WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Jak przechowywać ziemniaki? Ten błąd popełniasz na co dzień

Każdy z nas ma w zanadrzu co najmniej kilogram. Podstawa obiadów, ważny składnik zup, baza do różnego rodzaju klusek i placków. Ziemniaki – kochamy je. Jednak czy na pewno wiemy, jak właściwie przechowywać ziemniaki? Większość z nas popełnia jeden błąd

ZiemniakiZiemniaków nie należy przechowywać w lodówce
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak przechowywać ziemniaki?

Trzymasz je w lodówce w foliowej torebce lub worku? Obok leży cebula? Kupujesz większe ilości? Popełniasz zatem klasyczne błędy w przechowywaniu ziemniaków.

Sprawdź, jak zrobić to właściwie

  • Kupuj niewielkie ilości ziemniaków – w lodówce, w temperaturze ok. 4 stopni Celsjusza, możesz je przechowywać zaledwie kilka dni, maksymalnie tydzień. Niskie temperatury sprawiają, że skrobia ziemniaczana przekształca się w cukier. Ta reakcja wpływa negatywnie na wartości smakowe bulw – ziemniaki stają się słodkawe i miękkie.
  • Jeśli masz warunki, ziemniaki przechowuj w piwnicy lub spiżarni, gdzie temperatura oscyluje wokół 15 stopni Celsjusza i jest sucho. Optymalna temperatura do przechowywania ziemniaków to 7-10 stopni Celsjusza.
  • Ziemniaki trzymaj w papierowej torbie lub nakrywaj je pergaminem. Foliowe torby lub worki sprzyjają pleśnieniu.
  • Nie wystawiaj ziemniaków na światło słoneczne – to spowoduje, że zaczną zielenieć. Wydziela się wówczas szkodliwa dla zdrowia solanina, która w małej ilości prowadzi do rozstroju żołądka, w dużej może skutkować drgawkami, śpiączką, a w konsekwencji nawet śmiercią.
  • Nie trzymaj ziemniaków z cebulą. To wyjątkowe warzywo wydziela duże ilości etylenu – gazu, który przyspiesza proces dojrzewania warzyw i owoców. Towarzystwo cebuli znacznie skróci okres przydatności ziemniaków do spożycia.

Prawidłowo przechowywane ziemniaki nie stracą swych właściwości odżywczych ani smakowych nawet przez 9-10 miesięcy.

Najlepszy sposób na przechowywanie warzyw

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów