Jak powstało ptasie mleczko?

Pomysł na Ptasie Mleczko został przywieziony z zagranicznej wystawy przez Jana Wedla. Według krążącej w firmie historii, cukiernik zapytał pracowników, czego potrzebują do szczęścia. Oni stwierdzili, że mają już wszystko i brakuje im tylko ptasiego mleka. Stąd wzięła się nazwa niezwykle popularnych dziś pianek w czekoladzie.

To jedne z najbardziej popularnych polskich słodyczy. Lekka pianka oblana pyszną czekoladą (zazwyczaj deserową, białą lub mleczną) to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ilu fanów tego przysmaku, tyle metod jedzenia czekoladowych bloczków. O historii tego produktu opowiedział maestro czekolady Janusz Profus.

- Prawdziwe ptasie mleczko od wielu lat powstaje w warszawskiej fabryce przy ulicy Zamojskiego - mówi Janusz Profus. - Tym, co odróżnia nasz wyrób od produktów naśladowców, jest niezmieniana od lat receptura. Używamy wyłącznie polskiego masła. Istotnym wyróżnikiem jest też wedlowska czekolada, w pierwotnej wersji deserowa.

Pomysł na Ptasie Mleczko został przywieziony z zagranicznej wystawy przez Jana Wedla. Według krążącej w firmie historii, cukiernik zapytał pracowników, czego potrzebują do szczęścia. Oni stwierdzili, że mają już wszystko i brakuje im tylko ptasiego mleka. Stąd wzięła się nazwa niezwykle popularnych dziś pianek w czekoladzie.

Źródło: newsrm.tv

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów