Jak odróżnić surowe jajko od ugotowanego? Bezwładność jajka

Czy wiesz, że da się odróżnić jajko ugotowane od surowego? To bardzo łatwe, a tłumaczy to prawo fizyki. Sprawdź, na czym polega bezwładność jajka.

Jajko na twardoIstnieje łatwy sposób, by odróżnić jajko ugotowane od surowego.
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus
2

Jak odróżnić surowe jajko od ugotowanego?

Jeśli interesuje cię, jak szybko odróżnić jajko surowe od ugotowanego, wykonaj ten prosty eksperyment. Połóż jajko na płaski podłożu – np. na kuchenny blacie i zakręć nim energicznie. Ugotowane na twardo jajko będzie rotować z większym trudem. Teraz zakręć z taką samą siłą jajkiem surowym – wprawione w ruch, obraca się szybko, ale z widocznym trudem, rotując w nieskoordynowany sposób.

Z czego wynika ta różnica? W surowym jajku twarda skorupka i płynne wnętrze zachowują się zupełnie inaczej – skorupka zostaje wprawiona w ruch, a białko i żółtko pozostają bezwładne – płynna zawartość skorupki opiera się wirowaniu. Co więcej, po zatrzymaniu surowego jajka nadal będzie lekko się poruszało – wnętrze jajka siłą rozpędu pozostaje wciąż w ruchu.

Jajko ugotowane na twardo szybko powraca do bezruchu, ponieważ stałe wnętrze wyhamowuje ruch jajka i nie działa wewnątrz skorupki siła bezwładności.

Ten prosty eksperyment przyda się nie tylko wówczas gdy w ferworze przygotowań świątecznych pomieszają wam się jajka do święconki i do sernika, ale także może zainteresować małych odkrywców nauki.

A jak odróżnić jajko świeże od nieświeżego? To również jest ciekawe.

Jak odróżnić jajko świeże od nieświeżego?

Włóż surowe jajko do szklanki z wodą – im świeższe jest jajko, tym bliżej dna się znajdzie, im starsze (niekoniecznie musi być zepsute!), tym wyżej powierzchni będzie dryfować.

Z czego to wynika? Pod skorupką znajduje się komora powietrzna, która wraz z upływem czasu powiększa się, wypychając jajko zanurzone w wodzie na powierzchnię.

Jajko w koszulce

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały