Jak prawidłowo przechowywać żywność

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Zrób porządek w lodówce

Obraz
© 123RF.COM

Jak przechowywać żywność, żeby się nie psuła i jak najdłużej zachowała świeżość? Musimy się kierować trzema zasadami. Po pierwsze, wybieramy odpowiednie miejsce do przechowywania – lodówkę, szafki, spiżarnię. Po drugie, dobieramy temperaturę. Po trzecie, pamiętamy o datach przydatności do spożycia.

Temperatura jaka panuje w lodówce jest zróżnicowana. Dlatego też od miejsca, w jakim poukładamy żywność, będzie zależeć jej trwałość. Na najwyższych półkach jest nieco cieplej niż na dole, dlatego trzymaj tam dżemy, powidła oraz mleko i jego przetwory takie jak jogurty czy kefiry.

Zobacz wideo: Resztki jedzenia, które warto wykorzystać

/ 5Środkowe półki

Obraz
© 123RF.COM

W środkowej części lodówki umieść produkty o najkrótszym terminie przydatności do spożycia takie jak twarożek, białe sery, wędlinę w plasterkach. Tam też wstawiaj domowe potrawy, pamiętaj jednak by garnki, miski czy salaterki zawsze szczelnie przykryć. Gotowych dań nie przechowuj dłużej niż dwa, trzy dni. Zimą możesz wynieść garnek z zupą czy bigosem na taras albo balkon, oczywiście, jeśli temperatura na zewnątrz jest odpowiednio niska. W lodówce panuje dość suche powietrze, dlatego aby jedzenie się nie zeschło, przechowuj je w pojemnikach, owinięte w pergamin lub folię aluminiową.

/ 5Dolne szuflady

Obraz
© 123RF.COM

Najchłodniej jest w dolnych szufladach. To najlepsze miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Najmniej trwałe są truskawki, maliny, jagody, czereśnie. Przed schowaniem do lodówki nie myj ich. Można je przechowywać do dwóch dni. Sałata czy szczypiorek owinięte w wilgotną ściereczkę zachowają świeżość i wartości odżywcze przez trzy, cztery dni. Dolne szuflady nadają się także do przechowywania twardych, dojrzewających serów. Pamiętaj jednak, by wcześniej umieścić je w szczelnych pojemnikach. Warto także wyłożyć szuflady papierowym ręcznikiem, który pochłonie nadmiar wilgoci z warzyw i owoców.

/ 5Co postawić na drzwiach?

Obraz
© 123RF.COM

Na drzwiach ustaw natomiast butelki z sokami i sosami, słoiczki z chrzanem, koncentratem pomidorowym itp. Na drzwiach lodówki najczęściej jest także umieszczony pojemnik na jajka. Można je przechowywać dwa, trzy tygodnie.

/ 5Świeże zioła

Obraz
© 123RF.COM

Świeże zioła też możecie przechowywać w lodówce. Natka pietruszki i koperku, zawinięta w ręcznik papierowy i umieszczona w szufladzie z warzywami zachowa świeżość dłużej niż na kuchennym parapecie w kubeczku z wodą.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja