Ciasto czekoladowe z żurawiną Ewy Wachowicz

Masz ochotę na ciasto, ale nie masz czasu spędzać kilku godzin na jego przygotowaniu? To ciasto od Ewy Wachowicz jest tak proste i szybkie, że upieczesz je ekspresowo. W sam raz do popołudniowej filiżanki kawy.

Ciasto czekoladoweCiasto czekoladowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Burakova Irina

Ewa Wachowicz to znana prezenterka telewizyjna, producentka, autorka książek kulinarnych i restauratorka. Na antenie stacji Polsat, prowadzi program kulinarny "Ewa gotuje". Na swojej stronie internetowej, była Miss Polonia często publikuje ciekawe przepisy. Znajdziemy tam pomysły na potrawy zarówno tradycyjnej kuchni polskiej, jak i te nieco bardziej egzotyczne.

Przepis Wachowicz na ciasto czekoladowe jest niesłychanie prosty. Po włożeniu do piekarnika w zasadzie piecze się samo. Nie musimy go bez przerwy nerwowo doglądać. Dzięki połączeniu białej i gorzkiej czekolady ciasto zaskakuje smakiem, a dodatek kwaskowatej żurawiny doskonale przełamuje dominującą słodycz czekolady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowe ciastko z płynną czekoladą

Ciasto czekoladowe z żurawiną Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 250 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 125 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Osobno rozpuszczamy białą i gorzką czekoladę. Połowę masła dodajemy do białej, a drugą połowę do gorzkiej czekolady.
  2. Czekamy, aż czekolada lekko się przestudzi i dodajemy do każdej po 2 roztrzepane jajka. Jeśli dodamy je do gorącej czekolady, to jajka się zetną.
  3. Następnie do czekolad dodajemy po pół szklanki mąki i mieszamy.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni Celsjusza. Formę smarujemy masłem. Do ciemnej masy dodajemy żurawinę, mieszamy i wylewamy do formy. Na górę wylewamy masę z białej czekolady.
  5. Ciasto wkładamy do piekarnika, po czym go wyłączamy. Ciasto będzie gotowe za około dwie godziny, kiedy piekarnik wystygnie.
Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód