jednak zjeść razem chociaż śniadanie lub kolację?

/ 6Stwórz przyjazną, bezpieczną atmosferę

Obraz
© Więcej warzyw na talerzu

Bardzo ważna jest atmosfera podczas posiłków. Warto wyłączyć negatywne emocje. Nastawić się pozytywnie. Nie krzyczeć. Nawet wtedy, gdy dziecko zachowuje się nerwowo i płacze. Spróbuj zachować spokój. Mów łagodnie. Przytul je. Dziecko czuje, że się na nie złościsz, kiedy nie je. Rośnie w nim wtedy poczucie winy. Jedząc, zachęcaj dziecko do spróbowania, ale nie zmuszaj. Jeśli nie ma na coś ochoty, nie pytaj po raz enty, czy może jednak.

/ 6Wspólne zakupy i gotowanie

Obraz
© Więcej warzyw na talerzu

Dobrym pomysłem, który pozwoli dziecku poznać i oswoić się z warzywami, jest robienie wspólnie zakupów. Dziecko może wybierać warzywa, wsadzać je do koszyka czy torby, a potem z tych zakupionych warzyw fajnie razem przygotować posiłek. Dzieci chętniej jedzą to, co same przygotują. Gotowanie z dziećmi i przygotowanie warzywnych dań to nie tylko świetna zabawa i pomysł na wspólne spędzenie czasu, ale również zdobywanie nowych umiejętności, okazja do poznania warzyw, do ich dotykania, kosztowania, do próbowania nowych połączeń, sposobów przyrządzania i serwowania.

/ 6Edukuj i baw się

Obraz
© Więcej warzyw na talerzu

O warzywach można z dziećmi rozmawiać, czytać książki, można włączyć je do zabawy (zabawa w warzywniak; układanie z warzyw różnych jadalnych obrazów czy budowli), założyć ogródek na parapecie (hodować kiełki, rzeżuchę, szczypiorek czy natkę pietruszki). Dzięki temu dziecko zdobędzie wiedzę o warzywach, pozna je z innej perspektywy. Dowie się, jak wyglądają, gdzie rosną i o której porze roku, jak się je uprawia, pozna gatunki i odmiany warzyw. Z dziećmi można również rozmawiać o znaczeniu warzyw dla zdrowia. Trzeba tylko pamiętać o tym, żeby taka rozmowa była spokojna, dostosowana do wieku dziecka i odbywała się w odpowiednim momencie. Niekoniecznie podczas posiłków. Przy stole lepiej skupić się na walorach smakowych, kolorach, strukturze potraw, a na rozmowy o warzywach i zdrowiu znaleźć inny moment.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce