Jak poradzić sobie ze zbrylonym cukrem? Wystarczy mieć pod ręką ten owoc

Zdarza się, że chcemy odmierzyć szklankę cukru, a otwierając opakowanie, znajdujemy w nim mnóstwo zbitych bryłek. Trudno wówczas odmierzyć dokładną ilość. Istnieje jednak bardzo prosty domowy sposób, dzięki któremu cukier znów stanie się sypki.

CukierCukier
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak przechowywać cukier?

Cukier zbryla się pod wpływem dużej wilgoci, która panuje w kuchni. Jeśli przechowujecie cukier na blacie lub na półce w bezpośrednim sąsiedztwie kuchenki, będzie on szczególnie narażony na zbrylenie.

Aby cukier zachował swoją pierwotną formę, powinniśmy przechowywać go w szczelnym plastikowym lub szklanym pojemniku na żywność. Taki pojemnik najlepiej umieścić w suchym, ciemnym miejscu. Ważne też, aby temperatura nie była zbyt wysoka – najlepsza będzie temperatura pokojowa. Dzięki szczelnemu pojemnikowi i braku kontaktu z promieniami słonecznymi cukier nie będzie narażony na wilgoć i w efekcie nie będzie się zbrylał.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis z sosem słodko-kwaśnym

Jak pozbyć się bryłek cukru?

Jeśli chcecie pozbyć się zbitych grudek cukru, wystarczy, że włożycie do niego kawałek skórki z cytryny i odczekacie od 12 do 24 godzin. Długość zależy od poziomu zbrylenia cukru – im więcej bryłek, tym dłużej trzeba czekać, aż cukier stanie się sypki.

Zamiast cytryny można użyć też kawałka jabłka, który równie skutecznie poradzi sobie z grudkami cukru.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru