Jajka na twardo – jak gotować, by skorupka nie pękła?

Gotowanie jajek może nastręczyć kilku trudności. Jedną z nich jest pękanie skorupek – białko wypływa, jajka są nieestetyczne i nieapetycznie wyglądają na talerzu. A przecież zwłaszcza w święta wielkanocne chcemy, żeby jajka wyglądały perfekcyjnie. Jak gotować jajka, by skorupka nie pękała?

Jajka na twardo z pękniętymi skorupkamiDlaczego skorupki jajek pękają?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak ugotować jajko, by skorupka nie pękła?

Jest kilka przyczyn, które mogą spowodować pękanie skorupek jajek w trakcie gotowania – najczęstszym błędem, jaki popełniamy, jest wkładanie jaj prosto z lodówki do wrzącej wody. Niekiedy jednak przyczyna pękania skorupki jajka jest niezależna od nas – skorupki mogą mieć małe pęknięcia, niewidoczne gołym okiem.

Niezależnie jednak od tego, dlaczego skorupka jajka pęka w trakcie gotowania, jest sposób, by sobie z tym poradzić. I to nie jeden!

  • Wyjmij jajka z lodówki przed gotowaniem – jeśli osiągną temperaturę pokojową, nawet wrzucona na wrzątek skorupka nie powinna popękać.
  • Dodaj do gotowania łyżkę soli – dzięki temu skorupka nie tylko nie pęknie, ale będzie łatwiej się obierać.
  • Wkładaj jajka do zimnej wody – jajka wyjęte prosto z lodówki umieść w lodowato zimnej wodzie, brak różnicy temperatur zapobiegnie pękaniu skorupki w trakcie gotowania.
  • Nakłuj zaokrągloną podstawę jajka – przebicie znajdującej się tam komory powietrznej zminimalizuje ryzyko powstania ciśnienia, które mogłoby rozsadzić skorupkę.
  • Zakwaś wodę – do gotowania dodaj sok z połówki cytryny lub 1 łyżkę octu.
  • Dopasuj rozmiar garnka do liczby jajek, jakie chcesz ugotować – ciasno stłoczone jajka na pewno będą pękać.
  • Gotuj jajka na średnim ogniu – zbyt duży płomień może skutkować pękaniem skorupek jajek.

Skorupki jajek. Nie wyrzucaj, odkryj ich domowe zastosowanie

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę