Jajka na twardo – jak gotować, by skorupka nie pękła?
Gotowanie jajek może nastręczyć kilku trudności. Jedną z nich jest pękanie skorupek – białko wypływa, jajka są nieestetyczne i nieapetycznie wyglądają na talerzu. A przecież zwłaszcza w święta wielkanocne chcemy, żeby jajka wyglądały perfekcyjnie. Jak gotować jajka, by skorupka nie pękała?
Jak ugotować jajko, by skorupka nie pękła?
Jest kilka przyczyn, które mogą spowodować pękanie skorupek jajek w trakcie gotowania – najczęstszym błędem, jaki popełniamy, jest wkładanie jaj prosto z lodówki do wrzącej wody. Niekiedy jednak przyczyna pękania skorupki jajka jest niezależna od nas – skorupki mogą mieć małe pęknięcia, niewidoczne gołym okiem.
Niezależnie jednak od tego, dlaczego skorupka jajka pęka w trakcie gotowania, jest sposób, by sobie z tym poradzić. I to nie jeden!
- Wyjmij jajka z lodówki przed gotowaniem – jeśli osiągną temperaturę pokojową, nawet wrzucona na wrzątek skorupka nie powinna popękać.
- Dodaj do gotowania łyżkę soli – dzięki temu skorupka nie tylko nie pęknie, ale będzie łatwiej się obierać.
- Wkładaj jajka do zimnej wody – jajka wyjęte prosto z lodówki umieść w lodowato zimnej wodzie, brak różnicy temperatur zapobiegnie pękaniu skorupki w trakcie gotowania.
- Nakłuj zaokrągloną podstawę jajka – przebicie znajdującej się tam komory powietrznej zminimalizuje ryzyko powstania ciśnienia, które mogłoby rozsadzić skorupkę.
- Zakwaś wodę – do gotowania dodaj sok z połówki cytryny lub 1 łyżkę octu.
- Dopasuj rozmiar garnka do liczby jajek, jakie chcesz ugotować – ciasno stłoczone jajka na pewno będą pękać.
- Gotuj jajka na średnim ogniu – zbyt duży płomień może skutkować pękaniem skorupek jajek.
Skorupki jajek. Nie wyrzucaj, odkryj ich domowe zastosowanie
Zobacz także: