Jak odróżnić surowe jajko od ugotowanego? Bezwładność jajka

Czy wiesz, że da się odróżnić jajko ugotowane od surowego? To bardzo łatwe, a tłumaczy to prawo fizyki. Sprawdź, na czym polega bezwładność jajka.

Jajko na twardoIstnieje łatwy sposób, by odróżnić jajko ugotowane od surowego.
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak odróżnić surowe jajko od ugotowanego?

Jeśli interesuje cię, jak szybko odróżnić jajko surowe od ugotowanego, wykonaj ten prosty eksperyment. Połóż jajko na płaski podłożu – np. na kuchenny blacie i zakręć nim energicznie. Ugotowane na twardo jajko będzie rotować z większym trudem. Teraz zakręć z taką samą siłą jajkiem surowym – wprawione w ruch, obraca się szybko, ale z widocznym trudem, rotując w nieskoordynowany sposób.

Z czego wynika ta różnica? W surowym jajku twarda skorupka i płynne wnętrze zachowują się zupełnie inaczej – skorupka zostaje wprawiona w ruch, a białko i żółtko pozostają bezwładne – płynna zawartość skorupki opiera się wirowaniu. Co więcej, po zatrzymaniu surowego jajka nadal będzie lekko się poruszało – wnętrze jajka siłą rozpędu pozostaje wciąż w ruchu.

Jajko ugotowane na twardo szybko powraca do bezruchu, ponieważ stałe wnętrze wyhamowuje ruch jajka i nie działa wewnątrz skorupki siła bezwładności.

Ten prosty eksperyment przyda się nie tylko wówczas gdy w ferworze przygotowań świątecznych pomieszają wam się jajka do święconki i do sernika, ale także może zainteresować małych odkrywców nauki.

A jak odróżnić jajko świeże od nieświeżego? To również jest ciekawe.

Jak odróżnić jajko świeże od nieświeżego?

Włóż surowe jajko do szklanki z wodą – im świeższe jest jajko, tym bliżej dna się znajdzie, im starsze (niekoniecznie musi być zepsute!), tym wyżej powierzchni będzie dryfować.

Z czego to wynika? Pod skorupką znajduje się komora powietrzna, która wraz z upływem czasu powiększa się, wypychając jajko zanurzone w wodzie na powierzchnię.

Jajko w koszulce

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów