"Więcej warzyw na talerzu". Jak przemycić warzywa dzieciom

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Od czego zacząć?

Obraz
© 123RF

Magdalena Gembacka, autorka książki "Więcej warzyw na talerzu", radzi, jak przemycić warzywa w diecie dzieci. Jak się okazuje, przekonanie małych niejadków do jedzenia warzyw wcale nie musi być drogą przez mękę. Wystarczy trzymać się kliku prostych zasad.

Najlepiej od siebie – zacznij zdrowo się dożywiać, zaprzyjaźnij się z warzywami, delektujcie się nimi. W końcu jest czym! To spowoduje, że automatycznie w waszej kuchni będzie więcej warzyw i staniecie się przykładem dla swoich dzieci. Naśladownictwo i modelowanie to najlepszy sposób nauki i wychowywania.

Obraz
© Materiały prasowe

/ 6Zadbaj o warzywa w diecie dziecka od początku

Obraz
© Więcej warzyw na talerzu

O wiele łatwiej nauczyć małe dziecko zdrowych nawyków w momencie, gdy je dopiero nabywa, niż zmieniać już wyuczone, złe przyzwyczajenia. To zadanie wymaga zdecydowanie więcej pracy. Dlatego bardzo ważne jest, żeby oswajać dziecko z warzywami od samego początku, gdy tylko zaczyna się rozszerzanie jego diety. Dbaj zatem o to, aby warzywa w jadłospisie malucha pojawiały się codziennie. Podawaj mu różne warzywa do rączki, adekwatnie do jego wieku i umiejętności samodzielnego jedzenia.

/ 6Stwórz wspólne rodzinne menu

Obraz
© Więcej warzyw na talerzu

Zauważyłam, że w wielu domach nie ma jednego menu. Z powodu różnych diet, braku czasu i tak dalej dzieci jedzą co innego, a dorośli co innego. Często nie ma wspólnych posiłków. Rodzinne menu sprawi, że dzieci będą mogły obserwować innych domowników, jak jedzą dania warzywne, i ich naśladować. Możesz wprowadzić pewne rytuały – na przykład na śniadanie podawaj koktajl warzywno-owocowy, w środy na kolacje makaron z warzywnym sosem, a niedzielę uczyń dniem pizzy (oczywiście takiej z warzywami). Jeśli wspólne posiłki nie są możliwe w ciągu tygodnia, zadbaj o to, aby zdarzały się chociaż w weekend. A w dzień powszedni może uda się jednak zjeść razem chociaż śniadanie lub kolację?

/ 6Stwórz przyjazną, bezpieczną atmosferę

Obraz
© Więcej warzyw na talerzu

Bardzo ważna jest atmosfera podczas posiłków. Warto wyłączyć negatywne emocje. Nastawić się pozytywnie. Nie krzyczeć. Nawet wtedy, gdy dziecko zachowuje się nerwowo i płacze. Spróbuj zachować spokój. Mów łagodnie. Przytul je. Dziecko czuje, że się na nie złościsz, kiedy nie je. Rośnie w nim wtedy poczucie winy. Jedząc, zachęcaj dziecko do spróbowania, ale nie zmuszaj. Jeśli nie ma na coś ochoty, nie pytaj po raz enty, czy może jednak.

/ 6Wspólne zakupy i gotowanie

Obraz
© Więcej warzyw na talerzu

Dobrym pomysłem, który pozwoli dziecku poznać i oswoić się z warzywami, jest robienie wspólnie zakupów. Dziecko może wybierać warzywa, wsadzać je do koszyka czy torby, a potem z tych zakupionych warzyw fajnie razem przygotować posiłek. Dzieci chętniej jedzą to, co same przygotują. Gotowanie z dziećmi i przygotowanie warzywnych dań to nie tylko świetna zabawa i pomysł na wspólne spędzenie czasu, ale również zdobywanie nowych umiejętności, okazja do poznania warzyw, do ich dotykania, kosztowania, do próbowania nowych połączeń, sposobów przyrządzania i serwowania.

/ 6Edukuj i baw się

Obraz
© Więcej warzyw na talerzu

O warzywach można z dziećmi rozmawiać, czytać książki, można włączyć je do zabawy (zabawa w warzywniak; układanie z warzyw różnych jadalnych obrazów czy budowli), założyć ogródek na parapecie (hodować kiełki, rzeżuchę, szczypiorek czy natkę pietruszki). Dzięki temu dziecko zdobędzie wiedzę o warzywach, pozna je z innej perspektywy. Dowie się, jak wyglądają, gdzie rosną i o której porze roku, jak się je uprawia, pozna gatunki i odmiany warzyw. Z dziećmi można również rozmawiać o znaczeniu warzyw dla zdrowia. Trzeba tylko pamiętać o tym, żeby taka rozmowa była spokojna, dostosowana do wieku dziecka i odbywała się w odpowiednim momencie. Niekoniecznie podczas posiłków. Przy stole lepiej skupić się na walorach smakowych, kolorach, strukturze potraw, a na rozmowy o warzywach i zdrowiu znaleźć inny moment.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw