Jak prawidłowo przechowywać żywność

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Zrób porządek w lodówce

Obraz
© 123RF.COM

Jak przechowywać żywność, żeby się nie psuła i jak najdłużej zachowała świeżość? Musimy się kierować trzema zasadami. Po pierwsze, wybieramy odpowiednie miejsce do przechowywania – lodówkę, szafki, spiżarnię. Po drugie, dobieramy temperaturę. Po trzecie, pamiętamy o datach przydatności do spożycia.

Temperatura jaka panuje w lodówce jest zróżnicowana. Dlatego też od miejsca, w jakim poukładamy żywność, będzie zależeć jej trwałość. Na najwyższych półkach jest nieco cieplej niż na dole, dlatego trzymaj tam dżemy, powidła oraz mleko i jego przetwory takie jak jogurty czy kefiry.

Zobacz wideo: Resztki jedzenia, które warto wykorzystać

/ 5Środkowe półki

Obraz
© 123RF.COM

W środkowej części lodówki umieść produkty o najkrótszym terminie przydatności do spożycia takie jak twarożek, białe sery, wędlinę w plasterkach. Tam też wstawiaj domowe potrawy, pamiętaj jednak by garnki, miski czy salaterki zawsze szczelnie przykryć. Gotowych dań nie przechowuj dłużej niż dwa, trzy dni. Zimą możesz wynieść garnek z zupą czy bigosem na taras albo balkon, oczywiście, jeśli temperatura na zewnątrz jest odpowiednio niska. W lodówce panuje dość suche powietrze, dlatego aby jedzenie się nie zeschło, przechowuj je w pojemnikach, owinięte w pergamin lub folię aluminiową.

/ 5Dolne szuflady

Obraz
© 123RF.COM

Najchłodniej jest w dolnych szufladach. To najlepsze miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Najmniej trwałe są truskawki, maliny, jagody, czereśnie. Przed schowaniem do lodówki nie myj ich. Można je przechowywać do dwóch dni. Sałata czy szczypiorek owinięte w wilgotną ściereczkę zachowają świeżość i wartości odżywcze przez trzy, cztery dni. Dolne szuflady nadają się także do przechowywania twardych, dojrzewających serów. Pamiętaj jednak, by wcześniej umieścić je w szczelnych pojemnikach. Warto także wyłożyć szuflady papierowym ręcznikiem, który pochłonie nadmiar wilgoci z warzyw i owoców.

/ 5Co postawić na drzwiach?

Obraz
© 123RF.COM

Na drzwiach ustaw natomiast butelki z sokami i sosami, słoiczki z chrzanem, koncentratem pomidorowym itp. Na drzwiach lodówki najczęściej jest także umieszczony pojemnik na jajka. Można je przechowywać dwa, trzy tygodnie.

/ 5Świeże zioła

Obraz
© 123RF.COM

Świeże zioła też możecie przechowywać w lodówce. Natka pietruszki i koperku, zawinięta w ręcznik papierowy i umieszczona w szufladzie z warzywami zachowa świeżość dłużej niż na kuchennym parapecie w kubeczku z wodą.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru