Jak odróżnić surowe jajko od ugotowanego? Bezwładność jajka
Czy wiesz, że da się odróżnić jajko ugotowane od surowego? To bardzo łatwe, a tłumaczy to prawo fizyki. Sprawdź, na czym polega bezwładność jajka.
Jak odróżnić surowe jajko od ugotowanego?
Jeśli interesuje cię, jak szybko odróżnić jajko surowe od ugotowanego, wykonaj ten prosty eksperyment. Połóż jajko na płaski podłożu – np. na kuchenny blacie i zakręć nim energicznie. Ugotowane na twardo jajko będzie rotować z większym trudem. Teraz zakręć z taką samą siłą jajkiem surowym – wprawione w ruch, obraca się szybko, ale z widocznym trudem, rotując w nieskoordynowany sposób.
Z czego wynika ta różnica? W surowym jajku twarda skorupka i płynne wnętrze zachowują się zupełnie inaczej – skorupka zostaje wprawiona w ruch, a białko i żółtko pozostają bezwładne – płynna zawartość skorupki opiera się wirowaniu. Co więcej, po zatrzymaniu surowego jajka nadal będzie lekko się poruszało – wnętrze jajka siłą rozpędu pozostaje wciąż w ruchu.
Jajko ugotowane na twardo szybko powraca do bezruchu, ponieważ stałe wnętrze wyhamowuje ruch jajka i nie działa wewnątrz skorupki siła bezwładności.
Ten prosty eksperyment przyda się nie tylko wówczas gdy w ferworze przygotowań świątecznych pomieszają wam się jajka do święconki i do sernika, ale także może zainteresować małych odkrywców nauki.
A jak odróżnić jajko świeże od nieświeżego? To również jest ciekawe.
Jak odróżnić jajko świeże od nieświeżego?
Włóż surowe jajko do szklanki z wodą – im świeższe jest jajko, tym bliżej dna się znajdzie, im starsze (niekoniecznie musi być zepsute!), tym wyżej powierzchni będzie dryfować.
Z czego to wynika? Pod skorupką znajduje się komora powietrzna, która wraz z upływem czasu powiększa się, wypychając jajko zanurzone w wodzie na powierzchnię.
Jajko w koszulce
Zobacz także: