Jak odróżnić surowe jajko od ugotowanego? Bezwładność jajka

Czy wiesz, że da się odróżnić jajko ugotowane od surowego? To bardzo łatwe, a tłumaczy to prawo fizyki. Sprawdź, na czym polega bezwładność jajka.

Jajko na twardoIstnieje łatwy sposób, by odróżnić jajko ugotowane od surowego.
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak odróżnić surowe jajko od ugotowanego?

Jeśli interesuje cię, jak szybko odróżnić jajko surowe od ugotowanego, wykonaj ten prosty eksperyment. Połóż jajko na płaski podłożu – np. na kuchenny blacie i zakręć nim energicznie. Ugotowane na twardo jajko będzie rotować z większym trudem. Teraz zakręć z taką samą siłą jajkiem surowym – wprawione w ruch, obraca się szybko, ale z widocznym trudem, rotując w nieskoordynowany sposób.

Z czego wynika ta różnica? W surowym jajku twarda skorupka i płynne wnętrze zachowują się zupełnie inaczej – skorupka zostaje wprawiona w ruch, a białko i żółtko pozostają bezwładne – płynna zawartość skorupki opiera się wirowaniu. Co więcej, po zatrzymaniu surowego jajka nadal będzie lekko się poruszało – wnętrze jajka siłą rozpędu pozostaje wciąż w ruchu.

Jajko ugotowane na twardo szybko powraca do bezruchu, ponieważ stałe wnętrze wyhamowuje ruch jajka i nie działa wewnątrz skorupki siła bezwładności.

Ten prosty eksperyment przyda się nie tylko wówczas gdy w ferworze przygotowań świątecznych pomieszają wam się jajka do święconki i do sernika, ale także może zainteresować małych odkrywców nauki.

A jak odróżnić jajko świeże od nieświeżego? To również jest ciekawe.

Jak odróżnić jajko świeże od nieświeżego?

Włóż surowe jajko do szklanki z wodą – im świeższe jest jajko, tym bliżej dna się znajdzie, im starsze (niekoniecznie musi być zepsute!), tym wyżej powierzchni będzie dryfować.

Z czego to wynika? Pod skorupką znajduje się komora powietrzna, która wraz z upływem czasu powiększa się, wypychając jajko zanurzone w wodzie na powierzchnię.

Jajko w koszulce

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców