Jak przechowywać ziemniaki? Ten błąd popełniasz na co dzień

Każdy z nas ma w zanadrzu co najmniej kilogram. Podstawa obiadów, ważny składnik zup, baza do różnego rodzaju klusek i placków. Ziemniaki – kochamy je. Jednak czy na pewno wiemy, jak właściwie przechowywać ziemniaki? Większość z nas popełnia jeden błąd

ZiemniakiZiemniaków nie należy przechowywać w lodówce
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak przechowywać ziemniaki?

Trzymasz je w lodówce w foliowej torebce lub worku? Obok leży cebula? Kupujesz większe ilości? Popełniasz zatem klasyczne błędy w przechowywaniu ziemniaków.

Sprawdź, jak zrobić to właściwie

  • Kupuj niewielkie ilości ziemniaków – w lodówce, w temperaturze ok. 4 stopni Celsjusza, możesz je przechowywać zaledwie kilka dni, maksymalnie tydzień. Niskie temperatury sprawiają, że skrobia ziemniaczana przekształca się w cukier. Ta reakcja wpływa negatywnie na wartości smakowe bulw – ziemniaki stają się słodkawe i miękkie.
  • Jeśli masz warunki, ziemniaki przechowuj w piwnicy lub spiżarni, gdzie temperatura oscyluje wokół 15 stopni Celsjusza i jest sucho. Optymalna temperatura do przechowywania ziemniaków to 7-10 stopni Celsjusza.
  • Ziemniaki trzymaj w papierowej torbie lub nakrywaj je pergaminem. Foliowe torby lub worki sprzyjają pleśnieniu.
  • Nie wystawiaj ziemniaków na światło słoneczne – to spowoduje, że zaczną zielenieć. Wydziela się wówczas szkodliwa dla zdrowia solanina, która w małej ilości prowadzi do rozstroju żołądka, w dużej może skutkować drgawkami, śpiączką, a w konsekwencji nawet śmiercią.
  • Nie trzymaj ziemniaków z cebulą. To wyjątkowe warzywo wydziela duże ilości etylenu – gazu, który przyspiesza proces dojrzewania warzyw i owoców. Towarzystwo cebuli znacznie skróci okres przydatności ziemniaków do spożycia.

Prawidłowo przechowywane ziemniaki nie stracą swych właściwości odżywczych ani smakowych nawet przez 9-10 miesięcy.

Najlepszy sposób na przechowywanie warzyw

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza