Trwa ładowanie...

Jak poradzić sobie ze zbrylonym cukrem? Wystarczy mieć pod ręką ten owoc

Zdarza się, że chcemy odmierzyć szklankę cukru, a otwierając opakowanie, znajdujemy w nim mnóstwo zbitych bryłek. Trudno wówczas odmierzyć dokładną ilość. Istnieje jednak bardzo prosty domowy sposób, dzięki któremu cukier znów stanie się sypki.

CukierCukierŹródło: Adobe Stock
d2uumkc
d2uumkc

Jak przechowywać cukier?

Cukier zbryla się pod wpływem dużej wilgoci, która panuje w kuchni. Jeśli przechowujecie cukier na blacie lub na półce w bezpośrednim sąsiedztwie kuchenki, będzie on szczególnie narażony na zbrylenie.

Aby cukier zachował swoją pierwotną formę, powinniśmy przechowywać go w szczelnym plastikowym lub szklanym pojemniku na żywność. Taki pojemnik najlepiej umieścić w suchym, ciemnym miejscu. Ważne też, aby temperatura nie była zbyt wysoka – najlepsza będzie temperatura pokojowa. Dzięki szczelnemu pojemnikowi i braku kontaktu z promieniami słonecznymi cukier nie będzie narażony na wilgoć i w efekcie nie będzie się zbrylał.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis z sosem słodko-kwaśnym

Jak pozbyć się bryłek cukru?

Jeśli chcecie pozbyć się zbitych grudek cukru, wystarczy, że włożycie do niego kawałek skórki z cytryny i odczekacie od 12 do 24 godzin. Długość zależy od poziomu zbrylenia cukru – im więcej bryłek, tym dłużej trzeba czekać, aż cukier stanie się sypki.

d2uumkc

Zamiast cytryny można użyć też kawałka jabłka, który równie skutecznie poradzi sobie z grudkami cukru.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2uumkc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2uumkc
Więcej tematów