Jajka na twardo – jak gotować, by skorupka nie pękła?

Gotowanie jajek może nastręczyć kilku trudności. Jedną z nich jest pękanie skorupek – białko wypływa, jajka są nieestetyczne i nieapetycznie wyglądają na talerzu. A przecież zwłaszcza w święta wielkanocne chcemy, żeby jajka wyglądały perfekcyjnie. Jak gotować jajka, by skorupka nie pękała?

Jajka na twardo z pękniętymi skorupkamiDlaczego skorupki jajek pękają?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak ugotować jajko, by skorupka nie pękła?

Jest kilka przyczyn, które mogą spowodować pękanie skorupek jajek w trakcie gotowania – najczęstszym błędem, jaki popełniamy, jest wkładanie jaj prosto z lodówki do wrzącej wody. Niekiedy jednak przyczyna pękania skorupki jajka jest niezależna od nas – skorupki mogą mieć małe pęknięcia, niewidoczne gołym okiem.

Niezależnie jednak od tego, dlaczego skorupka jajka pęka w trakcie gotowania, jest sposób, by sobie z tym poradzić. I to nie jeden!

  • Wyjmij jajka z lodówki przed gotowaniem – jeśli osiągną temperaturę pokojową, nawet wrzucona na wrzątek skorupka nie powinna popękać.
  • Dodaj do gotowania łyżkę soli – dzięki temu skorupka nie tylko nie pęknie, ale będzie łatwiej się obierać.
  • Wkładaj jajka do zimnej wody – jajka wyjęte prosto z lodówki umieść w lodowato zimnej wodzie, brak różnicy temperatur zapobiegnie pękaniu skorupki w trakcie gotowania.
  • Nakłuj zaokrągloną podstawę jajka – przebicie znajdującej się tam komory powietrznej zminimalizuje ryzyko powstania ciśnienia, które mogłoby rozsadzić skorupkę.
  • Zakwaś wodę – do gotowania dodaj sok z połówki cytryny lub 1 łyżkę octu.
  • Dopasuj rozmiar garnka do liczby jajek, jakie chcesz ugotować – ciasno stłoczone jajka na pewno będą pękać.
  • Gotuj jajka na średnim ogniu – zbyt duży płomień może skutkować pękaniem skorupek jajek.

Skorupki jajek. Nie wyrzucaj, odkryj ich domowe zastosowanie

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów