Ciasto czekoladowe z żurawiną Ewy Wachowicz

Masz ochotę na ciasto, ale nie masz czasu spędzać kilku godzin na jego przygotowaniu? To ciasto od Ewy Wachowicz jest tak proste i szybkie, że upieczesz je ekspresowo. W sam raz do popołudniowej filiżanki kawy.

Ciasto czekoladoweCiasto czekoladowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Burakova Irina

Ewa Wachowicz to znana prezenterka telewizyjna, producentka, autorka książek kulinarnych i restauratorka. Na antenie stacji Polsat, prowadzi program kulinarny "Ewa gotuje". Na swojej stronie internetowej, była Miss Polonia często publikuje ciekawe przepisy. Znajdziemy tam pomysły na potrawy zarówno tradycyjnej kuchni polskiej, jak i te nieco bardziej egzotyczne.

Przepis Wachowicz na ciasto czekoladowe jest niesłychanie prosty. Po włożeniu do piekarnika w zasadzie piecze się samo. Nie musimy go bez przerwy nerwowo doglądać. Dzięki połączeniu białej i gorzkiej czekolady ciasto zaskakuje smakiem, a dodatek kwaskowatej żurawiny doskonale przełamuje dominującą słodycz czekolady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowe ciastko z płynną czekoladą

Ciasto czekoladowe z żurawiną Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 250 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 125 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Osobno rozpuszczamy białą i gorzką czekoladę. Połowę masła dodajemy do białej, a drugą połowę do gorzkiej czekolady.
  2. Czekamy, aż czekolada lekko się przestudzi i dodajemy do każdej po 2 roztrzepane jajka. Jeśli dodamy je do gorącej czekolady, to jajka się zetną.
  3. Następnie do czekolad dodajemy po pół szklanki mąki i mieszamy.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni Celsjusza. Formę smarujemy masłem. Do ciemnej masy dodajemy żurawinę, mieszamy i wylewamy do formy. Na górę wylewamy masę z białej czekolady.
  5. Ciasto wkładamy do piekarnika, po czym go wyłączamy. Ciasto będzie gotowe za około dwie godziny, kiedy piekarnik wystygnie.

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm