Ciasto czekoladowe z żurawiną Ewy Wachowicz

Masz ochotę na ciasto, ale nie masz czasu spędzać kilku godzin na jego przygotowaniu? To ciasto od Ewy Wachowicz jest tak proste i szybkie, że upieczesz je ekspresowo. W sam raz do popołudniowej filiżanki kawy.

Ciasto czekoladoweCiasto czekoladowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Burakova Irina

Ewa Wachowicz to znana prezenterka telewizyjna, producentka, autorka książek kulinarnych i restauratorka. Na antenie stacji Polsat, prowadzi program kulinarny "Ewa gotuje". Na swojej stronie internetowej, była Miss Polonia często publikuje ciekawe przepisy. Znajdziemy tam pomysły na potrawy zarówno tradycyjnej kuchni polskiej, jak i te nieco bardziej egzotyczne.

Przepis Wachowicz na ciasto czekoladowe jest niesłychanie prosty. Po włożeniu do piekarnika w zasadzie piecze się samo. Nie musimy go bez przerwy nerwowo doglądać. Dzięki połączeniu białej i gorzkiej czekolady ciasto zaskakuje smakiem, a dodatek kwaskowatej żurawiny doskonale przełamuje dominującą słodycz czekolady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowe ciastko z płynną czekoladą

Ciasto czekoladowe z żurawiną Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 250 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 125 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Osobno rozpuszczamy białą i gorzką czekoladę. Połowę masła dodajemy do białej, a drugą połowę do gorzkiej czekolady.
  2. Czekamy, aż czekolada lekko się przestudzi i dodajemy do każdej po 2 roztrzepane jajka. Jeśli dodamy je do gorącej czekolady, to jajka się zetną.
  3. Następnie do czekolad dodajemy po pół szklanki mąki i mieszamy.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni Celsjusza. Formę smarujemy masłem. Do ciemnej masy dodajemy żurawinę, mieszamy i wylewamy do formy. Na górę wylewamy masę z białej czekolady.
  5. Ciasto wkładamy do piekarnika, po czym go wyłączamy. Ciasto będzie gotowe za około dwie godziny, kiedy piekarnik wystygnie.
Wybrane dla Ciebie
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟