Ciasto czekoladowe z żurawiną Ewy Wachowicz
Masz ochotę na ciasto, ale nie masz czasu spędzać kilku godzin na jego przygotowaniu? To ciasto od Ewy Wachowicz jest tak proste i szybkie, że upieczesz je ekspresowo. W sam raz do popołudniowej filiżanki kawy.
Ewa Wachowicz to znana prezenterka telewizyjna, producentka, autorka książek kulinarnych i restauratorka. Na antenie stacji Polsat, prowadzi program kulinarny "Ewa gotuje". Na swojej stronie internetowej, była Miss Polonia często publikuje ciekawe przepisy. Znajdziemy tam pomysły na potrawy zarówno tradycyjnej kuchni polskiej, jak i te nieco bardziej egzotyczne.
Przepis Wachowicz na ciasto czekoladowe jest niesłychanie prosty. Po włożeniu do piekarnika w zasadzie piecze się samo. Nie musimy go bez przerwy nerwowo doglądać. Dzięki połączeniu białej i gorzkiej czekolady ciasto zaskakuje smakiem, a dodatek kwaskowatej żurawiny doskonale przełamuje dominującą słodycz czekolady.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czekoladowe ciastko z płynną czekoladą
Ciasto czekoladowe z żurawiną Ewy Wachowicz
Składniki:
- 250 g masła
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- 100 g suszonej żurawiny
- 125 g gorzkiej czekolady
- 125 g białej czekolady
Sposób przygotowania:
- Osobno rozpuszczamy białą i gorzką czekoladę. Połowę masła dodajemy do białej, a drugą połowę do gorzkiej czekolady.
- Czekamy, aż czekolada lekko się przestudzi i dodajemy do każdej po 2 roztrzepane jajka. Jeśli dodamy je do gorącej czekolady, to jajka się zetną.
- Następnie do czekolad dodajemy po pół szklanki mąki i mieszamy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni Celsjusza. Formę smarujemy masłem. Do ciemnej masy dodajemy żurawinę, mieszamy i wylewamy do formy. Na górę wylewamy masę z białej czekolady.
- Ciasto wkładamy do piekarnika, po czym go wyłączamy. Ciasto będzie gotowe za około dwie godziny, kiedy piekarnik wystygnie.