Jak jeść mniej?
Osoby, które próbowały zrzucić nieco zbędnych kilogramów wiedzą, jak trudne jest to wyzwanie. Drakońskie diety i ograniczenie posiłków kończy się często efektem jo-jo. Jest jednak kilka sposobów, by jeść mniej i cieszyć się ładną sylwetką.
Na pewno złym pomysłem jest odmawianie sobie jedzenia. Potwierdziły to zresztą badania psychologów z Uniwersytetu w Hertfordshire.
Zakazany owoc
Eksperyment pokazał, że kobiety opierające się chęci zjedzenia czegoś smacznego, w rzeczywistości... konsumują znacznie większe porcje. Uczeni najpierw kazali grupie pań przestać myśleć o czekoladzie, a potem im ją podali. Efekt był taki, ze zjadały one o 50 proc. więcej, niż kobiety poproszone wcześniej jedynie o wyrażanie swojego zdania na temat słodyczy. Jak się zresztą okazało, na pochłanianie większej ilości „zakazanych owoców" bardziej podatne są kobiety niż mężczyźni.
Badania pokazują więc, że strategia unikania przynosi rezultat odwrotny do zamierzonego, co w prosty sposób może wyjaśniać występowanie efektu jo-jo. Wyniki eksperymentu z czekoladą powierdziły też badania prowadzone z osobami rzucającymi palenie. Zdaniem naukowców lepiej jest po prostu dawać wybór, niż zakazywać. Innym sposobem jest pomoc w zmianie zachowania i pewnych nawyków.
Potwierdzają to specjaliści ds. żywienia, którzy przekonują, że w kontroli wagi znacznie bardziej pomaga jedzenie w sposób rozsądny, niż wprowadzanie ostrych cięć w codziennej diecie. Dla osoby lubiącej słodycze postanowienie, że nigdy nie będzie jadła czekolady spowoduje, że znacznie bardziej będzie się koncentrować właśnie na nich. W efekcie znacznie łatwiej ulegają pokusom.
Najpierw polub siebie
Duże znaczenie na to, jaką mamy figurę ma... poziom samoakceptacji. Potwierdzają to badania przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym Ohio podczas których stwierdzono, że kobiety lubiące swoje ciało po prostu odżywiają się znacznie zdrowiej. Naukowcy przeprowadzili kilka eksperymentów. Pierwszy dotyczył jedzenia, kiedy jest się głodnym i gdy się ma na to ochotę. Drugi to posługiwanie się uczuciami głodu i sytości, by zdecydować, kiedy zacząć jeść, a kiedy przestać. Trzeci określono jako jedzenie z powodów fizjologicznych, a nie emocjonalnych.
Wnioski nasunęły się same. Osoby słuchające sygnałów dawanych im przez ciało nie przejadały się i dostarczały organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych. Mają zdrowe nawyki żywieniowe, a co za tym idzie - niższy wskaźnik masy ciała (BMI). Do tego lepiej oceniają swój wygląd, mają wyższą samoocenę, więcej optymizmu i lepiej radzą sobie w trudnych sytuacjach.
Żuj gumę!
Zaskakujące są także badania przeprowadzone przez naukowców z USA. Okazuje się bowiem, że kobiety i mężczyźni żujący bezcukrową gumę zjadają po południu znacznie mniej przekąsek. Zwłaszcza tych słodkich. Przebadano nawet grupę kilkuset osób, które dwukrotnie zaproszono do laboratorium. W obydwu przypadkach podano im na lunch kanapki, których wartość odżywcza pokrywała jedną czwartą dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
Badani trzy razy w ciągu 3 godzin żuli (lub nie żuli) gumę bezcukrową. Potem otrzymywali przekąski, wśród których były takie o wysokiej zawartości cukru oraz bogate w złożone węglowodany, o niskiej lub wysokiej zawartości tłuszczu. W przypadku, kiedy wcześniej żuli gumę, znacznie rzadziej sięgali po słodycze, a ogólne spożycie kalorii było niższe. Czy guma bezcukrowa pomaga kontrolować apetyt? Warto spróbować!
qk