Jak powstało ptasie mleczko?
Pomysł na Ptasie Mleczko został przywieziony z zagranicznej wystawy przez Jana Wedla. Według krążącej w firmie historii, cukiernik zapytał pracowników, czego potrzebują do szczęścia. Oni stwierdzili, że mają już wszystko i brakuje im tylko ptasiego mleka. Stąd wzięła się nazwa niezwykle popularnych dziś pianek w czekoladzie.
To jedne z najbardziej popularnych polskich słodyczy. Lekka pianka oblana pyszną czekoladą (zazwyczaj deserową, białą lub mleczną) to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ilu fanów tego przysmaku, tyle metod jedzenia czekoladowych bloczków. O historii tego produktu opowiedział maestro czekolady Janusz Profus.
- Prawdziwe ptasie mleczko od wielu lat powstaje w warszawskiej fabryce przy ulicy Zamojskiego - mówi Janusz Profus. - Tym, co odróżnia nasz wyrób od produktów naśladowców, jest niezmieniana od lat receptura. Używamy wyłącznie polskiego masła. Istotnym wyróżnikiem jest też wedlowska czekolada, w pierwotnej wersji deserowa.
Pomysł na Ptasie Mleczko został przywieziony z zagranicznej wystawy przez Jana Wedla. Według krążącej w firmie historii, cukiernik zapytał pracowników, czego potrzebują do szczęścia. Oni stwierdzili, że mają już wszystko i brakuje im tylko ptasiego mleka. Stąd wzięła się nazwa niezwykle popularnych dziś pianek w czekoladzie.
Źródło: newsrm.tv