Jak poradzić sobie ze zbrylonym cukrem? Wystarczy mieć pod ręką ten owoc
Zdarza się, że chcemy odmierzyć szklankę cukru, a otwierając opakowanie, znajdujemy w nim mnóstwo zbitych bryłek. Trudno wówczas odmierzyć dokładną ilość. Istnieje jednak bardzo prosty domowy sposób, dzięki któremu cukier znów stanie się sypki.
Jak przechowywać cukier?
Cukier zbryla się pod wpływem dużej wilgoci, która panuje w kuchni. Jeśli przechowujecie cukier na blacie lub na półce w bezpośrednim sąsiedztwie kuchenki, będzie on szczególnie narażony na zbrylenie.
Aby cukier zachował swoją pierwotną formę, powinniśmy przechowywać go w szczelnym plastikowym lub szklanym pojemniku na żywność. Taki pojemnik najlepiej umieścić w suchym, ciemnym miejscu. Ważne też, aby temperatura nie była zbyt wysoka – najlepsza będzie temperatura pokojowa. Dzięki szczelnemu pojemnikowi i braku kontaktu z promieniami słonecznymi cukier nie będzie narażony na wilgoć i w efekcie nie będzie się zbrylał.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis z sosem słodko-kwaśnym
Jak pozbyć się bryłek cukru?
Jeśli chcecie pozbyć się zbitych grudek cukru, wystarczy, że włożycie do niego kawałek skórki z cytryny i odczekacie od 12 do 24 godzin. Długość zależy od poziomu zbrylenia cukru – im więcej bryłek, tym dłużej trzeba czekać, aż cukier stanie się sypki.
Zamiast cytryny można użyć też kawałka jabłka, który równie skutecznie poradzi sobie z grudkami cukru.