Zrób porządek w lodówce
Jak przechowywać żywność, żeby się nie psuła i jak najdłużej zachowała świeżość? Musimy się kierować trzema zasadami. Po pierwsze, wybieramy odpowiednie miejsce do przechowywania – lodówkę, szafki, spiżarnię. Po drugie, dobieramy temperaturę. Po trzecie, pamiętamy o datach przydatności do spożycia.
Temperatura jaka panuje w lodówce jest zróżnicowana. Dlatego też od miejsca, w jakim poukładamy żywność, będzie zależeć jej trwałość. Na najwyższych półkach jest nieco cieplej niż na dole, dlatego trzymaj tam dżemy, powidła oraz mleko i jego przetwory takie jak jogurty czy kefiry.
Zobacz wideo: Resztki jedzenia, które warto wykorzystać
Środkowe półki
W środkowej części lodówki umieść produkty o najkrótszym terminie przydatności do spożycia takie jak twarożek, białe sery, wędlinę w plasterkach. Tam też wstawiaj domowe potrawy, pamiętaj jednak by garnki, miski czy salaterki zawsze szczelnie przykryć. Gotowych dań nie przechowuj dłużej niż dwa, trzy dni. Zimą możesz wynieść garnek z zupą czy bigosem na taras albo balkon, oczywiście, jeśli temperatura na zewnątrz jest odpowiednio niska. W lodówce panuje dość suche powietrze, dlatego aby jedzenie się nie zeschło, przechowuj je w pojemnikach, owinięte w pergamin lub folię aluminiową.
Dolne szuflady
Najchłodniej jest w dolnych szufladach. To najlepsze miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Najmniej trwałe są truskawki, maliny, jagody, czereśnie. Przed schowaniem do lodówki nie myj ich. Można je przechowywać do dwóch dni. Sałata czy szczypiorek owinięte w wilgotną ściereczkę zachowają świeżość i wartości odżywcze przez trzy, cztery dni. Dolne szuflady nadają się także do przechowywania twardych, dojrzewających serów. Pamiętaj jednak, by wcześniej umieścić je w szczelnych pojemnikach. Warto także wyłożyć szuflady papierowym ręcznikiem, który pochłonie nadmiar wilgoci z warzyw i owoców.
Co postawić na drzwiach?
Świeże zioła
Świeże zioła też możecie przechowywać w lodówce. Natka pietruszki i koperku, zawinięta w ręcznik papierowy i umieszczona w szufladzie z warzywami zachowa świeżość dłużej niż na kuchennym parapecie w kubeczku z wodą.