Jak przechowywać ziemniaki? Ten błąd popełniasz na co dzień
Każdy z nas ma w zanadrzu co najmniej kilogram. Podstawa obiadów, ważny składnik zup, baza do różnego rodzaju klusek i placków. Ziemniaki – kochamy je. Jednak czy na pewno wiemy, jak właściwie przechowywać ziemniaki? Większość z nas popełnia jeden błąd
Jak przechowywać ziemniaki?
Trzymasz je w lodówce w foliowej torebce lub worku? Obok leży cebula? Kupujesz większe ilości? Popełniasz zatem klasyczne błędy w przechowywaniu ziemniaków.
Sprawdź, jak zrobić to właściwie
- Kupuj niewielkie ilości ziemniaków – w lodówce, w temperaturze ok. 4 stopni Celsjusza, możesz je przechowywać zaledwie kilka dni, maksymalnie tydzień. Niskie temperatury sprawiają, że skrobia ziemniaczana przekształca się w cukier. Ta reakcja wpływa negatywnie na wartości smakowe bulw – ziemniaki stają się słodkawe i miękkie.
- Jeśli masz warunki, ziemniaki przechowuj w piwnicy lub spiżarni, gdzie temperatura oscyluje wokół 15 stopni Celsjusza i jest sucho. Optymalna temperatura do przechowywania ziemniaków to 7-10 stopni Celsjusza.
- Ziemniaki trzymaj w papierowej torbie lub nakrywaj je pergaminem. Foliowe torby lub worki sprzyjają pleśnieniu.
- Nie wystawiaj ziemniaków na światło słoneczne – to spowoduje, że zaczną zielenieć. Wydziela się wówczas szkodliwa dla zdrowia solanina, która w małej ilości prowadzi do rozstroju żołądka, w dużej może skutkować drgawkami, śpiączką, a w konsekwencji nawet śmiercią.
- Nie trzymaj ziemniaków z cebulą. To wyjątkowe warzywo wydziela duże ilości etylenu – gazu, który przyspiesza proces dojrzewania warzyw i owoców. Towarzystwo cebuli znacznie skróci okres przydatności ziemniaków do spożycia.
Prawidłowo przechowywane ziemniaki nie stracą swych właściwości odżywczych ani smakowych nawet przez 9-10 miesięcy.
Najlepszy sposób na przechowywanie warzyw
Zobacz także: