Jak dobrać alkohol do grzybów

Na początek kiepska informacja: łączenie grzybów z alkoholem nie jest najlepszym pomysłem, bo może niekorzystnie odbić się na naszym zdrowiu. Czy jednak naprawdę nie możemy zakąsić wódki marynowanymi podgrzybkami albo wypić lampki wina do makaronu z sosem kurkowym?

Risotto grzyboweSpośród wszystkich trunków do grzybowych potraw najlepiej pasuje wino
Źródło zdjęć: © 123RF

Polacy od dziesięcioleci zajadają się grzybami, zarówno hodowlanymi pieczarkami, jak i zbieranymi w lasach prawdziwkami, podgrzybkami, kurkami czy maślakami. Nie przeszkadzają im nawet powszechnie głoszone opinie, że są ciężkostrawne i mało wartościowe odżywczo, co zresztą nie jest do końca prawdą.

Grzyby, zwłaszcza leśne dostarczają sporo białka (choć o słabszej przyswajalności niż roślinne) oraz błonnika pokarmowego, który wspomaga procesy trawienia, reguluje pracę jelit i zmniejsza stężenie "złego" cholesterolu LDL. Są dość bogatym źródłem węglowodanów, kwasów tłuszczowych (w tym niezbędnych organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych) oraz minerałów, m.in. wapnia, żelaza, sodu, potasu, miedzi, chromu, cynku, fluoru czy fosforu. Zawartością cennych witamin z grupy B często przewyższają nawet warzywa.

Grzyby nie są jednak zalecane dzieciom poniżej 10. roku, ponieważ ich układ pokarmowy nie zawsze poradzi sobie ze strawieniem przysmaku. Natomiast dorośli, o ile nie mają problemów z wątrobą, nerkami czy trzustką, mogą co pewien czas sięgnąć po jajecznicę z kurkami, sos z maślaków albo marynowane podgrzybki. Czy tego typu specjały komponują się z alkoholem?

Boczniaki. Dlaczego warto je jeść?

Grzyby i alkohol – mieszanka wybuchowa

Na polskich stołach wódka, wino czy piwo dość często towarzyszą potrawom z grzybów. Jednak niekiedy taką biesiadę możemy przypłacić problemami żołądkowymi. Dlaczego? Alkohol wykazuje bowiem zdolność ścinania białek będących znaczącym składnikiem grzybów, które w efekcie stają się bardzo trudne do strawienia. W konsekwencji pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości: ból brzucha, wzdęcia czy gazy.

Jednak prawdziwym zagrożeniem jest popijanie mocnymi trunkami czernidłaka pospolitego – grzyba cenionego za oryginalny i delikatny smak, zawierającego jednak dużą dawkę kopryny, czyli związku zatrzymującego proces rozkładu alkoholu etylowego w organizmie. W efekcie już po kilkudziesięciu minutach pojawiają się objawy zatrucia: metaliczny smak w ustach, nudności, wymioty, pobudzenie i zaczerwienienie skóry twarzy. Niekiedy dochodzi do arytmii, śpiączki oraz drgawek.

Sięgając po potrawy z czernidlakiem musimy pamiętać, że przez trzy dni od jego spożycia nie wolno pić alkoholu, pod żadną postacią.

Jaki alkohol do grzybów?

Choć łączenie grzybów z alkoholem nie jest zalecane, przy zachowaniu umiaru i pewnych zasad możemy spróbować pogodzić te produkty.

Grzyby
© 123RF

Spośród wszystkich trunków do grzybowych potraw najlepiej pasuje wino, choć też w rozsądnych ilościach – nie więcej niż 1-2 kieliszki. Z delikatniejszymi gatunkami, np. pieczarkami czy kurkami świetnie komponują się wina lekkie, białe lub czerwone, choćby chianti albo alzacki riesling. Do bardziej wyrazistych, mięsistych prawdziwków i maślaków lepiej pasują wina cięższe, mocniejsze, o bogatszym bukiecie.

Pierogi z grzybami warto popijać lekkim, białym winem wytrawnym, np. chardonnay, które dobrze sprawdzi się także w towarzystwie makaronu z grzybowo-maślanym sosem. Jedząc pizzę z pieczarkami czy podgrzybkami można sięgnąć po czerwone wino z francuskiego regionu Burgundia.

Wino nie lubi natomiast łączenia z grzybami marynowanymi, które zdecydowanie lepiej komponują się z zimną wódką, zresztą ten duet gości na polskich stołach od lat. Dobrą zakąską są zakonserwowane borowiki, podgrzybki, rydze, gąski i kozaki, choć oczywiście też nie należy przesadzać z ilością, zarówno alkoholu, jak i grzybów.

Wódkę możemy niekiedy wykorzystać także podczas przyrządzania potraw z grzybami. Na przykład Magda Gessler zachęca, by dodawać ją do zupy grzybowej, dzięki czemu staje się bardziej klarowana i wyrazista w smaku.

Podczas przygotowywania grzybowych specjałów możemy też sięgnąć po piwo. Pyszną przystawką są np. kozaki, prawdziwki czy pieczarki usmażone w cieście piwnym.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia