Jak przechowywać ziemniaki? Ten błąd popełniasz na co dzień

Każdy z nas ma w zanadrzu co najmniej kilogram. Podstawa obiadów, ważny składnik zup, baza do różnego rodzaju klusek i placków. Ziemniaki – kochamy je. Jednak czy na pewno wiemy, jak właściwie przechowywać ziemniaki? Większość z nas popełnia jeden błąd

ZiemniakiZiemniaków nie należy przechowywać w lodówce
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak przechowywać ziemniaki?

Trzymasz je w lodówce w foliowej torebce lub worku? Obok leży cebula? Kupujesz większe ilości? Popełniasz zatem klasyczne błędy w przechowywaniu ziemniaków.

Sprawdź, jak zrobić to właściwie

  • Kupuj niewielkie ilości ziemniaków – w lodówce, w temperaturze ok. 4 stopni Celsjusza, możesz je przechowywać zaledwie kilka dni, maksymalnie tydzień. Niskie temperatury sprawiają, że skrobia ziemniaczana przekształca się w cukier. Ta reakcja wpływa negatywnie na wartości smakowe bulw – ziemniaki stają się słodkawe i miękkie.
  • Jeśli masz warunki, ziemniaki przechowuj w piwnicy lub spiżarni, gdzie temperatura oscyluje wokół 15 stopni Celsjusza i jest sucho. Optymalna temperatura do przechowywania ziemniaków to 7-10 stopni Celsjusza.
  • Ziemniaki trzymaj w papierowej torbie lub nakrywaj je pergaminem. Foliowe torby lub worki sprzyjają pleśnieniu.
  • Nie wystawiaj ziemniaków na światło słoneczne – to spowoduje, że zaczną zielenieć. Wydziela się wówczas szkodliwa dla zdrowia solanina, która w małej ilości prowadzi do rozstroju żołądka, w dużej może skutkować drgawkami, śpiączką, a w konsekwencji nawet śmiercią.
  • Nie trzymaj ziemniaków z cebulą. To wyjątkowe warzywo wydziela duże ilości etylenu – gazu, który przyspiesza proces dojrzewania warzyw i owoców. Towarzystwo cebuli znacznie skróci okres przydatności ziemniaków do spożycia.

Prawidłowo przechowywane ziemniaki nie stracą swych właściwości odżywczych ani smakowych nawet przez 9-10 miesięcy.

Najlepszy sposób na przechowywanie warzyw

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥