Jajka na twardo – jak gotować, by skorupka nie pękła?

Gotowanie jajek może nastręczyć kilku trudności. Jedną z nich jest pękanie skorupek – białko wypływa, jajka są nieestetyczne i nieapetycznie wyglądają na talerzu. A przecież zwłaszcza w święta wielkanocne chcemy, żeby jajka wyglądały perfekcyjnie. Jak gotować jajka, by skorupka nie pękała?

Jajka na twardo z pękniętymi skorupkamiDlaczego skorupki jajek pękają?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak ugotować jajko, by skorupka nie pękła?

Jest kilka przyczyn, które mogą spowodować pękanie skorupek jajek w trakcie gotowania – najczęstszym błędem, jaki popełniamy, jest wkładanie jaj prosto z lodówki do wrzącej wody. Niekiedy jednak przyczyna pękania skorupki jajka jest niezależna od nas – skorupki mogą mieć małe pęknięcia, niewidoczne gołym okiem.

Niezależnie jednak od tego, dlaczego skorupka jajka pęka w trakcie gotowania, jest sposób, by sobie z tym poradzić. I to nie jeden!

  • Wyjmij jajka z lodówki przed gotowaniem – jeśli osiągną temperaturę pokojową, nawet wrzucona na wrzątek skorupka nie powinna popękać.
  • Dodaj do gotowania łyżkę soli – dzięki temu skorupka nie tylko nie pęknie, ale będzie łatwiej się obierać.
  • Wkładaj jajka do zimnej wody – jajka wyjęte prosto z lodówki umieść w lodowato zimnej wodzie, brak różnicy temperatur zapobiegnie pękaniu skorupki w trakcie gotowania.
  • Nakłuj zaokrągloną podstawę jajka – przebicie znajdującej się tam komory powietrznej zminimalizuje ryzyko powstania ciśnienia, które mogłoby rozsadzić skorupkę.
  • Zakwaś wodę – do gotowania dodaj sok z połówki cytryny lub 1 łyżkę octu.
  • Dopasuj rozmiar garnka do liczby jajek, jakie chcesz ugotować – ciasno stłoczone jajka na pewno będą pękać.
  • Gotuj jajka na średnim ogniu – zbyt duży płomień może skutkować pękaniem skorupek jajek.

Skorupki jajek. Nie wyrzucaj, odkryj ich domowe zastosowanie

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców