Jajka na twardo – jak gotować, by skorupka nie pękła?

Gotowanie jajek może nastręczyć kilku trudności. Jedną z nich jest pękanie skorupek – białko wypływa, jajka są nieestetyczne i nieapetycznie wyglądają na talerzu. A przecież zwłaszcza w święta wielkanocne chcemy, żeby jajka wyglądały perfekcyjnie. Jak gotować jajka, by skorupka nie pękała?

Jajka na twardo z pękniętymi skorupkamiDlaczego skorupki jajek pękają?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak ugotować jajko, by skorupka nie pękła?

Jest kilka przyczyn, które mogą spowodować pękanie skorupek jajek w trakcie gotowania – najczęstszym błędem, jaki popełniamy, jest wkładanie jaj prosto z lodówki do wrzącej wody. Niekiedy jednak przyczyna pękania skorupki jajka jest niezależna od nas – skorupki mogą mieć małe pęknięcia, niewidoczne gołym okiem.

Niezależnie jednak od tego, dlaczego skorupka jajka pęka w trakcie gotowania, jest sposób, by sobie z tym poradzić. I to nie jeden!

  • Wyjmij jajka z lodówki przed gotowaniem – jeśli osiągną temperaturę pokojową, nawet wrzucona na wrzątek skorupka nie powinna popękać.
  • Dodaj do gotowania łyżkę soli – dzięki temu skorupka nie tylko nie pęknie, ale będzie łatwiej się obierać.
  • Wkładaj jajka do zimnej wody – jajka wyjęte prosto z lodówki umieść w lodowato zimnej wodzie, brak różnicy temperatur zapobiegnie pękaniu skorupki w trakcie gotowania.
  • Nakłuj zaokrągloną podstawę jajka – przebicie znajdującej się tam komory powietrznej zminimalizuje ryzyko powstania ciśnienia, które mogłoby rozsadzić skorupkę.
  • Zakwaś wodę – do gotowania dodaj sok z połówki cytryny lub 1 łyżkę octu.
  • Dopasuj rozmiar garnka do liczby jajek, jakie chcesz ugotować – ciasno stłoczone jajka na pewno będą pękać.
  • Gotuj jajka na średnim ogniu – zbyt duży płomień może skutkować pękaniem skorupek jajek.

Skorupki jajek. Nie wyrzucaj, odkryj ich domowe zastosowanie

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości