Jak dobrać alkohol do grzybów

Na początek kiepska informacja: łączenie grzybów z alkoholem nie jest najlepszym pomysłem, bo może niekorzystnie odbić się na naszym zdrowiu. Czy jednak naprawdę nie możemy zakąsić wódki marynowanymi podgrzybkami albo wypić lampki wina do makaronu z sosem kurkowym?

Risotto grzyboweSpośród wszystkich trunków do grzybowych potraw najlepiej pasuje wino
Źródło zdjęć: © 123RF

Polacy od dziesięcioleci zajadają się grzybami, zarówno hodowlanymi pieczarkami, jak i zbieranymi w lasach prawdziwkami, podgrzybkami, kurkami czy maślakami. Nie przeszkadzają im nawet powszechnie głoszone opinie, że są ciężkostrawne i mało wartościowe odżywczo, co zresztą nie jest do końca prawdą.

Grzyby, zwłaszcza leśne dostarczają sporo białka (choć o słabszej przyswajalności niż roślinne) oraz błonnika pokarmowego, który wspomaga procesy trawienia, reguluje pracę jelit i zmniejsza stężenie "złego" cholesterolu LDL. Są dość bogatym źródłem węglowodanów, kwasów tłuszczowych (w tym niezbędnych organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz minerałów, m.in. wapnia, żelaza, sodu, potasu, miedzi, chromu, cynku, fluoru czy fosforu. Zawartością cennych witamin z grupy B często przewyższają nawet warzywa.

Grzyby nie są jednak zalecane dzieciom poniżej 10. roku, ponieważ ich układ pokarmowy nie zawsze poradzi sobie ze strawieniem przysmaku. Natomiast dorośli, o ile nie mają problemów z wątrobą, nerkami czy trzustką, mogą co pewien czas sięgnąć po jajecznicę z kurkami, sos z maślaków albo marynowane podgrzybki. Czy tego typu specjały komponują się z alkoholem?

Boczniaki. Dlaczego warto je jeść?

Grzyby i alkohol – mieszanka wybuchowa

Na polskich stołach wódka, wino czy piwo dość często towarzyszą potrawom z grzybów. Jednak niekiedy taką biesiadę możemy przypłacić problemami żołądkowymi. Dlaczego? Alkohol wykazuje bowiem zdolność ścinania białek będących znaczącym składnikiem grzybów, które w efekcie stają się bardzo trudne do strawienia. W konsekwencji pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości: ból brzucha, wzdęcia czy gazy.

Jednak prawdziwym zagrożeniem jest popijanie mocnymi trunkami czernidłaka pospolitego – grzyba cenionego za oryginalny i delikatny smak, zawierającego jednak dużą dawkę kopryny, czyli związku zatrzymującego proces rozkładu alkoholu etylowego w organizmie. W efekcie już po kilkudziesięciu minutach pojawiają się objawy zatrucia: metaliczny smak w ustach, nudności, wymioty, pobudzenie i zaczerwienienie skóry twarzy. Niekiedy dochodzi do arytmii, śpiączki oraz drgawek.

Sięgając po potrawy z czernidlakiem musimy pamiętać, że przez trzy dni od jego spożycia nie wolno pić alkoholu, pod żadną postacią.

Jaki alkohol do grzybów?

Choć łączenie grzybów z alkoholem nie jest zalecane, przy zachowaniu umiaru i pewnych zasad możemy spróbować pogodzić te produkty.

Grzyby
© 123RF

Spośród wszystkich trunków do grzybowych potraw najlepiej pasuje wino, choć też w rozsądnych ilościach – nie więcej niż 1-2 kieliszki. Z delikatniejszymi gatunkami, np. pieczarkami czy kurkami świetnie komponują się wina lekkie, białe lub czerwone, choćby chianti albo alzacki riesling. Do bardziej wyrazistych, mięsistych prawdziwków i maślaków lepiej pasują wina cięższe, mocniejsze, o bogatszym bukiecie.

Pierogi z grzybami warto popijać lekkim, białym winem wytrawnym, np. chardonnay, które dobrze sprawdzi się także w towarzystwie makaronu z grzybowo-maślanym sosem. Jedząc pizzę z pieczarkami czy podgrzybkami można sięgnąć po czerwone wino z francuskiego regionu Burgundia.

Wino nie lubi natomiast łączenia z grzybami marynowanymi, które zdecydowanie lepiej komponują się z zimną wódką, zresztą ten duet gości na polskich stołach od lat. Dobrą zakąską są zakonserwowane borowiki, podgrzybki, rydze, gąski i kozaki, choć oczywiście też nie należy przesadzać z ilością, zarówno alkoholu, jak i grzybów.

Wódkę możemy niekiedy wykorzystać także podczas przyrządzania potraw z grzybami. Na przykład Magda Gessler zachęca, by dodawać ją do zupy grzybowej, dzięki czemu staje się bardziej klarowana i wyrazista w smaku.

Podczas przygotowywania grzybowych specjałów możemy też sięgnąć po piwo. Pyszną przystawką są np. kozaki, prawdziwki czy pieczarki usmażone w cieście piwnym.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw