Jak przechowywać ziemniaki? Ten błąd popełniasz na co dzień

Każdy z nas ma w zanadrzu co najmniej kilogram. Podstawa obiadów, ważny składnik zup, baza do różnego rodzaju klusek i placków. Ziemniaki – kochamy je. Jednak czy na pewno wiemy, jak właściwie przechowywać ziemniaki? Większość z nas popełnia jeden błąd

ZiemniakiZiemniaków nie należy przechowywać w lodówce
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak przechowywać ziemniaki?

Trzymasz je w lodówce w foliowej torebce lub worku? Obok leży cebula? Kupujesz większe ilości? Popełniasz zatem klasyczne błędy w przechowywaniu ziemniaków.

Sprawdź, jak zrobić to właściwie

  • Kupuj niewielkie ilości ziemniaków – w lodówce, w temperaturze ok. 4 stopni Celsjusza, możesz je przechowywać zaledwie kilka dni, maksymalnie tydzień. Niskie temperatury sprawiają, że skrobia ziemniaczana przekształca się w cukier. Ta reakcja wpływa negatywnie na wartości smakowe bulw – ziemniaki stają się słodkawe i miękkie.
  • Jeśli masz warunki, ziemniaki przechowuj w piwnicy lub spiżarni, gdzie temperatura oscyluje wokół 15 stopni Celsjusza i jest sucho. Optymalna temperatura do przechowywania ziemniaków to 7-10 stopni Celsjusza.
  • Ziemniaki trzymaj w papierowej torbie lub nakrywaj je pergaminem. Foliowe torby lub worki sprzyjają pleśnieniu.
  • Nie wystawiaj ziemniaków na światło słoneczne – to spowoduje, że zaczną zielenieć. Wydziela się wówczas szkodliwa dla zdrowia solanina, która w małej ilości prowadzi do rozstroju żołądka, w dużej może skutkować drgawkami, śpiączką, a w konsekwencji nawet śmiercią.
  • Nie trzymaj ziemniaków z cebulą. To wyjątkowe warzywo wydziela duże ilości etylenu – gazu, który przyspiesza proces dojrzewania warzyw i owoców. Towarzystwo cebuli znacznie skróci okres przydatności ziemniaków do spożycia.

Prawidłowo przechowywane ziemniaki nie stracą swych właściwości odżywczych ani smakowych nawet przez 9-10 miesięcy.

Najlepszy sposób na przechowywanie warzyw

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu