WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Jak powstało ptasie mleczko?

Pomysł na Ptasie Mleczko został przywieziony z zagranicznej wystawy przez Jana Wedla. Według krążącej w firmie historii, cukiernik zapytał pracowników, czego potrzebują do szczęścia. Oni stwierdzili, że mają już wszystko i brakuje im tylko ptasiego mleka. Stąd wzięła się nazwa niezwykle popularnych dziś pianek w czekoladzie.

To jedne z najbardziej popularnych polskich słodyczy. Lekka pianka oblana pyszną czekoladą (zazwyczaj deserową, białą lub mleczną) to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ilu fanów tego przysmaku, tyle metod jedzenia czekoladowych bloczków. O historii tego produktu opowiedział maestro czekolady Janusz Profus.

- Prawdziwe ptasie mleczko od wielu lat powstaje w warszawskiej fabryce przy ulicy Zamojskiego - mówi Janusz Profus. - Tym, co odróżnia nasz wyrób od produktów naśladowców, jest niezmieniana od lat receptura. Używamy wyłącznie polskiego masła. Istotnym wyróżnikiem jest też wedlowska czekolada, w pierwotnej wersji deserowa.

Pomysł na Ptasie Mleczko został przywieziony z zagranicznej wystawy przez Jana Wedla. Według krążącej w firmie historii, cukiernik zapytał pracowników, czego potrzebują do szczęścia. Oni stwierdzili, że mają już wszystko i brakuje im tylko ptasiego mleka. Stąd wzięła się nazwa niezwykle popularnych dziś pianek w czekoladzie.

Źródło: newsrm.tv

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru